Η Pimco εκτόξευσε το κούρεμα

Νέος «πετεινός» για τα παιγνίδια που μας κατέστρεψαν
Αποκαλυπτικό δημοσίευμα των ΝΥΤ προκαλεί θύελλα: Ο Π. Δημητριάδης απέκρυψε έκθεση της BlackRock, που τοποθετούσε πολύ πιο χαμηλά τις ανάγκες των τραπεζών, με απόλυτα ελάχιστο ποσόν το 1 δισεκατομμύριο
ΚΑΤΑ 25% μικρότερο το κούρεμα με τις παραδοχές της BlackRock

Ένας νέος «πετεινός» ήρθε χθες στο φως, προκαλώντας νέα ερωτηματικά για «παιγνίδια» σε βάρος της κυπριακής οικονομίας, για το ύψος των αναγκών των τραπεζών σε κεφάλαια και για το ύψος του κουρέματος που επεβλήθη στους ανασφάλιστους καταθέτες. Δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times (ΝΥΤ) αποκαλύπτει ότι ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Πανίκος Δημητριάδης είχε αποκρύψει από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, έκθεση του διεθνώς γνωστού και εξειδικευμένου οίκου BlackRock, η οποία έδειχνε ότι οι τράπεζες στην Κύπρο δεν χρειάζονταν ανακεφαλαιοποίηση 8,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως είχε αποφανθεί ο οίκος Pimco, αλλά 7,8 δις.


Μάλιστα, όπως εξάγεται από την έκθεση της BlackRock, η διαφορά αυτή, το ένα δισεκατομμύριο δηλαδή, είναι το απόλυτα ελάχιστο ποσόν, πράγμα που σημαίνει ότι οι ανάγκες των τραπεζών μπορεί να ήταν πολύ πιο κάτω, ίσως και 3 δις λιγότερες δηλαδή. Η ίδια η ΝΥΤ γράφει ότι «κυβερνητικοί ερευνητές, που συνεχίζουν να ασχολούνται με το θέμα, λένε ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες ήταν ακόμη πιο χαμηλές, μόλις πάνω από €6 δις».
Όπως είναι γνωστό, η ΚΤ είχε αναθέσει στην Pimco τη μελέτη, παρά το γεγονός ότι ο οίκος αυτός είχε ζητήσει τα διπλάσια λεφτά για να την αναλάβει και είχε λιγότερη πείρα σε τέτοιες μελέτες απ' ό,τι η BlackRock. Η έκθεση της Pimco είχε χαρακτηρισθεί τότε υπερβολική μέχρι και εξωπραγματική σε σχέση με τις ανάγκες των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής.
Μειωμένο κατά 25% το κούρεμα
Η διαφορά του ενός δισεκατομμυρίου, σύμφωνα με οικονομικούς και ελεγκτικούς κύκλους, μειώνει το κούρεμα, το οποίο θα έπρεπε να επιβληθεί στους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου κατά 25%, από το 47,5% στο 35%.


Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνονταν αρνητικά γεγονότα και λάθη που είχαν ήδη επισυμβεί και τα οποία είχαν επιδεινώσει την κατάσταση των τραπεζών, όπως η πώληση των εργασιών τους στην Ελλάδα, ο μηδενισμός των μετοχών και άλλα, τότε είναι εύκολα κατανοητό ότι το κούρεμα θα ήταν πολύ πιο μικρό και ότι οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή θα ήταν βιώσιμες, με τη δεύτερη μάλιστα να σώζεται.
Σύμφωνα με ανάλυση που η εφημερίδα μας είχε δημοσιεύσει τον περασμένο Οκτώβριο, αν όλα γίνονταν με τον ορθό τρόπο, τότε το κούρεμα που θα έπρεπε να υποστούν οι καταθέτες στην Τράπεζα Κύπρου θα ήταν μόλις 11% και στη Λαϊκή 15%.
Άναψε φωτιές
Το δημοσίευμα των ΝΥΤ άναψε φωτιές αφού ρίχνει σκιές κατά του τέως διοικητή, ο οποίος, σύμφωνα με την ΝΥΤ, είπε πως δεν έδωσε την έκθεση της BlackRock στη νέα, τότε, Κυβέρνηση, επειδή ήταν πολύ... τεχνική και δεν θα την καταλάβαιναν και ότι δεν ήταν εντελώς ολοκληρωμένη όταν άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με το Γιούρογκρουπ, τον Μάρτιο του 2013.
