Κυπριακό

Αποφάσεις χωρίς συναλλαγές

Ερμηνεύοντας τις αποφάσεις του ΔΗΚΟ και κρίνοντας τις κυβερνητικές πολιτικές
Το άνοιγμα σε όλα τα στελέχη είναι πολιτικό και δεν αφορά πρόσωπα, ξεκαθαρίζει η Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Αιχμές κατά της Κυβέρνησης τόσο στο Κυπριακό όσο και στην οικονομία
ΠΡΕΠΕΙ να κλιμακώσουμε τα μέτρα, αλλιώς θα ευτελίσουμε το Κυπριακό
ΑΠΟΛΥΤΗ ευθύνη της Κυβέρνησης όσα συμβαίνουν στο θέμα των εκποιήσεων

Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για άνοιγμα προς στελέχη του ΔΗΚΟ δεν αφορά κανέναν προσωπικά και ούτε ήταν προϊόν συνδιαλλαγής, ξεκαθαρίζει με συνέντευξή της στη «Σ» η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Για το θέμα των εκλογών στην Πάφο υποδεικνύει ότι το ΔΗΚΟ ευνοεί την επιλογή ενός προσώπου μακριά από κομματικές συνδιαλλαγές.


Αναφερόμενη στην πολιτική επικαιρότητα, δηλώνει ότι οι ανησυχίες του ΔΗΚΟ για τη διαχείριση του Κυπριακού επιβεβαιώθηκαν. Τέλος, για την οικονομία στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι το ΔΗΚΟ δεν θα αποδεχθεί, όποιοι και αν είναι οι εκβιασμοί, εφαρμογή του νόμου των εκποιήσεων, χωρίς να τεθεί σε ισχύ το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα.
-Να αρχίσουμε βεβαίως από τα πιο πρόσφατα, την απόφαση για δικαίωμα επανάκαμψης αποστασιοποιημένων ή διαγραφέντων στελεχών του κόμματος. Σε τι ακριβώς σκοπεύει αυτή η απόφαση και πώς απαντάτε στις επικρίσεις, ότι έτσι νομιμοποιείτε την κομματική απειθαρχία;
-Η απόφαση του κόμματος στοχεύει στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη συσπείρωση, συμπόρευση και συστράτευση όλων όσοι έχουν τα ίδια οράματα και στόχους μαζί μας. Αυτά είναι η εφαρμογή, στην πράξη πλέον, πραγματικά και ουσιαστικά διεκδικητικής πολιτικής. Όσον αφορά στην οικονομία και το Κυπριακό, επειδή σήμερα βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη καμπή για τον τόπο μας, θεωρούμε ότι δεν περισσεύει κανένας.
Μέσα σε αυτήν τη γενική αρχή, ότι πρέπει όλοι να ενώσουμε δυνάμεις για να προχωρήσουμε μπροστά, πήραμε αυτήν την πολιτική απόφαση. Δεν έχει στόχο κανένα συγκεκριμένο άτομο, ούτε είναι προϊόν οποιασδήποτε προσυνεννόησης. Είναι ακριβώς το αντίθετο. Είναι μια απόφαση που πάρθηκε από την Κεντρική Επιτροπή, που είναι το ανώτατο συλλογικό όργανο και αποτελεί ανοικτή πρόσκληση, σε πλείστους όσους -όχι σε έναν ή δύο- για διάφορους λόγους βρίσκονται μακριά από το κόμμα.
-Βεβαίως θέλω να μου ξεκαθαρίσετε, πώς απαντάτε στα όσα αναπαράγονται περί πλήγματος στην έννοια της κομματικής πειθαρχίας;
Η δική μας η αντίληψη για την κομματική πειθαρχία είναι ότι πρέπει να βασίζεται στον ασπασμό των ίδιων πολιτικών αρχών και αξιών. Όχι σε άλλα θέματα. Αν πχ ένας βουλευτής υπερψηφίζει ή καταψηφίζει νομοσχέδια στη Βουλή επειδή το λέει το κόμμα, και όχι επειδή ο ίδιος είναι πεπεισμένος για την ορθότητα, τότε, κατά την άποψή μας, κακή υπηρεσία προσφέρει και στον τόπο και στο κόμμα του. Ίσως ένας από τους λόγους των δεινών που περνούμε σήμερα είναι ότι έχουμε εκλάβει την κομματική πειθαρχία, ως πολιτικά κόμματα και ως κοινωνία τα τελευταία χρόνια, ως μίαν άβουλη συμφωνία ή συναίνεση σε οτιδήποτε μας υποδείξει το κόμμα, επειδή ακριβώς μας το υποδεικνύει.
