Παραπολιτικά

Κοσσιηνίζουν... τις πολλαπλές συντάξεις

Για να βρεθεί μια λύση στο πολύκροτο θέμα των πολλαπλών συντάξεων, θα πρέπει να περάσουμε πρώτα από τα εξής στάδια: Πολλαπλές διαβουλεύσεις, πολλαπλές απόψεις, πολλαπλές διαφωνίες, πολλαπλά νομικά εμπόδια, πολλαπλές συνταγματικές περιπλοκές και βεβαίως πολλαπλά συμφέροντα, τα οποία κάποιοι δεν είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν, έστω και εάν δημοσίως εμφανίζονται υπέρμαχοι της κατάργησης των πολλαπλών συντάξεων.

Οι πολίτες βλέπουν με δυσπιστία το παιχνίδι τένις που άρχισε μεταξύ της Κυβέρνησης και της Βουλής, με την πρώτη να στέλνει τα νομοσχέδια για τις πολλαπλές συντάξεις στη δεύτερη για διαβουλεύσεις και τη δεύτερη να της τα στέλνει πίσω, επειδή ακολουθήθηκαν λανθασμένες διαδικασίες. Βλέπουμε νομοσχέδια, προσχέδια, προτάσεις νόμου, ιδέες, εισηγήσεις να αιωρούνται στον αέρα, αλλά κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πώς και πότε και εάν θα καταλήξουν κάπου.

Μια από τις προτάσεις προβλέπει να αποποιούνται οι αξιωματούχοι τις πολλαπλές συντάξεις τους εθελοντικά. Μη γελάτε! Θέλω να δω εάν θα γίνει αποδεκτή η πρόταση και εάν θα εφαρμοστεί, τελικά, χωρίς να την τουμπάρουν με κανένα από τα συνηθισμένα κόλπα τους. Αν μη τι άλλο, για να μάθουμε και ποιοι σέβονται, αλλά και ποιοι κοροϊδεύουν τον πολυταλαιπωρημένο, πολυαρμεγμένο και πολυφορολογημένο λαό που τους πληρώνει τις πολυσυντάξεις.

Η Κυβέρνηση και τα κόμματα διαβεβαιώνουν ότι θέλουν να κλείσει, επιτέλους, αυτό το ζήτημα που προκαλεί την κοινωνία, αλλά στην πράξη... κοσσιηνίζουν όσο περισσότερο μπορούν προτού πάνε στον μύλον, για να θυμηθούμε και τη σοφή κυπριακή παροιμία που απεικονίζει την έλλειψη θέλησης και την επιστράτευση κωλυσιεργού τακτικής. Και από τις ενδείξεις που υπάρχουν, στη Βουλή θα κοσσιηνίζουν για πολύ ακόμα, λόγω των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν, αλλά και του ενδεχομένου να εγκρίνουν ρυθμίσεις οι οποίες θα κηρυχθούν τελικά αντισυνταγματικές. Παλιά τους τέχνη... κόσσιηνον, που λέει μια άλλη λαϊκή μας ρήση.

Θυμίζουμε ότι στη Βουλή κοσσιηνίζουν ακόμη το περιβόητο... Πόθεν Έσχες και δεν κατέληξαν σε κάτι οριστικό.

Πάντως, ένα είναι το βέβαιο. Ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι θα αλλάξουν... τις λιμουζίνες τους πιο γρήγορα απ' ό,τι θα αλλάξουν τις νομοθεσίες για να περιορίσουν τα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

*Αναδημοσίευση από την έντυπη «Σημερινή» στις 28/5