Στο δημοσίευμα με τίτλο «Ένα μυστικό της διάσωσης του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο προκαλεί δυσαρέσκεια», αναφέρεται ότι η έκθεση της BlackRock, αμφισβητεί την εγκυρότητα των ποσών στα οποία κατέληξε η Pimco, με βάση τα οποία αποφασίστηκε και το ποσό διάσωσης που θα ελάμβανε η Κύπρος.
Ο θυμός για την πώληση στην Πειραιώς
Η μελέτη της BlackRock, γράφει η εφημερίδα, έγινε για λογαριασμό της ΚΤ, λίγο πριν να εκδοθεί η έκθεση της Pimco:
«O διοικητής της ΚΤ, εκφράζοντας ανησυχίες για τα μοντέλα και την προσέγγιση της Pimco, ζήτησε από την BlackRock, τον μεγαλύτερο επενδυτή στον κόσμο, να εξετάσει λεπτομερώς τη δουλειά του ανταγωνιστή του. Η μελέτη της BlackRock, η οποία, ποτέ δεν έχει δημοσιευθεί, δείχνει ότι οι ανάγκες των τραπεζών ήταν €1 δισ. λιγότερες απ' ό,τι η εκτίμηση της Pimco των €8,8 δις. Οι αξιωματούχοι της ΚΤ δεν ενημέρωσαν τη νέα κυπριακή Κυβέρνηση για την ύπαρξη της έκθεσης όταν γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση τον Μάρτιο του 2013. Κυβερνητικοί ερευνητές, που συνεχίζουν να ασχολούνται με το θέμα, λένε ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες ήταν ακόμη πιο χαμηλές, μόλις πάνω από €6 δις».
Η ΝΥΤ γράφει, επίσης, ότι «αυτό που εντείνει τον θυμό των Κυπρίων είναι το γεγονός ότι η έκθεση της Pimco χρησιμοποιήθηκε από Ευρωπαίους αξιωματούχους για να δικαιολογηθεί η υπερβολικά χαμηλή (rock-bottom) τιμή που πλήρωσε η, στα πρόθυρα χρεοκοπίας, Τράπεζα Πειραιώς της Ελλάδας για να αποκτήσει τις εργασίες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα».
«Η Πειραιώς», προσθέτει, «λίγους μήνες μετά την απόκτηση των κυπριακών τραπεζών, ανακοίνωσε κέρδος €3,5 δις και είναι τώρα η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας και η αγαπημένη των επενδυτικών ταμείων».
Σε στοιχεία που της έδωσε η Κ.Τ.
Η ΝΥΤ αναφέρεται και σε δηλώσεις αξιωματούχων της Pimco που λένε ότι το υφιστάμενο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο, βρίσκεται λίγο ή πολύ στα ίδια επίπεδα με τις εκτιμήσεις τους, κι επιμένουν ότι τα συμπεράσματά τους είχαν υιοθετηθεί από τους πιστωτές της χώρας. Γράφει, επίσης, ότι η Pimco δηλώνει πως η έκθεσή της έγινε με βάση τα στοιχεία που της έδωσε η Κεντρική.
Παραθέτει και δήλωση του Πανίκου Δημητριάδη, ο οποίος, όπως γράφει, συνεχίζει να ασκεί κριτική στο έργο της Pimco, αλλά απορρίπτει την εισήγηση ότι οι προβλέψεις ήταν υπερβολικές. «Οι υποθέσεις που σχετίζονται με το χειρότερο σενάριο της Pimco έχουν, δυστυχώς, ξεπεραστεί», ανέφερε σε συνέντευξή του.
Ζήτησαν διπλάσια
Να σημειωθεί ότι η ΝΥΤ γράφει πως η τιμή που ζήτησε η Pimco για να κάμει τη μελέτη της για τις κυπριακές τράπεζες ήταν διπλάσια από αυτήν της Blackrock, η οποία είχε ζητήσει από την Κ.Τ. γύρω στα 9 εκ. Ο τέως διοικητής, όμως, επέλεξε την Pimco χωρίς να εξηγήσει γιατί. Στη συνέχεια υποχρεώθηκε να ζητήσει μελέτη και από την Blackrock, αυτήν που δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας.