-Δηλαδή θεωρείτε ότι η κομματική βάση πρέπει να υποδεικνύει το ορθό;
Μέσα από μιαν αμφίδρομη σχέση και διαβούλευση, αυτό πρέπει να συμβαίνει. Αν την κομματική βάση την εκλαμβάνουμε ως το μικρό κλειστό κλαμπ, τον δικό μας ολίγων φίλων που θα μας ακολουθήσουν, ανεξαρτήτως του τι πολιτικές επιλογές έχουμε κάνει, τότε θεωρώ ότι βαδίζουμε στον ίδιο κακό δρόμο του παρελθόντος.
-Να το δούμε λίγο πιο πολιτικά το θέμα. Η ηγεσία του κόμματος άλλαξε, ανανεώθηκε. Μαζί με αυτήν ανανεώθηκαν και οι πολιτικές του κόμματος;
Θεωρώ ότι οι πολιτικές του κόμματος σήμερα είναι πολύ πιο επίκαιρες και αποδεικνύονται από τα όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα ως οι πιο ορθές. Το ΔΗΚΟ δημιουργήθηκε το 1976 ως ένα ανάχωμα στις επιβουλές των ξένων για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο καταστατικό μας, όμως, έχουμε σημαντική αναφορά και άξονες της πολιτικής που ακολουθούμε για τη μικτή οικονομία. Ως θέμα αρχής απομακρυνόμαστε από τα άκρα, γιατί θεωρούμε ότι είτε το ένα άκρο είτε το άλλο φέρνουν τα ίδια αποτελέσματα.
-Δηλαδή μου λέτε ότι η νέα ηγεσία επανατοποθέτησε το ΔΗΚΟ σε αυτόν τον ρόλο που περιγράφετε, δηλαδή του ισοζυγίου μεταξύ δεξιάς και αριστεράς;
Θεωρώ ότι ουδέποτε το χάσαμε. Μπορεί να το παραμερίσαμε για κάποιο χρονικό διάστημα, όταν θεωρήσαμε ότι ήταν δευτερευούσης σημασίας για χάρη κάποιων καταστάσεων. Όμως, για όσους ασπάζονται τη φιλοσοφία του κέντρου, δεν απωλέσαμε τον φάρο του ισοζυγίου και της μετριοπαθούς πολιτικής.
Καθαρές κουβέντες...
-Να το δούμε λίγο οικονομικά λοιπόν, αφού μιλήσατε για μικτή οικονομία. Διαγιγνώσκω ότι βρίσκεστε απέναντι από την Κυβέρνηση και αυτό έρχεται σε αντιδιαστολή των προ μηνών παρεμβάσεων, που ήταν αναφανδόν υπέρ του μνημονίου. Τώρα όμως βλέπω να κρατάτε μιαν απόσταση, προβάλλοντας πλέον την ανάγκη για αλλαγές στη συμφωνία.

-Έχετε ακούσει ποτέ, είτε από την ηγεσία του κόμματος ή άλλο στέλεχος, ότι τον Μάρτιο του 2013 είχαμε οποιαδήποτε άλλη επιλογή από το μνημόνιο; Έχετε ακούσει την άποψη από εμάς, ότι πρέπει να αρνηθούμε τη δανειακή σύμβαση; Ακριβώς εμείς λέμε ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή, αλλά στην πορεία -και αυτό είναι το κλειδί- διεφάνη ότι όταν η Κυβέρνηση το επιθυμεί, το μνημόνιο μπορεί να αλλάξει. Όπως πχ για το ΓΕΣΥ. Γιατί για άλλα πράγματα δεν μπορεί να αλλάξει; Ιδιαίτερα όταν φαίνεται στην πράξη ότι πλείστες ρήτρες του είναι κατάφωρα άδικες για τον τόπο και τον λαό. Δεν φαίνεται να υπάρχει προσπάθεια ή ακόμη και βούληση για να υπάρξει κάτι καλύτερο.
