Ο Ν. Χριστοδουλίδης απαίτησε από τους εταίρους όσα αξιώνουν να γίνουν σεβαστά για την Ουκρανία;

Ο Ν. Χριστοδουλίδης καίγεται για συνομιλίες στο πλαίσιο της τουρκοδιζωνικής. ΔΕΝ πρόκειται να προκαλέσει την κατοχική Τουρκία για τις ωμότητες και τις θηριωδίες της, αφού την εκλιπαρεί και την καλοπιάνει για να επανέλθει σε συνομιλίες. ΔΕΝ θα ενοχλήσει την ΕΕ αφού επιζητά τον αμφιβόλου αποτελεσματικότητας «πρωταγωνιστικό» ή «υποστηρικτικό» ρόλο της στο Κυπριακό. Θα τα παραμερίσει όλα επειδή και αυτός θητεύει στην αφελή πολιτική τεχνοτροπία του «καλού παιδιού»

Το ενδιαφέρον για το Κυπριακό την εβδομάδα που πέρασε μεταφέρθηκε στις Βρυξέλλες, στη συνεδρία του ΕυρωπαϊκούΣυμβουλίου. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδης, εξήγησε στους εταίρους μας την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. O Κύπριος Πρόεδρος υποστήριξε πως η Τουρκία, για να προχωρήσει σε επίλυση του Κυπριακού, πρέπει να έχει οφέλη και αυτά θα τα προσφέρει η ΕΕ. Σε συνέντευξή του στο euronews (9/2/2023), τα απαρίθμησε:

«Η Τουρκία θέλει αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης, φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου, αεροπορική συμφωνία με την Ε.Ε., να μπει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας. Η Τουρκία θέλει να ανοίξουν τα κεφάλαια, όλο αυτό το καλάθι των ευρωτουρκικών, τα οποία είναι σαφώς σημαντικά, με πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε. Μαζί με το Κυπριακό να τα συζητήσουμε όλα αυτά, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο». Αίφνης, όμως, μετά τη συνάντηση του Ν. Χριστοδουλίδη με την Αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, ο Κυβ. Εκπρόσωπος δήλωσε (15/3/2023) ότι αυτός ο ρόλος θα είναι «υποστηρικτικός», στο πλαίσιο των Ην. Εθνών.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου δεν είναι άγνωστος στις Βρυξέλλες. Ως Υπουργός Εξωτερικών έχτισε επαφές, φιλίες, σχέσεις με πολλούς, τότε, ομολόγους του. Άρα, θα βρεθεί σε γνώριμο μέρος, όπου μπορεί να κινηθεί, να δράσει και να εξηγήσει. Πέρα από τη διπλωματική εμπειρία του, και ως πολιτικός επιστήμονας γνωρίζει πώς λειτουργεί η ΕΕ και τα όργανά της. Συνεπώς είναι σε θέση να αξιοποιήσει όλα τα δεδομένα για να υποστηρίξει τα δίκαια, τις θέσεις και τις αξιώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διερωτώμεθα: Πέρα από την επεξήγηση της θέσης του για «πρωταγωνιστικό» ή «υποστηρικτικό» ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό, ο Κύπριος Πρόεδρος αξιοποίησε δύο σημαντικά δεδομένα, ώστε να καταδείξει στους εταίρους μας ότι δεν νομιμοποιούνται να ασκούν πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών;

