Υποψήφιος Ευρωβουλευτής - Βιογραφικό: ΝΕΟΚΛΗΣ ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ

ΝΕΟΚΛΗΣ ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ
Ηλικία:
55
Επάγγελμα: Ιδιωτικός υπάλληλος
Συνδυασμός: ΑΚΕΛ
Δεδομένου του διογκούμενου ευρωσκεπτικισμού, πώς σκοπεύετε να εργαστείτε για να επανακτήσει την αξιοπιστία του το ευρωπαϊκό όραμα στην κυπριακή κοινωνία;
Τα 63% των Ευρωπαίων πολιτών, με βάση το Ευρωβαρόμετρο, θεωρούν την Ε.Ε. υπεύθυνη για τις πολιτικές λιτότητας. Δύο στους τρεις σε όλη την Ευρώπη θεωρούν ότι η φωνή τους δεν μετρά στην Ε.Ε. Άλλο ο ευρωσκεπτικισμός ή εθνικισμός ως συντηρητικό ρεύμα και άλλο η κριτική άποψη και ο αγώνας. Η δυσαρέσκεια, δεν είναι κυπριακό φαινόμενο αλλά βαθύ, πανευρωπαϊκό πολιτικό πρόβλημα. Η Ένωση εφαρμόζει πολιτικές που ωφελούν τους λίγους, εις βάρος των πολλών. Η παιδική φτώχια έφτασε στο 27%.


Η ανεργία στα 26 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα, ο μέσος πολίτης ακούει τους κυρίαρχους κύκλους να μιλούν για επιτυχίες. Αυτή η διάσταση εκφράζεται με δυσαρέσκεια και απαξίωση. Εμείς λέμε ότι πρέπει να εκφραστεί με έναν πανευρωπαϊκό αγώνα που ξεκινά από το «σπίτι» μας, την Κύπρο, να ξεφορτωθούμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, να εισαγάγουμε την πραγματική αλληλεγγύη. Να στείλουμε μήνυμα αξιοπρέπειας στους κυρίαρχους κύκλους, αντίστασης στη διακυβέρνηση του τόπου. Για να αναγεννηθεί η ελπίδα.
Γιατί οι ψηφοφόροι να επιλέξουν να τους εκπροσωπήσετε εσείς και όχι κάποιος ανθυποψήφιος ή συνυποψήφιός σας;
Το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ-Νέες Δυνάμεις, συνολικά, συνδυάζει τα χαρακτηριστικά της πείρας, της αγωνιστικότητας, το νέο αίμα, τον απλό άνθρωπο, τη γυναίκα. Αυτά για εμάς είναι φιλοσοφία: Η υπεράσπιση του απλού κόσμου, της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. Το ερώτημα είναι, πέρα από τα άτομα, τι πρέπει να επιλέξει ο λαός; Μια συλλογική παρουσία, που αποδέχεται άκριτα στο όνομα δήθεν του «ευρωπαϊκού συμφέροντος», αντιλαϊκές οδηγίες που προωθούν το κόμμα της δεξιάς και οι συνεργάτες του;


Ή μια πολιτική δύναμη, που αγωνίζεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και του λαού κόντρα στους παρουσιαζόμενους ως δήθεν «φίλους» μας; Ο ΔΗΣΥ, αντίθετα, προβάλλει, παρά την πικρή εμπειρία που έζησε ο λαός, τις σχέσεις του με τη Δεξιά. Αυτή η υποταγή, οδήγησε την Κύπρο στην καταστροφή. Το δικό μας όραμα είναι η Ευρώπη των λαών, η Κύπρος της διεκδίκησης.
Σε περίπτωση εκλογής σας, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε από τα έδρανα της Ευρωβουλής σε σχέση με την Κύπρο;
Θα αγωνιστούμε να πιεστεί η τουρκική κυβέρνηση να αποδεχτεί δίκαιη και βιώσιμη λύση. Θα αξιοποιήσουμε την παρουσία μας για να πείσουμε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά στη συντριπτική της πλειοψηφία θέλει λύση και ότι η προπαγάνδα περί «πλούσιου ελληνοκυπριακού νότου» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Θα συνεχίσουμε να απλώνουμε το χέρι στην προοδευτική τουρκοκυπριακή κοινότητα και μαζί με τα πιο πρωτοπόρα στοιχεία της, θα προβάλλουμε στις Βρυξέλλες τα ενοποιητικά σημεία για μια σωστή λύση του Κυπριακού. Να αποτρέψουμε τη διχοτομική πολιτική για απευθείας εμπόριο που προωθούν συγκεκριμένοι κύκλοι της Ε.Ε. Ενάντια στη δημογραφική αλλοίωση που συνεχίζει η Τουρκία. Υπέρ μιας ελεύθερης και επανενωμένης πατρίδας στα πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού δικαίου.


Η πολιτική μας δεν αρκείται σε ευχολόγια και ωραιοποιήσεις. Απαιτούμε η Ε.Ε. να αξιοποιήσει εμπράκτως την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας για τη λύση του Κυπριακού. Απαιτούμε, οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Ε.Ε. που επιτεύχθηκαν, να εφαρμόζονται στην πράξη, να γίνουν πιο απαιτητικές. Και αυτό θα το ελέγχουμε με συνέπεια.