-Όπως για παράδειγμα το θέμα των εκποιήσεων;
-Ναι. Είναι σαφής όρος του μνημονίου που υπογράψαμε με την Τρόικα, ότι θα πρέπει να έχουμε ένα σύγχρονο νομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα. Διερωτώμαι γιατί πρέπει να προωθούμε μόνο τις εκποιήσεις και το άλλο το ξεχνούμε. Γιατί εκείνη την πρόνοια του μνημονίου, που ενδεχομένως να αποτελεί ανακούφιση για τον λαό, δεν την επιδιώκουμε με την ίδια σπουδή. Κανονικά θα έπρεπε να επιδιώκουμε την εφαρμογή αυτών των νομοσχεδίων με περισσότερη σπουδή απ' ό,τι τα νομοσχέδια των εκποιήσεων.
-Ναι, όμως συμμετέχετε στη διακομματική επιτροπή που συνεστήθη για το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Αναγνωρίζετε μερίδιο ευθύνης για την καθυστέρηση;
-Είμαι η πρώτη που θα παραδεχθώ και θα αναλάβω τις ευθύνες του κόμματός μου και αυτές είναι πολλές. Πλην όμως, στο συγκεκριμένο θέμα δεν θεωρώ ότι έχουν ευθύνη τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα. Η Κυβέρνηση όφειλε από το καλοκαίρι να έχει έτοιμα τα νομοσχέδια για αφερεγγυότητα. Όλα τα άλλα νομοσχέδια, με βάρη για τους πολίτες, τα έφερε χωρίς βοήθεια των κομμάτων. Δεν μετατίθεται η ευθύνη λοιπόν από τους ώμους της Κυβέρνησης. Ζήτησε τις απόψεις και τη βοήθεια των κομμάτων. Εμείς τα δώσαμε. Απ' εκεί και πέρα πρέπει και η ίδια να αναλάβει την ευθύνη της και όλα αυτά να τα μετουσιώσει σε νομοσχέδια.
-Άρα είναι ξεκάθαρη η θέση σας ότι, χωρίς αφερεγγυότητα, δεν υπάρχει θέμα εκποιήσεων;
-Δεν μπορούμε να είμαστε πιο ξεκάθαροι. Χωρίς το πλαίσιο αφερεγγυότητας, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε την εφαρμογή του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις. Καθαρές κουβέντες.
-Ακόμη και αν αυτό δεν επιτρέψει την αποδέσμευση της επόμενης δόσης, όπως λέει η Κυβέρνηση;
-Εκβιασμός που προέρχεται από την πλευρά της Κυβέρνησης και αυτό δεν θα κάμψει τη στάση του ΔΗΚΟ.
«Θα καταντήσουμε το Κυπριακό ένα παιχνίδι μουσικών καρεκλών»
-Να περάσουμε στο Κυπριακό. Νιώθετε ότι οι φόβοι που είχατε εκφράσει αποχωρώντας από την Κυβέρνηση έχουν επιβεβαιωθεί; Πχ για το κοινό ανακοινωθέν. Αν δεν ήταν λειψό, όπως δηλώνετε, δεν θα είχαμε τις απειλές και προκλήσεις της Τουρκίας;

-Όχι, θα προχωρούσε η Τουρκία σε αυτές τις ενέργειες. Σίγουρα θα το έκανε, γιατί είναι στόχος στρατηγικός και μακροπρόθεσμος, αλλά δεν θα είχαμε τουλάχιστον το βαρίδι των υποχωρήσεων που εμπεριέχει το κοινό ανακοινωθέν. Κατάλοιπα εξουσίας, διπλή ιθαγένεια κλπ... Τουλάχιστον δεν θα τα είχαμε αυτά.
