Ειδήσεις

Δώρο Θεού οι τελευταίες βροχές

Χθες σημειώθηκε υπερχείλιση και στο φράγμα της Αργάκας
Μειωμένη, αλλά ικανοποιητική σε σχέση με άλλες χρονιές, η εισροή νερού στα δύο μεγαλύτερα φράγματα της Κύπρου

Εντυπωσιακή χαρακτηρίζεται η ροή νερού στα φράγματα, μικρά και μεγάλα, ανά το παγκύπριο, μιας και μετά τα φράγματα του Καλοπαναγιώτη, της Κλήρου - Μαλούντας και του Πωμού, χθες, σημειώθηκε υπερχείλιση και στο φράγμα της Αργάκας. Παρόλο που οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας μέχρι την προσεχή Πέμπτη κάνουν λόγο για κυρίως αίθριο καιρό με συννεφιά, εντούτοις επικρατεί αισιοδοξία ότι εντός των επόμενων εβδομάδων, εάν και εφόσον σημειωθούν βροχοπτώσεις, θα υπερχειλίσουν και άλλα μικρά φράγματα.
Αισιόδοξο το Τμήμα Υδάτων
Την ικανοποίησή του για τη μέχρι στιγμής ροή νερού στα φράγματα εξέφρασε, μιλώντας στη «Σημερινή», και ο Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Ανδρέας Μανώλη. Ο κ. Μανώλη επεσήμανε ότι η υπερχείλιση ενός ακόμη μικρού φράγματος, αυτού της Αργάκας, προκαλεί ιδιαίτερη αισιοδοξία, τονίζοντας, μάλιστα, ότι η τελευταία φορά που στο συγκεκριμένο φράγμα σημειώθηκε υπερχείλιση ήταν πριν από πέντε με έξι χρόνια.
Ερωτηθείς να απαντήσει σε ποιο σημείο βρίσκεται η εισροή νερού στα δύο μεγάλα φράγματα της Κύπρου, Ασπρόκρεμμου και Κούρρη, ο κ. Μανώλη ανέφερε ότι αυτή, αν και μειωμένη, κρίνεται ικανοποιητική, ιδιαίτερα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.


Ειδικότερα, ο κ. Μανώλη ανέφερε ότι η εισροή νερού στο φράγμα του Κούρρη έφτασε το 18%, ενώ στο φράγμα του Ασπρόκρεμμου, στο 41%. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, για τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, οι μεγαλύτερες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στον Σταυρό της Ψώκας, στον Σαϊττά, στα Πλατάνια και στον Πρόδρομο.
Ευλογία για τους κατοίκους της Αργάκας
Η υπερχείλιση του φράγματος της Αργάκας ικανοποίησε τους κατοίκους της περιοχής.
«Ευλογία Θεού» χαρακτήρισε την υπερχείλιση ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας, Σπύρος Πελοπίδα.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πελοπίδα ανέφερε πως το φράγμα υπερχείλισε για τελευταία φορά το 2014 και είναι το δεύτερο φράγμα που υπερχειλίζει φέτος μετά από αυτό του Πωμού πριν από λίγες ημέρες.
Ανέφερε ότι με την υπερχείλιση θα εμπλουτιστούν όλα τα υπόγεια ύδατα και πρόσθεσε πως οι πλείστοι κάτοικοι της Αργάκας ασχολούνται με τη γεωργία και την παραγωγή όλων των ειδών φρούτων, όπως μάνγκο, αβοκάντο, λεμόνια και πορτοκάλια, αλλά και λαχανικών.
Το φράγμα της Αργάκας, σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη, είναι χωρητικότητας 990.000 κυβικών μέτρων νερού.
Ο Κοινοτάρχης είπε ακόμη πως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της περιοχής, τον Ιούνιο του 2016, η υπερχείλιση θα συμβάλει στην αναδάσωση 17.000 δενδρυλλίων που έχουν φυτευτεί και θα πρέπει να ποτιστούν με την τοποθέτηση συστήματος άρδευσης.
Από το φράγμα της Αργάκας, ανέφερε, στέλνεται νερό στο φράγμα της Ευρέτου, εδώ και ενάμιση μήνα, της τάξης των 20.000 κυβικών μέτρων νερού την ημέρα.
Βελτιώνεται ο καιρός
Σταδιακή βελτίωση αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, σήμερα ο καιρός θα είναι γενικά μερικώς συννεφιασμένος και δεν αποκλείεται να πέσουν τοπικά ελαφρές βροχές, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ώς νοτιοανατολικοί ασθενείς, 3 μποφόρ, και παροδικά μέχρι μέτριοι, 4 μποφόρ.


Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη και τοπικά το απόγευμα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 17 στα παράλια και στους 6 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Αύριο βράδυ ο καιρός θα είναι γενικά μερικώς συννεφιασμένος.


Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ώς νοτιοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ, και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο κατά διαστήματα θα παρατηρούνται παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά μικρή άνοδο κατά το τριήμερο.
Το αδιαχώρητο στο Τρόοδος
Χιλιάδες ήταν οι εκδρομείς που, εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό που επικράτησε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, έσπευσαν να απολαύσουν το χιονισμένο τοπίο στις ορεινές περιοχές του Τροόδους. Μάλιστα η Αστυνομία Κύπρου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, μέσω της οποίας ενημέρωνε το κοινό ότι ένεκα της αυξημένη τροχαίας κίνησης που παρατηρήθηκε στις ορεινές περιοχές, αρκετοί οδηγοί και εκδρομείς υπέστησαν μεγάλη ταλαιπωρία.
Η Αστυνομία, πάντως, εξακολουθεί να συμβουλεύει τους οδηγούς για λόγους κυρίως ασφάλειας, αλλά και για αποφυγή αχρείαστης ταλαιπωρίας, να συμμορφώνονται απόλυτα με τις υποδείξεις των επί καθήκοντι αστυνομικών και με τα σήματα τροχαίας και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές της Κύπρου.