Εκλογές 2024

Τελική ευθεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου

Ευρωεκλογές: Οι συμβολισμοί, η συσπείρωση και οι προτείνοντες που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον

Ξεκίνησε και επίσημα η αντίστροφη μέτρηση για τις Ευρωεκλογές, μετά την υποβολή υποψηφιοτήτων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία».

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και υποβλήθηκαν συνολικά 63 υποψηφιότητες. Οι δύο ήταν ανεξάρτητες και 61 μέρος κομματικών συνδυασμών.

Αδιαμφισβήτητα, η συγκεκριμένη ημέρα αξιοποιήθηκε κυρίως για επικοινωνιακούς σκοπούς. Επιχείρησαν να στείλουν πολιτικά μηνύματα και να ενεργοποιήσουν τα κομματικά ένστικτα, που συμβάλλουν καταλυτικά στη συσπείρωση.

Προτάσσοντας την ενότητα

Στη σκιά της κρίσης, το «στρατόπεδο» της Πινδάρου παρουσιάστηκε σύσσωμο, αφού μια μεγάλη ομάδα συνόδευε τους υποψηφίους του κόμματος.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου όχι μόνο έδωσε το «παρών» του, αλλά, αγκαλιάζοντας τη διάδοχό του, Αννίτα Δημητρίου, προχώρησαν μαζί στην υποβολή των υποψηφιοτήτων. Την ομάδα πλαισίωνε και ο Κυριάκος Κούσιος, θέλοντας να στείλει το μήνυμα πως όλα τα στελέχη είναι ενωμένα ενόψει ευρωεκλογών.

Χρίστος Αγγελίδης, Χριστιάνα Ξενοφώντος, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Ελένη Σταύρου, Λουκάς Φουρλάς και Μιχάλης Χατζηπαντέλας, οι υποψήφιοι του ΔΗΣΥ.

Οι… παλιοί γνωστοί

Με πρόσωπα του Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, η υποβολή των υποψηφιοτήτων του ΑΚΕΛ, με στόχο το άνοιγμα στην ευρύτερη κοινωνία.

Δέσποινα Μπεμπεδέλη και Πόπη Αβραάμ βρέθηκαν στο πλευρό του ΑΚΕΛ για να στηρίξουν την προεκλογική προσπάθεια. Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη πρότεινε μάλιστα την υποψηφιότητα του Γιώργου Γεωργίου, ενώ η Πόπη Αβραάμ είναι η επιλαχούσα σε περίπτωση κένωσης έδρας.

Από το κάδρο δεν έλειπε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, που ήταν εκ των υποστηρικτών της Σταύρης Καλοψιδιώτη, αλλά και η πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, προτείνουσα της Μέλανης Στέλιου.

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ αποτελείται από τους Γιώργος Γεωργίου, Άννα Θεολόγου, Σταύρη Καλοψιδιώτη, Άντρο Καραγιάννη, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, Μέλανη Στέλιου.

Με αρκετές παρουσίες το ΔΗΚΟ

Σύσσωμη παρουσιάστηκε η ηγεσία του ΔΗΚΟ στέλνοντας τα δικά της μηνύμα με στόχο την επίτευξη συσπείρωσης του κόσμου. Ως προτείνοντες των υποψηφιοτήτων παρουσιάστηκαν ο Πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος και η αναπληρώτρια Πρόεδρος, Xριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Οι υποψήφιοι του ΔΗΚΟ είναι οι Ελένη Θεοχάρους, Λεόντιος Κωστρίκης, Μαίρη Λάμπρου, Κώστας Μαυρίδης, Χρύσης Παντελίδης και Κατερίνα Χριστοφίδου.

Με υψηλές προσδοκίες το ΕΛΑΜ

Με σιγουριά και υψηλούς στόχους ενόψει Ευρωεκλογών παρουσιάστηκε το ΕΛΑΜ, κατά την υποβολή υποψηφιοτήτων.

Αυτό φάνηκε και μέσα από τις δηλώσεις του Χρίστου Χρίστου, ο οποίος έκανε λόγο για «ραντεβού με την Ιστορία», ενώ επεσήμανε ότι το κόμμα του θα ανήκει στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι το ΕΛΑΜ θα έχει ισχυρό και ενεργό ρόλο στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σημείο αναφοράς αποτελεί και η συμπερίληψη της πρώην Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, Νιόβης Παρισινού, ως προτείνουσας του Γεάδη Γεάδη αλλά και υποστηρίζουσας της υποψηφιότητας του Μάριου Πελεκάνου. Η ίδια φυσικά απέδωσε την κίνηση αυτή στις φιλικές σχέσεις που έχει με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΕΛΑΜ.