-Φαίνεται ότι τελευταίως υπάρχει μια στροφή προς την πολιτική κατευνασμού. Διαφωνεί το ΔΗΚΟ;
-Διαφωνήσαμε, διαφωνούμε και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Θα διακινδυνεύσουμε να ευτελίσουμε το Κυπριακό σε μια κατάσταση που όποτε η Τουρκία θα διεκδικεί κάτι περισσότερο, θα βγάζει το «Μπαρμπαρός» βόλτα, εμείς θα αναγκαζόμαστε να αποχωρούμε από τις συνομιλίες και μετά να δεχόμαστε πιέσεις να επανέλθουμε μέσω νέων υποχωρήσεων. Είναι μεθοδευμένη στρατηγική. Αν κάνουμε το μέγα σφάλμα να επανέλθουμε στις συνομιλίες χωρίς δεσμεύσεις από τρίτους, δημόσια, ότι δεν θα επαναληφθεί, τότε θα καταντήσουμε το Κυπριακό ένα παιχνίδι μουσικών καρεκλών.
-Αυτό είναι το ευκταίο. Να έχουμε δεσμεύσεις. Είναι εφικτό;
-Εμείς θεωρούμε πως ναι. Οι πολιτικές που έπρεπε να εφαρμοστούν είναι η κλιμάκωση των μέτρων και η εμμονή ανεξαρτήτως κόστους στη θέση για πλήρες πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας
-Ακούγεται ωραίο, αλλά να σας θυμίσω ότι ούτε ο μ. Τάσσος Παπαδόπουλος έθεσε βέτο και αρκέστηκε στα 150 τόσα μικρά βέτο που θα είχαμε στη μετέπειτα πορεία.
-Αντιμετωπίζαμε τότε το 2005 - 2006 την ίδια κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα με την εισβολή στην ΑΟΖ μας; Η αντίδρασή μας και οι χειρισμοί μας πρέπει να είναι ανάλογοι και αντίστοιχοι των συνθηκών που επικρατούν, αλλά και της δεδηλωμένης πολιτικής και στρατηγικής της Τουρκίας.
-Και πώς θα επιτύχουμε έτσι εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων;
-Κοιτάξετε, αν γίνουν αποδεκτές οι θέσεις της Τουρκίας, τότε όλες οι χώρες της περιοχής θα είναι περικυκλωμένες είτε από στεριά είτε από θάλασσα είτε από αέρα. Άρα υπάρχει πεδίο σύζευξης συμφερόντων με κάποιους άλλους; Ενδεχομένως να πρέπει να προσφέρουμε και περισσότερα οφέλη σε αυτούς απ' ό,τι θα έπρεπε, αλλά ταυτόχρονα θα προστατεύσουμε μεγαλύτερα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας. Χαιρετίσαμε τη συμφωνία με την Αίγυπτο. Αλλά λέμε ότι πρέπει να εργαστούμε και αυτά που προνοεί η συμφωνία να τα κάνουμε γρήγορα πράξη.
-Να περάσουμε, τέλος, στο θέμα του Δήμου Πάφου. Το ΔΗΚΟ θέλει να διεκδικήσει ένα Δήμο που παραδοσιακά διεκδικούσε;
-Το πρώτο σημαντικό είναι να εκλεγεί μια ηγεσία που να φέρει την ηρεμία και την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου Πάφου. Σαν ΔΗΚΟ δεν αποκλείουμε ούτε προκρίνουμε την οποιαδήποτε κατάληξη. Συζητούμε όλα τα ενδεχόμενα και προοπτικές. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να διατηρήσει τον τοπικό της χαρακτήρα.
-Υπάρχει ενδεχόμενο ευρύτερης συνεργασίας κομμάτων;
-Είναι μια πιθανότητα.
-Άρα θα μπείτε στη λογική να συζητήσετε με όλα τα κόμματα;
-Δεν αποκλείουμε τίποτα.
-Θα είναι το θέμα του Δήμου Πάφου πρόκριμα των συνεργασιών που θα αναπτυχθούν στο μέλλον και σε άλλες εκλογές;
-Όχι, δεν το βλέπουμε έτσι. Δεν διασυνδέονται οι τοπικές εκλογές με οποιεσδήποτε άλλες εκλογές. Έχουν τοπικό χαρακτήρα και έτσι θα παραμείνει. Ό,τι συμβεί δεν θα αποτελέσει φάρο ή πρόκριμα με τις βουλευτικές εκλογές.