Στην έκθεσή της η Blackrock σημειώνει ότι η Pimco, πέρα από το γεγονός ότι στο ακραίο σενάριό της -το οποίο υιοθέτησε η Τρόικα για να αποφασίσει το ύψος του κουρέματος- αύξησε σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των δύο τραπεζών, δεν έδωσε σχεδόν καθόλου πιθανότητες στο ενδεχόμενο αποπληρωμής των προβληματικών δανείων και μείωσε πάρα πολύ τις τιμές των ακινήτων, τα οποία ήταν υποθηκευμένα στις δύο τράπεζες.
Μίλησαν μόνον ο Μ. Σαρρής και ο Γ. Γεωργίου
Τέλος η ΝΥΤ δημοσιεύει δήλωση του πρώην Υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, ο οποίος πήρε μέρος στις διαπραγματεύσεις στο Γιούρογκρουπ, ότι ο ίδιος δεν είχε ιδέα για οποιαδήποτε μελέτη της Blackrock. «Αν υπήρχε κάτι που εντόπισε λάθη στην έκθεση της Pimco ή δήλωσαν ότι χρειαζόμασταν λιγότερα χρήματα - τότε προφανώς αυτό θα έπρεπε να είχαμε θέσει στο τραπέζι», ανέφερε.
Δηλώσεις από τον Μ. Σαρρή πήρε και η εφημερίδα μας. Αφού μας επανέλαβε ότι δεν γνώριζε οτιδήποτε για έκθεση της Blackrock, είπε ότι τελικά αν και ακραίες οι υποθέσεις της Pimco, επαληθεύθηκαν. Σε παρατήρησή μας, ωστόσο, ότι επαληθεύθηκαν μετά τις συνέπειες που είχε για το σύνολο της οικονομίας το κούρεμα, ο κ. Σαρρής συμφώνησε ότι όντως η επαλήθευση των ακραίων υποθέσεων ήταν απόρροια της απόφασης του Γιούρογκρουπ.
Χθες, η εφημερίδα μας επικοινώνησε και με το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, όπου διδάσκει ο Π. Δημητριάδης, δυστυχώς, όμως, δεν υπήρξε απάντηση ούτε στο τηλέφωνο, ούτε σε μήνυμα που αφήσαμε στον τηλεφωνητή του, ούτε σε μήνυμα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο.
Ο τότε Υπ. Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, με τον οποίο επίσης επικοινωνήσαμε, βρισκόταν σε σύσκεψη στο εξωτερικό. Ο τότε υποδιοικητής Σπύρος Σταυρινάκης απάντησε μεν το τηλέφωνό του, μας είπε, όμως, να τον πάρουμε αργότερα. Στη νέα μας επικοινωνία δεν υπήρξε απάντηση.
Ο πρώην διευθυντής του γραφείου του τέως Διοικητή Γιώργος Γεωργίου απάντησε ότι γνωρίζει πως ετοιμάσθηκε έρευνα και από την Blackrock, δεν ήξερε όμως το περιεχόμενό της.
Ερωτήματα από τα κόμματα
Το δημοσίευμα των ΝΥΤ προκάλεσε αντιδράσεις των κομμάτων. Ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι προειδοποιούσε από τότε για τις υποθέσεις και τις παραδοχές που η Pimco χρησιμοποίησε για να καταλήξει στα συμπεράσματά της, τα οποία, τελικά, αποδείχθηκαν τραγικά για τη χώρα μας.
«Πιο τραγικό είναι όμως το γεγονός ότι η Pimco διαβεβαίωσε ότι οι υποθέσεις και οι παραδοχές αυτές τούς δόθηκαν από την Κ.Τ. της χώρας μας», τονίζει.
Το ΔΗΚΟ ζητά να διερευνηθεί από την Κ.Τ. γιατί απεκρύβη η έκθεση της Blackrock, ενώ η ΕΔΕΚ ρωτά, μεταξύ άλλων, «αν η πολιτική εμμονή να καταδειχθεί ότι είναι αποκλειστικά και μόνο οι τράπεζες που φταίνε για την οικονομική κρίση, οδήγησε στο παραφούσκωμα των τραπεζικών αναγκών που στην τελική πλήρωσε ο Κύπριος πολίτης;».