Οι υποψήφιοι που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο είναι οι Πόλυς Ανωγυριάτης, Γεάδης Γεάδη, Μαρία Νικολάου, Παύλος Ιωάννου, Μάριος Πελεκάνος και Λίνος Ιωάννης.

Μάχη για μία έδρα

Με αισιοδοξία προσεγγίζουν τις Ευρωκλογές ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι, με απότερο στόχο να «κλέψουν» μία έδρα από τα μεγάλα κόμματα. Και τα τρία κόμματα κατά την υποβολή υποψηφιοτήτων είχαν ισχυρή παρουσία, με στόχο να ενεργοποιήσουν του κομματικούς μηχανισμούς.

Το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ απαρτίζουν οι Νίκος Αναστασίου, Ανδρέας Αποστόλου, Παντελίτσα Γιόκκα, Βίβιαν Κανάρη, Ηλίας Μυριάνθους και Νικόλας Φιλίππου.

Η ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης κάλεσε τους πολίτες να στείλουν το δικό τους μήνυμα και παρουσίασε το ψηφοδέλτιο του κόμματος, που αποτελείται από τους Θέμιδα Ανθοπούλου, Μάριο Ελευθερίου, Μαρίνο Κλεάνθους, Παντελή Ποιητή, Αλέκο Τρυφωνίδη και Μάριο Χαραλαμπίδη.

Με το σύνθημα «Ρίξε πράσινο στο μαύρο» κατέθεσε το ψηφοδέλτιό του και το Κίνημα Οικολόγων, με τους υποψήφιους να είναι οι Οζ Καραχάν, Μαρία Κολά, Βάσω Πελεγκάρη, Σταύρος Παπαδούρης, Άλκης Πάπης και Πέτρος Χριστοδούλου.

Στην εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς ποσοστού στις επερχόμενες Ευρωεκλογές προσβλέπουν Βολτ και Κυνηγοί.

Το Βολτ μάλιστα διεμήνυσε ότι ήρθε για να μείνει στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου. Το ψηφοδέλτιο αποτελείται από την Ανδρομάχη Σοφοκλέους, τον Hulusi Kilim, τη Λύσια Δημητρίου, τον Μακάριο Δρουσιώτη, τον Νικόλα Κυριάκου και τη Σοφία Βασιλείου.

Με στόχο το 7,5% εισέρχονται στην μάχη οι Κυνηγοί, σύμφωνα με τον πρόεδρό τους Νικόλα Προδρόμου. Το ψηφοδέλτιό τους αποτελείται από τους Δμίτρι Απραξίν, Αδάμο Βραχίμη, Λευτέρη Θεοδώρου, Γεωργία Κωνσταντινίδου, Παναγιώτη Πιλάλη και Νικόλα Προδρόμου.

Μια αλλιώτικη υποψηφιότητα

Ο Φειδίας Παναγιώτου ήρθε να δώσει μία διαφορετική νότα στις Ευρωεκλογές. Η δυναμική που έχει αποκτήσει προέρχεται κυρίως από τη ενασχόλησή του με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Τα βλέμματα στράφηκαν γύρω από την υποψηφιότητά του, ιδίως μετά τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε για να εγγράψει νέους στους εκλογικούς καταλόγους. Ως γνήσιος influencer, κατέγραψε με την κάμερά του την όλη διαδικασία. Τον 24χρονο συνόδευσε ο ιερέας πατέρας του, ο οποίος ήταν και ο προτείνων της υποψηφιότητάς του.

Υπέβαλαν επίσης υποψηφιότητα ο πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα, Κυριάκος Κυριάκου, ο Ανδρόνικος Ζερβίδης ως ανεξάρτητος, ο Ανδρέας Νικολάου από τον συνδυασμό «Νίκη» και από το Κίνημα Εθνικής Δράσης, οι Γιώργος Νικολάου, Πάνος Παναγή, Στάθης Παφίτης, Κωνσταντίνος Τσαγγαρίδης και Χαράλαμπος Ττάκκας.

*Αναδημοσίευση από την έντυπη «Σημερινή» στις 28/5