Τουρισμός

Η ακρίβεια-ακρίβεια αλλά… τα ταξίδια-ταξίδια

Παρά το ράλι τιμών και την ακρίβεια, που μεταφέρεται και στα αεροπορικά εισιτήρια, οι Κύπριοι ετοιμάζονται να ταξιδέψουν το καλοκαίρι… ισοφαρίζοντας τα περσινά νούμερα

Ό,τι συμβαίνει στην καθημερινότητα, δυστυχώς, έχει απόλυτη εφαρμογή σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών σε βασικά -και μη- καταναλωτικά αγαθά, στην τιμή των καυσίμων και το κόστος ζωής που έχει εκτοξευτεί, την ώρα που ο πληθωρισμός αφαιρεί την αξία των χρημάτων μας, αποτελεί πλέον μια δυσάρεστη ρουτίνα. Από τον κυκεώνα αυτόν δεν θα μπορούσαν να γλυτώσουν τα αεροπορικά -και όχι μόνο- εισιτήρια, αλλά και κάθε λογής παράμετρος που σχετίζεται με ταξίδια.

Ακρίβεια μεν, ταξίδια δε

Θα ήταν λοιπόν λογικό και επόμενο να περιμένουμε μια πιο… φειδωλή προσέγγιση και κατ’ επέκτασιν μείωση των συμπατριωτών μας που αναμένεται να ταξιδέψουν τόσο το Πάσχα όσο και κυρίως το καλοκαίρι του 2024 στο εξωτερικό. Κάτι τέτοιο όμως δε φαίνεται να ισχύει, με τον κ. Άκη Κελεπέσιη να δηλώνει πως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και με τις κρατήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, οι αριθμοί των Κυπρίων που θα ταξιδέψουν φέτος στο εξωτερικό αναμένεται τουλάχιστον να φθάσουν τους αντίστοιχους περσινούς (2023), κάτι που μεταφράζεται σε 1,6 εκατομμύριο ταξίδια. Μάλιστα, μόνο για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο -που θεωρούνται οι κατ’ εξοχήν παραγωγικοί- πέραν των 300 χιλιάδων ταξιδιών αναμένεται να πραγματοποιηθούν.

Τα νησιά της… «μόδας» και οι νέες τάσεις

Όπως επιβεβαίωσε, μιλώντας στη «Σ», ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, τη μερίδα του λέοντος θα λάβει και αυτήν τη χρονιά η Ελλάδα. Κυρίως τα ελληνικά νησιά αποτελούν πόλο έλξης για τους συμπατριώτες μας -και όχι μόνο- αν και το τελευταίο διάστημα τα «παραδοσιακά» κέντρα που σφύζουν από Κυπρίους έχουν αλλάξει. Μύκονος και Σαντορίνη, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους, πέφτουν στις προτιμήσεις, ενώ σταθερά ψηλά στη λίστα προτιμήσεων παραμένουν Ρόδος και Κρήτη με… “όπλο” και τις απευθείας πτήσεις. Όπως υπογράμμισε ο κ. Κελεπέσιης, παρατηρείται μια στροφή σε ό,τι αφορά περιοχές στο Ιόνιο και πιο συγκεκριμένα Πρέβεζα, Πάργα, Σύβοτα αλλά και την πανέμορφη Λευκάδα. Παράλληλα, αρκετή ζήτηση -και λόγω του οικονομικού σκέλους- φαίνεται να έχει ως προορισμός η Αλεξανδρούπολη και παρέα μ’ αυτήν η Σαμοθράκη και η Θάσος.

