Αθλητικά Κύπρος

Παιχνίδια και αποτελέσματα που συζητήθηκαν

Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν πάντα και οι εκπλήξεις. Είναι αυτές που προκαλούν, άλλωστε, ενδιαφέρον και προσθέτουν ένα ξεχωριστό χρώμα στο ωραίο αυτό άθλημα. Η στήλη σήμερα θα θυμίσει κάποια παιχνίδια και αποτελέσματα που συζητήθηκαν στην αγωνιστική περίοδο 1984-85. Θα πάμε 30 χρόνια πίσω για να θυμηθούμε και να θυμίσουμε μερικά αξιοπρόσεχτα αποτελέσματα από τα πολλά που υπάρχουν τακτικά στο ποδόσφαιρό μας.
Σοκ για την Ομόνοια
Ήταν 9 Ιουνίου 1985 και η ΕΠΑ έπαιξε στο ΓΣΖ με την Ομόνοια, στο πρώτο παιχνίδι για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου. Ένα παιχνίδι που έμεινε στην ιστορία, αφού η ΕΠΑ διέλυσε τον μεγάλο αντίπαλό της με 5-1 και όχι μόνο σφράγισε το εισιτήριο για τον τελικό, αλλά προκαλούσε και εσωτερικά προβλήματα στο «τριφύλλι».


Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, στο τελικό σκορ του αγώνα δεν υπήρχε καμία υπερβολή όσο κι αν αυτό δείχνει εντυπωσιακό. Σε ένα κατάμεστο και πύρινο γήπεδο η ΕΠΑ μονοπώλησε τις εντυπώσεις σ’ ολόκληρο το ενενηντάλεπτο. Ήταν εκρηκτική και σαρωτική, σαφώς καλύτερη του αντιπάλου της η ομάδα της Λάρνακας. Η Ομόνοια δεν μπορούσε να κρύψει τις αδυναμίες της σε όλες τις γραμμές της.
Στο 29’ ο Πάμπος Αναστασίου άνοιξε το σκορ και στο 44’ ο Νίκος Σκάγιας έκανε το 2-0. Στο 60’ ο Ανδρέας Ιουλιανός με πέναλτι έκανε το 3-0 για να μειώσει στο 62’, επίσης με πέναλτι, ο Γκρέγκορι για την Ομόνοια. Στο 77 ́ ο Τάσος Μάκη με εντυπωσιακό σουτ από 30 μέτρα έκανε το 4-1 και στο 90’ ο Ν. Σκάγιας πάλι, έκανε το 5-1.


Η ομάδα της Λάρνακας είχε χάσει στον επαναληπτικό της Λευκωσίας 1-0, αλλά πήρε το εισιτήριο για τον τελικό, όπου έχασε από την ΑΕΛ με 1-0. Η Ομόνοια είχε δεχθεί 5 τέρματα 20 χρόνια προηγουμένως! Ήταν το 1964-65, όταν έχασε 5-1 από τον ΑΠΟΕΛ. Η διοίκηση της Ομόνοιας λίγες μέρες μετά τον διασυρμό της ομάδας στο ΓΣΖ εκδίωξε από την ομάδα τους Μ. Πραξιτέλους και Γκρέγκορι αφήνοντας έτσι τους ψίθυρους να κυκλοφορούν.
ΕΠΑ: Χάρης, Ορθοδόξου, Λεμέσιος, Πιεράκης, Περδίος, Σκάγιας (90’ Αιμ. Ιουλιανός), Μαΐττας, Τόσκοφ, Α. Ιουλιανός, Π. Αναστασίου, Τ. Μάκη (80’ Μ. Θεοδοσίου).
Ομόνοια: Πραξιτέλους, Ιακώβου (42’ Κανάρης), Α. Σάββα (71’ Φίλιππος), Κλείτος, Γκρέγκορι, Τσίκκος, Κάντηλος, Χαραλάμπους, Τζεβίζοφ, Σαββίδης, Ευαγόρας.
Χαστούκι στην Ανόρθωση
Την ίδια χρονιά και πάλι στον θεσμό του Κυπέλλου χαστούκι δέχθηκε και η Ανόρθωση, μάλιστα από ομάδα Β’ Κατηγορίας, τον ιστορικό Ορφέα Καϊμακλίου. Ήταν 20 Φεβρουαρίου του 1985 όταν ο Ορφέας πήρε την πρόκριση στα πέναλτι με 4-3, σε παιχνίδια που έγινε στο νέο ΓΣΖ (έδρα τότε της Ανόρθωσης). Στο πρώτο παιχνίδι στο Καϊμακλί οι δύο ομάδες έμειναν στο 0-0. Το ίδιο και στον επαναληπτικό και μετά την ημίωρη παράταση. Έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι, και έγινε το μεγάλο μπαμ, με την Ανόρθωση να φεύγει πρόωρα από τον θεσμό.


