Αθλητισμός

Να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα

Σε λίγες μέρες βγαίνει ο πρωταθλητής από το ντέρμπι

Eίχα όλη τη διάθεση και πολλές ιδέες γι’ αυτό το απίστευτα κακό σκηνικό των 14 αγωνιστικών στο Β’ Γκρουπ. Μετά το ξανασκέφτηκα, θα το αφήσω για τις 12 Μαΐου. Αφού (δυστυχώς) δεν θα έχω τη δυνατότητα κάλυψης του ντέρμπι που θα κρίνει τον τίτλο. Αλλά και επειδή υπάρχει και πιθανότητα η ΚΟΠ να μελετήσει και να δημοσιοποιήσει πιθανές αλλαγές στο Β’ Γκρουπ (αναμένω με ανυπομονησία). Οπότε, ευκαιρία, Πασχαλιάτικα και με καλή διάθεση να δούμε το μέγιστο ματς με κάτι άλλο. Με καλή Πασχαλινή διάθεση.

Πριν πάμε σε οτιδήποτε, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από εκείνη τη φοβερή αλλαγή συναισθημάτων. Ο ΑΠΟΕΛ ήταν για κάμποσα λεπτά δεύτερος (κυρίως όταν δέχτηκε το γκολ από την Ομόνοια) και ξαφνικά μαθαίνει πως έμεινε πρώτος. Και η ΑΕΚ, ειδικά μετά τις εξελίξεις στο ΓΣΠ, για 25 λεπτά είχε εισιτήριο πρώτης θέσης, μεχρι που η Ανόρθωση τής το πέταξε... στη θάλασσα. Δεν θα δώσω καμία σημασία στις δηλώσεις που ακολούθησαν. Ήταν, ως συνήθως, για μαζική κατανάλωση. Για τη βαθμολογία; Αμφότεροι θα πέταγαν τη σκούφια τους πριν από τους αγώνες αν ήξεραν προκαταβολικά ότι θα ήταν πρώτοι. Ο ΑΠΟΕΛ την πέταξε με τη λήξη της αγωνιστικής, η ΑΕΚ ψάχνει ακόμη πού την έχασε. Για άλλη μια φορά. Είναι λογικό, πέρα από συναισθηματισμούς κ.λπ. Σου λέει ο «γαλαζοκίτρινος» για το πρώτος-δεύτερος... «ναι, θα έχω 17 χιλιάδες κόσμου δίπλα μου, ναι έχω την κουλτούρα, αλλά στα πλέι-οφ είμαι έτσι και έτσι και η ΑΕΚ πάει καλύτερα. Τους κερδίζω; Οπότε καλύτερα να έχω και το Χ». Σου λέει ο Κιτιεύς... «ναι, έχω μπόλικη ποιότητα, θα έχω 17 χιλιάδες να μπουμπουνάνε, είναι σκληρή ομάδα ο ΑΠΟΕΛ, κερδίζω όμως; Αχ, να είχα και το Χ». Τα περί «κάποιες φορές είναι καλύτερα να παίζεις για ένα αποτέλεσμα αντί για δύο» είναι συνήθως... ντρίμπλα αυτού που βρίσκεται στη δύσκολη θέση, ειδικά αν έχεις χάσει το αβαντάζ από την τσαπατσουλιά σου (όπως η ΑΕΚ). Ή, πάλι, είναι δήλωση τσαλιμάκι, αν έπεσες από την Ακρόπολη και βρήκες πορτοφόλι εκείνο το βράδυ (όπως ο ΑΠΟΕΛ). Μικρή παρένθεση, δεν αδικώ την Ανόρθωση των χιλίων μυρίων προβλημάτων, έβαλε φωτιά στα μπατζάκια και των δύο. Αλλά πρωτίστως μέμφομαι τις δύο διεκδικήτριες για την αντιμετώπιση.

Είναι μεγάλη διαφορά και πλεονέκτημα να παίζεις για δύο αποτελέσματα. Τέλος, είναι πλεονέκτημα γι’ αυτόν που έχει το μαξιλάρι της ισοπαλίας. «Αφράτο», μάλιστα, αφού ο ΑΠΟΕΛ το έχει στην έδρα του και η ΑΕΚ θα έχει ελάχιστη υποστήριξη.