Μόνο για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο -που θεωρούνται οι κατ’ εξοχήν παραγωγικοί- αναμένεται να πραγματοποιηθούν πέραν των 300 χιλιάδων ταξιδιών

Από Ευρώπη μέχρι Σρι-Λάνκα το πανέρι

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν είναι λίγοι οι Κύπριοι που θα επιλέξουν και φέτος την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ στο κάδρο προστίθεται σιγά-σιγά και η αγορά της Πορτογαλίας. Πέραν όμως των παραδοσιακά μεγάλων χωρών, η συνδεσιμότητα αλλά και οι πιο οικονομικές πτήσεις στέλνουν και αυτήν τη χρονιά αρκετούς τόσο στην Αυστρία όσο και στην Τσεχία. Πολύ μειωμένη αγορά -τουλάχιστον για το τρέχον καλοκαίρι- είναι η Γαλλία, όμως αυτό πιθανότατα οφείλεται στην επερχόμενη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, που έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη. Ως… αουτσάιντερ -δηλαδή μια χώρα που δεν επισκέπτονται συχνά οι συμπατριώτες μας- ο κ. Κελεπέσιης ανέφερε την εξωτική Σρι-Λάνκα, στην οποία ταξιδεύουν αρκετοί συμπολίτες μας.

Πόσο όμως έχουν πράγματι αλλάξει οι τιμές τον τελευταίο χρόνο; Ως μέτρο σύγκρισης, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων παρέθεσε ένα ατομικό πακέτο διακοπών διάρκειας μιας εβδομάδας (8 ημέρες, 7 νύχτες). Το καλοκαίρι του 2023 ένα τέτοιο πακέτο για Ελλάδα προσέγγιζε τα €800, ενώ ως μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρώπη τα €1.050. Η αποτίμηση των φετινών αυξήσεων βρίσκεται γύρω στο 7%-8%, κάτι που σημαίνει ότι το ίδιο ταξίδι φέτος στη γειτονική Ελλάδα ανέρχεται στα €850, ενώ για την Ευρώπη περίπου 100 ευρώ περισσότερα από πέρυσι (€1.150). Για την επιλογή των γευμάτων στα καταλύματα και το τι επιλέγουν οι Κύπριοι, αυτό ποικίλλει ανάλογα με τον προορισμό, αφού, για παράδειγμα, όσοι ταξιδεύουν για Ελλάδα προτιμούν μόνο πρόγευμα, αφού η ελληνική κουζίνα προσφέρεται για… πολλά και συνεχή γεύματα εκτός ξενοδοχείου. Όσοι επιλέγουν χώρες της Κεντρικής Ευρώπης προτιμούν την ημιδιατροφή, ή ακόμη και όλα τα γεύματα στο κατάλυμα.

Αν δεν θέλετε από αέρος πάμε και διά θαλάσσης

Αν και ο κ. Κελεπέσιης αναφέρθηκε στο πλήγμα από την απουσία κρουαζιέρων -λόγω πολέμου στο Ισραήλ- ανέφερε πως οι πλείστοι ταξιδιώτες εμπεριέχονται στην κατηγορία του θρησκευτικού τουρισμού, ενώ μεγάλο ποσοστό αυτών διοχετεύεται στην Ελλάδα. Όλα αυτά σε ό,τι αφορά την αεροπορική μετάβαση, καθώς από τις 29 Μαΐου εκκινεί και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Λεμεσού-Πειραιά. Μάλιστα, όσοι θα ταξιδέψουν διά της θαλασσίας οδού δεν υπολογίζονται στα πιο πάνω νούμερα με τις πρώτες ενδείξεις να είναι ιδιαίτερα υποσχόμενες. Το χαμηλό κόστος, η δυνατότητα μεταφοράς του οχήματος αλλά και ένα κράμα περιέργειας και εμπειρίας φέρεται να προκαλεί ενθουσιασμό για την ακτοπλοϊκή σύνδεση. Ενδεικτικό ότι, τις πρώτες 24 ώρες που άνοιξαν οι κρατήσεις, πέραν των τριών χιλιάδων έκλεισαν θέση.

Η ακρίβεια-ακρίβεια αλλά οι καλοκαιρινές (και όχι μόνο) διακοπές, δεν τίθενται εν αμφιβόλω. Οι προβλέψεις αναφέρουν όμως ότι εάν το ράλι τιμών και ο πληθωρισμός συνεχιστούν, την ερχόμενη χρονιά θα υπάρξει σοβαρή μείωση και ο αντίκτυπος θα γίνει πολύ νωρίς αντιληπτός. Προς το παρόν… καλοκαιρινές διακοπές για πάντα.