>Το πρώτο δεδομένο: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιβεβαιώνει ξανά τον Θουκυδίδη και όλους τους θεωρητικούς για τον πόλεμο. Οι αρχές και αξίες, οι θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Διεθνές Δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο, απλώνονται στην κλίνη του Προκρούστη και κόβονται ή επιμηκύνονται ανάλογα με τα συμφέροντα των δρώντων. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και στην περίπτωση της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου. Και οι δύο εισβολές -ρωσική και τουρκική- ως μέτρο αντίδρασης των εταίρων μας,συνιστούν αποθέωση υποκρισίας, φαρισαϊσμού και αδίστακτου εμπαιγμού της παγκόσμιας κοινής γνώμης και ειδικά ημών των Ελλήνων της Κύπρου.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους ρωσικής εισβολής στη δυστυχή Ουκρανία, ιδού πανόραμα υποκρισίας και φαρισαϊσμού των εταίρων μας και του ΓΓ του ΟΗΕ. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογράμμισε με στόμφο: «Ένας χρόνος βάρβαρης ρωσικής επιθετικότητας, ένας χρόνος ηρωικής ουκρανικής αντίστασης, ένας χρόνος ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Μπροστά μας είναι ένα μέλλον ενότητας. Μάχεστε για ελευθερία, για δημοκρατία, για τη θέση σας στην Ε.Ε. Είμαστε μαζί σας για όσο χρειαστεί», ανέφερε. Εξάλλου, σε ομιλία της στο καναδικό κοινοβούλιο (8/3/2023) αξίωσε «ακλόνητη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη» της Ουκρανίας και η Ρωσία να «πληρώσει για το έγκλημα» της «επίθεσης» που εξαπέλυσε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, διακήρυξε: «Μία ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία είναι μία ελεύθερη και ανεξάρτητη Ευρώπη». Ο Μισέλ έκανε λόγο για «μια σκοτεινή επέτειο. Για την Ουκρανία, την Ευρώπη, τον κόσμο. Είμαστε στο πλευρό σας στηρίζοντάς σας για όσο χρειαστεί γιατί δεν θα δεχτούμε ποτέ έναν κόσμο που κυβερνάται από ωμή βία», επισήμανε. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δεν υστέρησε σε υποκρισία. Σε δήλωσή του, χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως «μία προσβολή στη συλλογική συνείδηση» και μια «παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου». Ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, υπογράμμισε:

«Αυτό που μας εκπλήσσει όλους πολύ είναι η αποφασιστικότητα και η γενναιότητα των Ουκρανών, ο τρόπος που υπερασπίζονται την ελευθερία τους. Η Ουκρανία είναι πιο ενωμένη από ποτέ. Η ΕΕ είναι αλληλέγγυα».Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, απηύθυνε επίσης μήνυμα «αλληλεγγύης» προς τους Ουκρανούς ευχόμενος «τη νίκη» τους και «ειρήνη». «Η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία», σημειώνει από την πλευρά της η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Επισήμανε ότι «η μάχη σας για ελευθερία, για δημοκρατία, για τις αξίες που μας δένουν ως Ευρωπαίους, είναι δική μας μάχη. Θα είμαστε μαζί σας για όσο χρειαστεί», προσέθεσε.

>Το δεύτερο δεδομένο: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως ο Πούτιν «φέρεται να ευθύνεται για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και για εκείνο της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία». Το Δ.Π.Δ. εξέδωσε επίσης ένταλμα σύλληψης της Μαρίας Αλεξέγιεβνα Λβόβα-Μπελόβα, Επιτρόπου Δικαιωμάτων των Παιδιών στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με παρόμοιες κατηγορίες.

Οι Έλληνες της Κύπρου διερωτώνται με οργή και αγανάκτηση: Γιατί δύο μέτρα δύο σταθμά; Γιατί τόση απύθμενη υποκρισία και τόσος φαρισαϊσμός; Οι Ρώσοι στην Ουκρανία και οι Τούρκοι στην Κύπρο διέπραξαν θηριωδίες και εγκλήματα. Η τουρκική βαρβαρότητα στην Κύπρο τεκμηριώθηκε σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώ­που του Συμβουλίου της Ευρώπης (10/7/1976). Περιλαμβάνει συγκλονιστικά στοιχεία και μαρτυρίες για τις τουρκικές ωμότητες. Απορούμε: Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε στους εταίρους μας και στον ΓΓ του ΟΗΕ, τις πιο πάνω αποφασιστικές δηλώσεις-θέσεις τους; Απαίτησε έντονα να ισχύσουν και στην περίπτωση της Κύπρου όσα ορθά αξιώνουν να γίνουν σεβαστά για την πολύπαθη Ουκρανία; Να μη έχει κανείς ψευδαισθήσεις:

Ο Ν. Χριστοδουλίδης καίγεται για συνομιλίες στο πλαίσιο της τουρκοδιζωνικής. ΔΕΝ πρόκειται να προκαλέσει την κατοχική Τουρκία για τις ωμότητες και τις θηριωδίες της αφού την εκλιπαρεί και την καλοπιάνει για να επανέλθει σε συνομιλίες. ΔΕΝ θα ενοχλήσει την ΕΕ αφού επιζητά τον αμφιβόλου αποτελεσματικότητας «πρωταγωνιστικό» ή «υποστηρικτικό» ρόλο της στο Κυπριακό. Θα τα παραμερίσει όλα επειδή και αυτός θητεύει στην αφελή πολιτική τεχνοτροπία του «καλού παιδιού», που έχει την εντύπωση πως η κατοχική χώρα, αφού ενθυλακώσει όσα της προσφέρει, θα… συναινέσει σε λειτουργική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.