Επί της ουσίας

Αλλά ας πάμε στο... γρασίδι, εκεί είναι όλα τα λεφτά. Ξεκίνησα να γράφω την άποψή μου και μετά λέω: Ας πάρω μερικά φιλαράκια μου που καταλαβαίνουν κάτι παραπάνω από ποδόσφαιρο και τεχνικά, προπονητές και πρώην ποδοσφαιριστές. Που έχουν παίξει τέτοια ματς. Δεν έχει σημασία ποιοι είναι, πάω έτσι κι αλλιώς με το αμερικανικό στυλ της... ανώνυμης πηγής. Αστειεύομαι, απλώς ήθελα να μαζέψω απόψεις, όχι δημόσιες (καμιά φορά αλλάζει η θέση όταν βγαίνει επώνυμα), για να βγάλω ένα συμπέρασμα. Λοιπόν, από τις απόψεις κατέληξα στο εξής: Με βάση τα δεδομένα (1-Χ ο ΑΠΟΕΛ, 2 η ΑΕΚ), για να μπορεί να πετύχει τον στόχο της η κάθε ομάδα, θα πρέπει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Ο ΑΠΟΕΛ είναι ομάδα που μπορεί άψογα, με τις πιέσεις που βάζει στην μπάλα, να δίνει τον τόνο στο τέμπο του αγώνα. Έχοντας άψογη αμυντική συμπεριφορά, όσο ελέγχει τη ροή και την κυκλοφορία βολεύεται. Αυτό σημαίνει ότι δείχνει τάσεις για διεκδίκηση ισοπαλίας, για υπεράσπιση; Αναρωτήθηκα κι εγώ. Όχι, με τίποτα. Μπορείς με αυτό το μοτίβο να είσαι εξίσου επικίνδυνος, αν έχεις την μπάλα και ελέγχεις τον χώρο. Η ΑΕΚ; Είναι ομάδα που έχει δύο πράγματα. Καλή μετάβαση στην επίθεση, εναλλαγή θέσεων, μεταφέρει παίκτες στην περιοχή. Μπορεί να τρέξει το ματς και να μεταφέρει το σκηνικό νωρίς (όχι βιαστικά) στο μισό του ΑΠΟΕΛ. Και πρέπει να δείξει επικίνδυνη, ώστε να παίξει όσο μπορεί και, με την ψυχοσύνθεση του κόσμου, να τον μουδιάσει. Αυτό που δεν πρέπει να κάνει η ΑΕΚ είναι, στην προσπάθειά της να είναι υπομονετική, να παρασυρθεί σε ένα μέσο τέμπο. Αυτό θα ευνοήσει τον ΑΠΟΕΛ. Υπάρχει και το άλλο σημείο, το κοινό. Και οι δύο ομάδες είναι ικανές στις στατικές μπάλες. Άρα, κόρνερ και κοντινά στην περιοχή φάουλ καλύτερα να αποφεύγονται.

Τα πρώτα λεπτά;

Κανένας δεν αναμένει, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μπούνε οι ομάδες φουριόζικα. Ο ΑΠΟΕΛ το κάνει συχνά. Μπαίνει σαν σίφουνας. Του βγήκε μάλιστα αρκετές φορές, όταν σκόραρε νωρίς και μετά έφερε το ματς στα μέτρα του. Όταν προηγείται, σπάνια δεν κερδίζει (η μία ήταν με την ΑΕΚ). Το θέμα είναι για πόση ώρα το κάνεις, πόσους χώρους αφήνεις πίσω και πώς διαχειρίζεσαι το ξεφούσκωμα αν δεν σου βγει. Μπορεί να το δοκιμάσει και η ΑΕΚ. Για να σκοράρει νωρίς (ο ΑΠΟΕΛ συνήθως χάνει όταν βρεθεί πίσω στο σκορ, αλλά έκανε τη μοναδική ανατροπή με τους Λαρνακείς) ή να προκαλέσει ανησυχία απέναντι. Αλλά αν δεν βγει, αν αφήσει κενά πίσω. Φυσικά για την ΑΕΚ το ματς είναι όλα για όλα!!! Για τον ΑΠΟΕΛ, όσο υπάρχει η ισοπαλία, υπάρχει και η καβάντζα. Όλα βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει νορμάλ ροή. Απρόοπτα, όπως μια κόκκινη κάρτα νωρίς, αλλάζουν άρδην τα πάντα

Μη μου ζητάτε πρόβλεψη. Ούτε προϊστορίες κ.λπ. Το φετινό πρωτάθλημα μάς έφερε ένα κάρο ανατροπές. Θα κερδίσει όχι αυτός που το θέλει περισσότερο (πολύ κλισέ), αλλά αυτός που θα κάνει καλύτερα πράγματα στο γήπεδο, που θα ξεδιπλώσει τις αρετές του. Απλώς, λόγω αποτελέσματος, η ΑΕΚ πρέπει να κάνει περισσότερα. Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε.

Καλή Ανάσταση!!!