Η ομάδα του Καϊμακλίου στάθηκε ισάξια αντίπαλος της «Κυρίας» και είχε μάλιστα δύο δοκάρια. Η Ανόρθωση συνέχισε την αγωνιστική της πτώση και κανένας δεν περίμενε τέτοια εξέλιξη. Πρόσωπο του αγώνα ο τερματοφύλακας του Ορφέα, Λούκας Ανδρέου (έπαιξε και σε Ομόνοια και Σαλαμίνα) που απέκρουσε δύο πέναλτι.


Η σειρά των πέναλτι ήταν: Κοβής - απόκρουση Λούκα, Τ. Μιαμηλιώτης - απόκρουση Παμπόρη, Κ. Φώτη 1-0, Θάσος 1-1, Φοίβος 2-1, Ανδρέου 2-2, Τζιάρτιν 3-2, Αργυρού-άουτ, Τσούκκας - απόκρουση Λούκα, Χαραλάμπους 3-3, Χρ. Κίττος - άουτ, Χρ. Ανδρέου 3-4.
Ανόρθωση: Παμπόρης, Τουμάζου, Σ. Γεωργίου, Κωνσταντίνου, Κοβής, Ανδρέου (Ευθυμάκης), Κίττος, Τζιαρτίν, Φώτη, Φοίβος, Καραγιάννης (Τσούκκας)
Ορφέας: Λούκας, Γιαννουρής, Θεμιστοκλέους, Στ. Τάκη, Δράκος (Χρ. Ανδρέου), Μιαμηλιώτης, Βαρνακίδης, Ι. Ανδρέου, Χαραλάμπους, Θάσος, Αργυρού.
Η Ομόνοια 6-3!
Από τα πιο χορταστικά παιχνίδι σε τέρματα ήταν αυτό μεταξύ Ομόνοιας και Άρη που έγινε στο Μακάρειο, στις 10 Δεκεμβρίου 1984. Η Ομόνοια κέρδισε 6-3. Από δύο τέρματα πέτυχαν οι Τζεβίζοφ, Κάντηλος και Σαββίδης κι από ένα οι Α. Παπακώστας, Τσίγκης, Χ"Λοΐζου.
Χάρτινες άμυνες που έμπαζαν... γκολ από παντού, γράφουν οι εφημερίδες της εποχής, τονίζοντας πως το σκορ μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. Η Ομόνοια επέστρεψε στις νίκες και οδηγούσε την κούρσα του πρωταθλήματος. Στο 5’ ο Τζεβίζοφ άνοιξε το σκορ. Το 2-0 έκανε στο 17’ ο Κάντηλος, στο 22’ ο Τζεβίζοφ το 3-0 για να μειώσει στο 28’ ο Παπακώστας. Στο 35’ ο Μαυρής αστοχεί σε πέναλτι (απέκρουσε ο Νικολάου). Στο 46’ ο Κάντηλος έκανε το 4-10, μείωσε στο 50’ ο Τσίγκης, για να κάνει στο 56’ ο Γ. Σαββίδης το 5-2.. Στο 58’ ο Π. Χ’’Λοΐζου μείωσε πάλι για τον Άρη, για να κάνει το τελικό 6-3 ο Γ. Σαββίδης στο 78’.
Ομόνοια: Πραξιτέλους, Κανάρης (70’ Καλοθέου), Κοντογιώργης, Κλείτος, Γκρέγκορι, Τσίκκος, Κάντηλος, Χαραλάμπους, Τζεβίζοφ (82 ́ Φαλκονέττι), Σαββίδης, Μαυρής.
Άρης: Νικολάου, Λουκά (78’ Κρίστης), Ππελής, Α. Παπακώστας, Κ. Παπακώστας, Μανές, Π. Λοΐζου, Μ. Τσίγκης, Αυγουστίνος, Λοΐζου, Περατικός (46’ Παπαδόπουλος).
Υ.Γ. Υπάρχουν κι άλλα παιχνίδια με εντυπωσιακά σκορ που θα τα δούμε σύντομα. Ξεχωρίζει το 5-3 της Ομόνοιας επί του ΑΠΟΕΛ στο ντέρμπι «αιωνίων».
FLASH BACK
Ένωση - Ομόνοια Αραδίππου 5-4!

