Έκοψαν κι έραψαν

Σημεία και τέρατα στη θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ
Εκτός η Αννίτα Δημητρίου για να μπει ο Γιάννης Γιαννάκη. Εκτός ο Χρίστος Πάλλης για να μπει ο Ρίκκος Μαππουρίδης. Αποσύρθηκαν δύο υποψήφιοι και δεν έγιναν τελικά εκλογές σε Λεμεσό και Πάφο

Τα μέλη του ΔΗΣΥ ψήφισαν τους εκλεκτούς τους για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου του κόμματος, αλλά φαίνεται πως λογάριαζαν χωρίς την τελική γνώμη της ηγεσίας και του Πολιτικού Γραφείου. Χθες σημειώθηκαν δραματικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια της επικύρωσης του ψηφοδελτίου του κόμματος, οι οποίες δείχνουν ότι οι πρόνοιες του Καταστατικού αλλά και η απόφαση των μελών του κόμματος δεν είχαν την αναμενόμενη έκβαση.
Υποψήφιοι μέσω παραιτήσεων
Ο Χρίστος Πάλλης, ο οποίος ήταν όγδοος στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής στην επαρχία Λευκωσίας, τελικώς βρέθηκε εκτός ψηφοδελτίου, για να μπει στη θέση του ο νυν Βουλευτής Ρίκκος Μαππουρίδης, ο οποίος ήταν ο μεγάλος ηττημένος της διαδικασίας. Οι εκπλήξεις στο κυβερνών κόμμα δεν τελειώνουν εδώ. Στη Λάρνακα εξαναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά της η Αννίτα Δημητρίου, η οποία ήταν η μόνη «σίγουρη» του ψηφοδελτίου, καθώς είχε εξασφαλισμένη θέση λόγω ποσόστωσης και στη θέση της στο ψηφοδέλτιο βρέθηκε ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη.
Την ίδια ώρα στη Λεμεσό αποσύρθηκε με επιστολή της η αριστίνδην υποψήφια Τούλα Ονουφρίου, Πρόεδρος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου. Η παραίτησή της έγινε λίγο μετά την έναρξη της διαβούλευσης του Αβέρωφ Νεοφύτου με τους υποψηφίους για να διαφανεί εάν θα γίνουν εκλογές ή όχι, ώστε να καταλήξουν στο όνομα που θα αποχωρήσει από το ψηφοδέλτιο. Η κ. Ονουφρίου ήταν η τελευταία - χρονικά - επιλογή του Αβέρωφ Νεοφύτου ως αριστίνδην για το ψηφοδέλτιο της Λεμεσού. Απόσυρση υπήρξε και από τον Μάριο Ιωάννου στην επαρχία Πάφου.
Το θρίλερ των πιέσεων
Από τη Δευτέρα το πρωί, όταν πλέον είχαν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα στις εσωκομματικές εκλογές σε Λευκωσία και Λάρνακα, ένα παρασκήνιο-φωτιά εξελίχθηκε στους κόλπους του Δημοκρατικού Συναγερμού, το οποίο μάλιστα ολοκληρώθηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου, το οποίο και κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά όσον αφορά τον καταρτισμό των ψηφοδελτίων. Η χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ με βάση το πρόγραμμα που υπήρχε, ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα με την Επαρχία Πάφου, ενώ μία ώρα μετά θα ακολουθούσε η επαρχία Λεμεσού. Τελευταίες ήταν οι δύο πολύ κρίσιμες επαρχίες της Λάρνακας και της Λευκωσίας.
«Μόνο αν θέλουν να γίνουν δικτατορία»
Στη Λευκωσία μεγάλη έκπληξη αποτέλεσε η ήττα του βουλευτή Ρίκκου Μαππουρίδη, ο οποίος με 928 ψήφους βρέθηκε στη 10η θέση, ενώ στην εκλόγιμη ένατη θέση ήταν ο Αντρέας Πιτσιλλίδης με 1010 ψήφους. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, μέσα από τους κόλπους του ΔΗΣΥ είχε διαρρεύσει η φημολογία ότι ο κ. Πιτσιλλίδης προετίθετο να αποσυρθεί. Μιλώντας στη «Σημερινή», ο κ. Πιτσιλλίδης απέρριψε οποιαδήποτε φήμη περί απόσυρσης, τονίζοντας ότι μόνο εάν το Πολιτικό Γραφείο τον αποκλείσει δεν θα είναι υποψήφιος. «Το αποτέλεσμα των μελών του ΔΗΣΥ πρέπει να γίνει σεβαστό. Εκτός εάν θέλουμε ως κόμμα να λειτουργούμε δικτατορικά. Τότε θα είμαστε υπόλογοι στα μάτια των ψηφοφόρων μας».
«Αν θέλουν να αυτοκτονήσουν...»
