Κόστος Ζωής

Πασχαλινό τραπέζι για «γερά πορτοφόλια»

Τσουχτερές είναι οι τιμές σε βασικά είδη τροφίμων, ενώ της κούρσας των ανατιμήσεων προηγείται το παρθένο ελαιόλαδο

Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι καταναλωτές προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι, το κόστος του οποίου φέτος είναι αυξημένο σε σχέση με το 2023.

Με αύξηση στις τιμές αρκετών προϊόντων συνοδεύεται το φετινό γιορτινό τραπέζι, την ίδια ώρα που άλλα προϊόντα, όπως τα αβγά, παρουσιάζουν μείωση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Παρατηρητήριο Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή για το Πάσχα.

Οι «πρωταθλητές» των αυξήσεων

Τσουχτερές είναι οι τιμές σε βασικά είδη τροφίμων, ενώ της κούρσας των ανατιμήσεων προηγείται το παρθένο ελαιόλαδο.

Συγκεκριμένα, η τιμή του ελαιολάδου καταγράφει αύξηση μέχρι και 105,9% σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ελαιόλαδο που πέρσι επωλείτο προς €7,31 το λίτρο, φέτος η τιμή του βρίσκεται στα €15,05.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές κρέατος, σχεδόν όλα τα είδη κατέγραψαν αύξηση, με εξαίρεση το κοτόπουλο. Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στο ντόπιο αμνοερίφιο σε κομμάτια, η τιμή του οποίου αυξήθηκε κατά 9,57% σε σύγκριση με πέρσι, ενώ αποτελεί και το ακριβότερο κρέας. Ειδικότερα πωλείται προς €12,43, σε σύγκριση με πέρσι, που βρισκόταν στα €11,34, ενώ το μικρό ντόπιο ολόκληρο αμνοερίφιο πωλείται προς €11,79 το κιλό, σημειώνοντας αύξηση 10,67% σε σχέση με πέρσι.

Σε ανοδική πορεία βρίσκονται επίσης το κουνέλι (+3,65%), ο χοιρινός λαπάς (+2,25%) και το βοδινό (+1,41%), ενώ το κοτόπουλο, που αποτελεί και το φθηνότερο προϊόν, παρουσιάζει μείωση της τάξεως του -1,91%.

Παράλληλα αυξήσεις καταγράφουν οι φλαούνες, όπως και το τυρί των φλαούνων, τα τσουρέκια και το αλεύρι, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα εντοπίζεται η τιμή της δωδεκάδας στα αβγά.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που δημοσίευσε το Παρατηρητήριο Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών, τα απλά τσουρέκια, τα οποία πωλούνται φέτος προς €5,31 τα 300γρ., σημείωσαν αύξηση 7,31%, ενώ πέρσι πωλούνταν στα €4,95. Μικρές αυξήσεις καταγράφονται και στις τιμές των φλαούνων, με τις αλμυρές να βρίσκονται στα €13,16 και με σταφίδες στα €13,03, από €12,76 και €12,81 αντίστοιχα. Αντίθετα, η τιμή στη δωδεκάδα αβγών είναι μειωμένη κατά 9,17% φέτος και κυμαίνεται στα €2,89 από €3,18. Η τιμή στο χωριάτικο αλεύρι επίσης σημειώνει μείωση κατά 6,83%, η οποία βρίσκεται στα €1,33 από €1,42.

Μεγάλη μείωση καταγράφουν και οι τιμές στα αγγουράκια. Τα αγγουράκια χωραφιού πωλούνται προς €1,22 το κιλό από €2,22 που ήταν πέρσι, καταγράφοντας μείωση 45%. Μείωση καταγράφεται και στις τιμές στα αγγουράκια θερμοκηπίου κατά 27,67%, με την τιμή τους φέτος να ανέρχεται στα €1,01 από €1,39.

Επιπλέον, μεγάλη μείωση καταγράφει και η τιμή του ηλιελαίου, κατά 24,46% σε σχέση με πέρσι, η οποία φέτος ανέρχεται στα €7,09 από €9,38.

Παρά το γεγονός πως δεν γίνεται σύγκριση με πέρσι, οι τιμές στα σοκολατένια αβγά παρουσιάζουν μεγάλο εύρος, ανάλογα με τη μάρκα και το μέγεθος, οι οποίες κυμαίνονται από €7,17 μέχρι €16,96.

Ακολουθεί αναλυτικά το εύρος και η σύγκριση των τιμών για τα προϊόντα που συνθέτουν το πασχαλινό τραπέζι:

Αυξημένο κατά 7,5% το πασχαλινό τραπέζι

Κατά 7,5 % πιο ακριβό σε σχέση με πέρσι θα είναι το πασχαλινό τραπέζι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών.

Μιλώντας στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, ανέφερε ότι φέτος ο καταναλωτής θα πληρώσει κατά μέσο όρο 7,5% περισσότερα από πέρσι, καθώς σε όλα τα είδη κρέατος καταγράφεται αύξηση, με εξαίρεση το κοτόπουλο.

Όπως σημείωσε ο κ. Δρουσιώτης, λόγω των αυξήσεων ο κόσμος περιορίζει τις αγορές του. «Η ακρίβεια των τιμών ανάγκασε τον καταναλωτή να συμπεριφέρεται διαφορετικά, με στόχο να καλυφτεί ο οικογενειακός του προϋπολογισμός». Εξήγησε ότι πλέον οι καταναλωτές προχωρούν σε έρευνα αγοράς, ψωνίζοντας από δύο και τρεις υπεραγορές, με σκοπό να εξασφαλίσουν την χαμηλότερη τιμή για το κάθε προϊόν.

Συμπλήρωσε ότι το προσεχές διάστημα δεν αναμένει αύξηση στις τιμές, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι τιμές θα διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα. «Μελετώντας το σημερινό επίπεδο των τιμών, βλέπω ότι σίγουρα δεν θα μειωθούν οι τιμές και μελλοντικά φαίνεται να υπάρχει μια σταθεροποίηση στις σημερινές τιμές», ανέφερε.

Ερωτηθείς για την κίνηση στην αγορά συγκριτικά και με την περσινή χρονιά, είπε ότι παραμένει στα ίδια επίπεδα. «Η διαφορά που διακρίνουμε είναι ότι ο κόσμος είναι πιο συγκρατημένος, είναι κάτι που δεν μπορεί να τεκμηριωθεί αλλά το καταλαβαίνει κάποιος που είναι στις υπεραγορές. Υπάρχει μια διστακτικότητα, μια επιφυλακτικότητα στις αγορές. Ο κόσμος δεν έχει την ψυχολογία που είχε σίγουρα πέρσι και πρόπερσι που ήταν καλύτερα τα πράγματα», τόνισε.