Παραπολιτικά

Κύκλωπες εναντίον Οδυσσέα

Νέο περιπετειώδες επεισόδιο στην... κυπριακή «Οδύσσεια». Ο πολυμήχανος, πολυψάχτης και πολυκυνηγημένος Οδυσσέας βρίσκεται κλεισμένος στη σπηλιά των Κυκλώπων... της Νομικής Υπηρεσίας και θα πρέπει να βρει τρόπο να αποδράσει, αφού οι Κύκλωπες θέλουν να τον καρατομήσουν, όπως κατήγγειλε ο ίδιος. Ο Βοηθός Κύκλωπας, Σάββας Αγγελίδης, έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου (ακόμα μια ένδειξη ότι ενώπιόν μας διαδραματίζεται η εγχώρια «Οδύσσεια»), προαναγγέλλοντας ότι θα καταχωρηθεί αίτημα ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου για να κριθεί η συμπεριφορά του Οδυσσέα, με σκοπό την απόλυσή του. Οι Κύκλωπες θεωρούν τη συμπεριφορά αυτή ανάρμοστη και κατηγορούν τον Οδυσσέα ότι άρπαξε αυθαίρετα το... μαγικό ραβδί της Κίρκης και με αυτό μετατρέπει άλλους αξιωματούχους του κράτους σε ανυπόληπτους και αναξιόπιστους, παρεμβαίνοντας και στις αρμοδιότητες των Κυκλώπων, των Λαιστρυγόνων, των Λωτοφάγων και άλλων πρωταγωνιστών της δικής μας «Οδύσσειας».

Ο... «Τρωικός πόλεμος» του Οδυσσέα με τους Κύκλωπες και τους άλλους χρονολογείται από τότε που αυτός ανέλαβε τα καθήκοντά του. Πολλές απόπειρες να τον βγάλουν από τη μέση απέτυχαν. Κάποτε είχε προκαλέσει την μήνιν και ενός εκ των... θεών της νήσου, του Ποσειδώνα (Αναστασιάδη), ο οποίος αναζητούσε τρόπους να βουλιάξει το καράβι του Οδυσσέα, αλλά ούτε αυτός τα κατάφερε. Κάποια ένταση του Οδυσσέα με τον... νέο θεό (Χριστοδουλίδη) κρυφοκαίει, αλλά δεν είναι βέβαιο ποια κατάληξη θα έχει.

Είναι αλήθεια ότι η συντριπτική πλειονότητα του λαού εκτιμά το ελεγκτικό έργο του Οδυσσέα, με τις όποιες υπερβολές και εμμονές του. Διότι ο αυστηρός έλεγχος είναι το αποτελεσματικότερο όπλο εναντίον των φαινομένων διαφθοράς, ατασθαλιών και ανικανότητας στον δημόσιο τομέα.

Όταν απουσιάζει ο έλεγχος, βρίσκουν την ευκαιρία και κατεβαίνουν τα διάφορα αρπακτικά, τα λαμόγια, οι διεφθαρμένοι, οι επιτήδειοι, οι μαφιόζοι και οι κάθε είδους απατεώνες, για να πλουτίσουν σε βάρος των μονίμων θυμάτων αυτής της έλλειψης ελέγχου, των απλών ανυποψίαστων πολιτών.

Εν πάση περιπτώσει, όλα θα ξεκαθαρίσουν εάν και εφόσον το θέμα αχθεί ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Τότε θα φανεί εάν ο Οδυσσέας θα μπορέσει να βγει αλώβητος από τη σπηλιά των Κυκλώπων, για να συνεχίσει τον πόλεμο κατά των... «Σειρήνων» της διαφθοράς, ή αν θα επιστρέψει άδοξα σε μιαν απόμακρη «Ιθάκη», παροπλισμένος και χωρίς το δραστικό του τόξο, που τόσοι πολλοί φοβούνται.

ΜΠΟΞΕΡ

*Αναδημοσίευση από την έντυπη «Σημερινή» στις 28/5