Από τα πιο αξέχαστα παιχνίδια που έγιναν στο πρωτάθλημα πριν από 30 χρόνια ήταν και αυτό στο Παραλίμνι, όπου η Ένωση κέρδισε την Ομόνοια Αραδίππου με 5-4! Δεν ήταν μόνο το θέαμα και τα πολλά τέρματα, αλλά και η μεγάλη σημασία που είχε το παιχνίδια για τη μάχη του υποβιβασμού. Με τη νίκη της η Ένωση σώθηκε οριστικά, ενώ η Ομόνοια Αρ. υποβιβαζόταν. Πρόσωπο του αγώνα ήταν ο Νίκος Προκόπη, που πέτυχε και τα τέσσερα γκολ της ομάδας του, όμως, αυτό δεν ήταν αρκετό... Ο Προκόπης έφυγε κλαίγοντας από το γήπεδο, ενώ καταχειροκροτήθηκε από όλους τους φιλάθλους.
Το παιχνίδι έγινε στις 19 Μαΐου 1985 και ήταν δραματικό σε εξέλιξη, προσφέροντας αρκετές συγκινήσεις και από τις δύο ομάδες, που προσπαθούσαν για την σωτηρία τους. Οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι στο α’ ημίχρονο και έχασαν αρκετές ευκαιρίες. Παρόλα αυτά, η Ομόνοια άνοιξε το σκορ στο 30’ με τον Προκόπη. Στο 45’ η Ένωση ισοφάρισε με πέναλτι, του Μιχ. Κίττου, που σύμφωνα με δημοσιεύματα, ήταν ανύπαρκτο αλλά ο διαιτητής κ. Ασπρής αρνήθηκε προηγουμένως καθαρό πέναλτι για την Ένωση. Νωρίς στην επανάληψη οι γηπεδούχοι γύρισαν το παιχνίδι σε 3-1 με τέρματα των Μ. Κίττου (48’) και Μ. Οικονόμου (49’).
Ο Ν. Προκόπης όμως με δύο προσωπικά τέρματα (52’ και 80’) έκανε το 3-0. Πάλι σε διάστημα λίγων λεπτών η Ένωση πήρε προβάδισμα δύο τερμάτων με τους Μ. Οικονόμου (82 ́) και Π. Μανώλη (85’). Στο 90 ́ ο κ. Ασπρής έδωσε ανύπαρκτο πέναλτι και στην Ομόνοια Αρ. για να κάνει το τελικό 5-4 ο Ν. Προκόπης.
Ένωση: Μούσιης, Γούμενος, Φραγκέσκος, Καφέτζιης, Α. Κίττος, Καλημέρας, Τσιερκέζος (Τ. Ζουβάνης), Μ. Κίττος, Π. Μανώλη, Κούδας (Ζ. Ζουβάνης), Μ. Οικονόμου.
Ομόνοια Αρ.: Κουής, Κ. Κουννάς, Λεωνίδας, Α. Στεφάνου, Σκουρουμούνης (Γ. Οικονόμου), Στ. Γιώρκας, Πέτρου, Τ. Αντωνίου, Στεφανάκης, Προκόπης, Τ. Ηροδότου (Α. Γιώρκας).