Το «έλα να δεις» έγινε στη Λάρνακα το τελευταίο 48ωρο, όταν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα και βρέθηκε εκτός ψηφοδελτίου ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιαννάκης Γιαννάκη, ο οποίος ήρθε έκτος με 809 ψήφους, ενώ στην πέμπτη θέση, που έδινε και το εισιτήριο για το ψηφοδέλτιο, ήταν ο νυν βουλευτής Γιώργος Τάσου με 906 ψήφους. Κατά τη χθεσινή ημέρα ασκήθηκαν έντονες πιέσεις στον κ. Τάσου όπως αποσυρθεί, ώστε στο ψηφοδέλτιο να βρεθεί ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. «Αν θέλουν να αυτοκτονήσουν, τότε ας με βγάλουν από το ψηφοδέλτιο», είπε ο κ. Τάσου στη «Σημερινή». Παραδέχθηκε ότι δέχθηκε έντονες πιέσεις να αποσυρθεί από την εκλογική κούρσα, ωστόσο το μήνυμα που έστειλε ήταν ξεκάθαρο: «Προσπάθησαν και παλιά να με ξεγελάσουν, εγώ ξέρω ότι έχω πολύ καλή σχέση με τους πολίτες».
Η Αννίτα Δημητρίου, πάντως, δημοσιοποίησε την αποχώρησή της από το ψηφοδέλτιο, με ανάρτηση της στην προσωπική της σελίδα στο Facebook. «Αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι, Σας ευχαριστώ! Σας ευχαριστώ από την ψυχή μου για την αγάπη και την υποστήριξή σας όλους αυτούς τους μήνες. Απέσυρα σήμερα (σ.σ. χθες) την υποψηφιότητά μου για να διευκολύνω το κόμμα μας, για την ενότητα της παράταξής μας. Σας υπόσχομαι ότι είμαι και θα είμαι παρούσα για το καλό της πόλης μας, της Λάρνακας και για την Κύπρο μας. Μαζί θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για τα πιστεύω και τα ιδανικά μας. Στο τέλος της ημέρας, ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι ιδέα!»
Ανάσα με την Πάφο
Η ψηφοφορία στο Πολιτικό Γραφείο για το ψηφοδέλτιο της εκλογικής περιφέρειας Πάφου τελικά αποφεύχθηκε, λόγω άλλης μιας αποχώρησης. Στο παρασκήνιο υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες απέδωσαν καρπούς, με αποτέλεσμα την απόσυρση του Μάριου Ιωάννου, που ήταν ένας εκ των τεσσάρων διεκδικητών των τριών διαθέσιμων θέσεων στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Έτσι, το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στην Πάφο θα αποτελείται από τους Κωνσταντίνου Κώστα, Λετυμπιώτη Κωνσταντίνο, Παπακυριακού Παναγιώτη και την αριστίνδην Αρτέμιδα Σαββίδου.
Το τελικό ψηφοδέλτιο
Για τις επαρχίες Αμμοχώστου και Κερύνειας δεν είχαμε κάτι το σημαντικό, καθώς τα ψηφοδέλτια των συγκεκριμένων επαρχιών ήταν ήδη κλειστά, καθότι οι υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν ήταν ισάριθμες των διαθέσιμων θέσεων. Συνεπώς, το Πολιτικό Γραφείο προχώρησε απλώς στην επικύρωσή τους. Μετά από πολύωρη συνεδρία, το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ διαμορφώθηκε ως εξής:
Επαρχία Λευκωσίας: Αβ. Νεοφύτου, Κ. Αναστασιάδης, Δ. Δημητρίου, Π. Δράκος, Σ. Κασίνης, Στ. Κυριακίδου, Μ. Κυριακού, Ξ. Κωνσταντίνου, Ε. Μαρκίδου, Ρ. Μαππουρίδης, Α. Μασούρας, Ν. Νουρής, Σ. Ορφανίδου, Ν. Πηλείδου, Α. Πιτσιλλίδης, Πρ. Προδρόμου, Χρ. Ρότσας, Μ. Σοφοκλέους, Ν. Τορναρίτης και Χρ. Φάκας.
Επαρχία Λεμεσού: Μ. Βασιλείου, Ε. Δίπλαρος, Α. Θεμιστοκλέους, Ο. Ιορδάνου, Β. Ιωάννου, Α. Κυπριανού, Α. Μιχαηλίδης, Ε. Μιχαηλίδου, Κ. Πελενδρίτου, Ε. Σταύρου, Α. Στυλιανού και Ν. Σύκας.
Επαρχία Λάρνακας: Γ. Βασιλείου, Γ. Γιαννάκη, Ζ. Ζαχαρίου, Αρ. Μισός, Χρ. Παρασκευά, Γ. Τάσου.
Επαρχία Πάφου: Κ. Κωνσταντίνου, Κ. Λετυμπιώτης, Π. Παπακυριακού και Αρ. Σαββίδου.
Επαρχία Αμμοχώστου: Χρ. Αγγελίδης, Χρ. Γαλανός, Γ. Γεωργίου, Α. Δράκος, Γ. Κάρουλλας, Ον. Κουλλάς, Κ. Κουμής, Μ. Παπαδοπούλου, Σ. Σαμψών, Ευ. Χαμπουλλάς και Κ. Χατζηγιάννης.
Επαρχία Κερύνειας: Μ. Αριστείδου, Κλ. Γεωργιάδης και Μ. Μαυρίδης.