Αναλύσεις

Μεταρρύθμιση… του Επιτρόπου Μεταρρύθμισης

Δύο χρόνια μετά τη δημιουργία του, το Γραφείο Επιτρόπου Μεταρρύθμισης επιβαρύνει το μισθολόγιο του κράτους χωρίς να έχει δείξει αποτέλεσμα
Τα θετικά σχόλια της Διευθύντριας του ΔΝΤ απέσπασε η Κύπρος για την εφαρμογή του μνημονίου, σύμφωνα με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Αναφερόμενη στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά την πορεία εξόδου του νησιού από την οικονομική κρίση, η Christine Lagarde μίλησε για ενίσχυση των θεσμών, ώστε να βοηθηθεί ο δημόσιος τομέας στην κάλυψη των αναγκών του κυπριακού λαού. Τρει ημέρες αργότερα, η αγγλόφωνη Cyprus Mail κυκλοφόρησε με το πρωτοσέλιδο άρθρο «Η απάθεια της Δημόσιας Υπηρεσίας αποκαλύπτεται», σχετικά με χιλιάδες αναπάντητες τηλεφωνικές κλήσεις ημερησίως, οι οποίες επιχειρούνται από το κοινό προς τμήματα του Δημοσίου και αγνοούνται εντελώς.


Ενώ γίνονται όλα αυτά, συνειδητοποιούμε πως δεν πρόλαβαν να κλείσουν 100 ημέρες από τον διορισμό της Ειρένας Γεωργιάδου στη θέση Επιτρόπου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΜΔΥ), ο δεύτερος τέτοιος διορισμός από τη δημιουργία του εν λόγω θεσμού, οπόταν ενημερωθήκαμε πως ετοιμάζεται η παραίτησή της. Έχοντας προσφέρει όσα μπορούσε στον χώρο της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, έχει τώρα επιλεγεί για ανάληψη καθηκόντων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας.
Αυτό που προκαλεί λύπη και ματαιοδοξία στις σχετικές εξελίξεις του Γραφείου του ΕΜΔΥ, είναι το γεγονός πως στις 10 Απριλίου 2014 η Ειρένα Γεωργιάδου είχε δώσει συνέντευξη στην εκπομπή «Τομές στα Γεγονότα», όπου δήλωνε πως η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας δεν είναι μόνο στόχος, αλλά ανάγκη, αφού πρόκειται για κάτι που ζητεί η κοινωνία, ο επιχειρηματικός κόσμος αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Ο καθησυχασμός από τις δηλώσεις για αντιμετώπιση της σημαντικής αυτής ανάγκης είχε απότομο ταρακούνημα, καθώς το ίδιο άτομο, που υποσχόταν την ανανέωση του συστήματος, τα αφήνει όλα ξαφνικά και φεύγει.
Θα περίμενα, τουλάχιστον, η κ. Γεωργιάδου να επιδείξει τις ικανότητες που αποκόμισε από τη «μακρόχρονη επαγγελματική δράση» και τη θητεία της «σε πολλές υψηλές διευθυντικές θέσεις σε δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες», όπως αναφέρει το λαμπρό βιογραφικό της στην ιστοσελίδα του ΕΜΔΥ, αφήνοντας πίσω μια πετυχημένη και ολοκληρωμένη εργασία από τη θέση της ως Επίτροπος πριν αποχωρήσει. Υπενθυμίζοντας πως και η προκάτοχός της επίσης εγκατέλειψε τη σχετική θέση ενδιάμεσα των εργασιών της, δημιουργείται ένας σκεπτικισμός όσον αφορά την αποστολή του Επιτρόπου Μεταρρύθμισης Δημόσιας Υπηρεσίας, τους στόχους και το όφελος ύπαρξης του Γραφείου, λαμβάνοντας υπόψη τα έξοδα που χρειάζεται για να λειτουργεί σε συνδυασμό με τα εμπόδια που συναντά.
Δύο χρόνια μετά τη δημιουργία του, το Γραφείο Επιτρόπου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας επιβαρύνει το μισθολόγιο του κράτους χωρίς να έχει δείξει αποτέλεσμα (εκτός από την υπόδειξη των προβλημάτων που υπάρχουν εδώ και χρόνια), ενώ πιθανή αιτία για την αποτυχία του θεσμού ίσως να είναι η μέθοδος διορισμού των ιδίων των Επιτρόπων. Συγκεκριμένα, τα κομματικά κριτήρια δεν φάνηκαν αποτελεσματικά (τι έκπληξη εδώ). Η Εμμανουέλα Μουσιούττα είχε διοριστεί το 2012 με κομματική παρότρυνση τής τότε συγκυβέρνησης, η οποία -κατά ειρωνική εξέλιξη- έγινε και η αιτία για αποχώρησή της. Το ίδιο ισχύει για την Ειρένα Γεωργιάδου, πρώην σύμβουλο του νυν Υπουργού Οικονομικών.
Για να είμαστε όμως δίκαιοι και να λάβουμε υπόψη μία ακόμη κυπριακή πραγματικότητα, ενδεχομένως να υπάρχει ένας επιπρόσθετος παράγοντας που επηρεάζει τη μέχρι σήμερα λειτουργία του ΕΜΔΥ, δηλαδή η έλλειψη υποστήριξης προς την κάθε Επίτροπο ώστε να διεκπεραιώνει το έργο της. Εάν το συγκεκριμένο Γραφείο συστάθηκε λόγω μνημονίου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι παράξενο να μην υπάρχει πραγματική θέληση να ληφθούν υπόψη οποιεσδήποτε υποδείξεις απορρέουν από τις μελέτες του για μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα.


Εξάλλου, όπως ανέφερε η κ. Γεωργιάδου στην προαναφερόμενη συνέντευξή της, «...η επιτυχία [μιας μελέτης] εξαρτάται από την εφαρμογή της. Είναι εκεί που θα φανεί η δική μας αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα». Με την αποχώρησή της, η κ. Γεωργιάδου έδειξε αδυναμία στην αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, αλλά ποιες είναι τελικά οι δυνάμεις που εμποδίζουν το έργο του ΕΜΔΥ;
Ενώ τα εμπλεκόμενα μέλη ενδεχομένως να έχουν μια συμφέρουσα δικαιολογία να μένουν αδιάφοροι στο θέμα αυτό, ο κάθε πολίτης που επηρεάζεται από την κωλυσιεργία στη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας δεν μπορεί να μένει άπρακτος. Εν τούτοις, μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, όσοι απείχαν από την ψήφο και όσοι στήριξαν το κατεστημένο, δίνουν μήνυμα πως αποδέχονται τη ροή των πραγμάτων. Επομένως εάν η δημόσια υπηρεσία αλλάξει ελάχιστο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, είναι επειδή οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που επιλέγουμε της δίνουν την εξουσία να συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς περιθώρια βελτίωσης και με τον ανάλογο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των πολιτών της χώρας μας.
ΑΡΙΣΤΟΣ ΜΑΛΑΟΣ
Μέλος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών