Ειδήσεις

Αμφισβητώ ότι αυτό είναι Δικαστήριο!

Σημαντική υπεράσπιση του Χ. Χειμώνα από την Ξυλοφάγου, που αρνείται την εξουσία των Βρετανών στο χωριό του
Ο δικηγόρος Μιχάλης Παρασκευάς είπε ενώπιον Βρετανού δικαστή στη Δεκέλεια, ότι το Δικαστήριο και η Αστυνομία των Βάσεων είναι παράνομες οντότητες
ΜΕΓΑΛΗΣ νομικής και πολιτικής σημασίας η υπόθεση καταστροφής από τους Βρετανούς, του πάρκου των απαγχονισθέντων ηρώων της ΕΟΚΑ

Με επίκληση αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο δικηγόρος Μιχάλης Παρασκευάς αμφισβήτησε ρητά τη νομιμότητα του δικαστηρίου της βρετανικής Βάσης Δεκέλειας, ενώπιον του Βρετανού δικαστή R. H. Naqvi. Αγορεύοντας εκ μέρους του πελάτη του, Χαμπή Χειμώνα, από την Ξυλοφάγου, κατά την έναρξη της δίκης του την περασμένη Τρίτη (29.7.2014), ο κ. Παρασκευάς είπε απευθυνόμενος στον κ. Naqvi, ότι «θεωρώ ότι η παρούσα διαδικασία είναι παράνομη».


Ανέφερε ότι «ως δικηγόρος που είμαι, δεν θεωρώ αυτό, ως δικαστήριο και αυτό είναι ένα νομικό και πολιτικό ζήτημα». Για να πάρει ως απάντηση από τον Βρετανό δικαστή ότι «σου λέω ότι αυτό είναι δικαστήριο, είτε σου αρέσει είτε όχι, και η Κυπριακή Δημοκρατία το αναγνωρίζει»...
Στη διαδικασία παρευρέθησαν δεκάδες κάτοικοι Ξυλοφάγου, μέλη της οικογένειας Χειμώνα και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γεώργιος Τάσου.
Το πάρκο ηρώων και το πεδίο βολής
Να υπενθυμίσουμε ότι ο 59χρονος γεωργός από την Ξυλοφάγου, Χαμπής Χειμώνας, πατέρας τεσσάρων παιδιών και παππούς τεσσάρων εγγονιών, κατηγορείται για παρακοή δικαστικού διατάγματος και για παρεμπόδιση εργασιών σε έδαφος των Βάσεων, με απειλή βίας και επίθεση εναντίον αστυνομικού, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.


Οι πρόσφατες κατηγορίες εναντίον του προέκυψαν μετά την αντίδρασή του, στην καταστροφή από τους Βρετανούς, πάρκου αφιερωμένου στους 9 απαγχονισθέντες ήρωες της ΕΟΚΑ 1955-59. Το πάρκο αυτό εγκαινίασε η κοινότητα Ξυλοφάγου, με τελετή και αγιασμό από ιερείς την 1η Απριλίου 2014, στην παρουσία εκπροσώπων κομμάτων και εκατοντάδων συγχωριανών, σε τεμάχιο γης που η οικογένεια Χειμώνα ενοικιάζει εδώ και δεκαετίες από την Κυπριακή Δημοκρατία, για καλλιέργεια πατατών.


Το τεμάχιο θεωρείται από τις Βάσεις ότι βρίσκεται μέσα στο Πεδίο Βολής Πύλας, «εντός της μοναδικής βρετανικής περιοχής χρήσης πραγματικών πυρών στην Κύπρο», ενώ το πάρκο ηρώων καταστράφηκε από τους Βρετανούς, τον Ιούνιο 2014, γιατί κρίθηκε ότι θέτει σε κίνδυνο τις ζωές στρατιωτών και πολιτών...


Οι ενάγοντες στην υπόθεση εναντίον του Χαμπή Χειμώνα, είναι σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο «Her Brittanic Majesty’s Secretary of State for Defence of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland», που ζητούν διάταγμα του δικαστηρίου αυτού, με το οποίο ο εναγόμενος Χαμπής Χειμώνας να εμποδίζεται να εισέρχεται ή να χρησιμοποιεί το επίδικο τεμάχιο γης, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεσή τους.
«Ανωμαλία που προξενεί αδικία»
«Θεωρώ ότι η παρούσα διαδικασία είναι παράνομη, χωρίς να θέλω να προσβάλω τον κύριο», είπε απευθυνόμενος στον δικαστή R. H. Naqvi ο Μιχάλης Παρασκευάς, παίρνοντας τον λόγο κατά την έναρξη της δίκης του Χ. Χειμώνα. Και συνέχισε: «Επικαλούμαι απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας. Η πρώτη υπόθεση είναι πολιτική έφεση ημ. 27 Ιουνίου 1991 στο Ανώτατο Δικαστήριο και σας διαβάζω από την απόφαση:


“Το Δικαστήριο παρατηρεί ότι υπάρχει μια ανωμαλία ή οποία προξενεί αδικία στον εφεσείοντα. Παρόμοια ανωμαλία μπορεί να υπάρξει και σε περιπτώσεις άλλων αποφάσεων των Δικαστηρίων της Δημοκρατίας εναντίον προσώπων που κατοικούν, έστω και προσωρινά, στις Βάσεις. Δεν υπάρχει τρόπος αμοιβαιότητας εκτέλεσης των αποφάσεων αυτών. Το θέμα χρειάζεται κάποια ρύθμιση. Οι κυβερνήσεις της Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν το βάρος για την εξεύρεση ικανοποιητικής λύσης προς αμοιβαίο όφελος”».
Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευά, η υπόθεση αφορούσε τροχαίο δυστύχημα στη βρετανική Βάση Δεκέλειας μεταξύ πολιτών που είχαν ασφάλεια σύμφωνα με τον κυπριακό νόμο. Και πρόσθεσε: «Ο ενάγων εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου των Βάσεων, το οποίο εξέδωσε “απόφαση” υπέρ του στις 25 Νοεμβρίου 1986 και επεδίκασε αποζημιώσεις.


Ο ενάγων καταχώρισε αγωγή εναντίον της ασφαλιστικής εταιρείας στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας και αξίωσε να πάρει τα λεφτά που του επιδίκασε το δικαστήριο των Βάσεων. Ο δικηγόρος του ενάγοντος βάσισε την αγωγή του σε διάταγμα των Βάσεων και όχι στον νόμο της Δημοκρατίας.


Το πρωτόδικο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας αποφάσισε ότι το δίκαιο που διέπει την ασφάλεια είναι το δίκαιο της Κυπριακής Δημοκρατίας και, ως εκ τούτου, απέρριψε την αγωγή γιατί ήταν λανθασμένη η βάση. Ως εκ τούτου, ο ενάγων έκανε έφεση στο Ανώτατο κατά της απόφασης που απέρριψε την αγωγή του. Στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε και την έφεση και ανέφερε τα εξής: “Απόφαση, σημαίνει μόνο απόφαση δικαστηρίου που λειτουργεί και ασκεί δικαιοδοσία στη Δημοκρατία με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους της Δημοκρατίας”».
Ο Μ. Παρασκευάς αναφέρθηκε και σε υπόθεση πολιτικής αίτησης ενώπιον του δικαστή Μύρωνα Νικολάτου του Ανωτάτου Δικαστηρίου (σήμερα Προέδρου του Ανωτάτου), που απέρριψε στις 18 Οκτωβρίου 2013 για τυπικούς λόγους και αφορούσε σφετερισμό ή νόσφιση εξουσίας, όπως ο κ. Παρασκευάς θεωρεί ότι συμβαίνει και στην περίπτωση Χ. Χειμώνα.
Επίσης ο κ. Παρασκευάς επικαλέστηκε υπόθεση Τούρκου πολίτη εναντίον της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου το ΕΔΑΔ στις 3 Ιουλίου 2012 καταδίκασε την Τουρκία. «Σύμφωνα με το ΕΔΑΔ, υπάρχουν προϋποθέσεις και κριτήρια που πρέπει να πληροί ένα όργανο για να θεωρείται ως νόμιμο δικαστήριο. Η πλέον σημαντική προϋπόθεση, είναι η ανεξαρτησία και η αμεροληψία του.


Στην περίπτωση του ΕΔΑΔ εναντίον της Τουρκίας, ένα όργανο με δύο πολιτικούς δικαστές και ένα στρατιωτικό δικαστή, ο οποίος δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις αμεροληψίας και ανεξαρτησίας, το ΕΔΑΔ τόνισε ότι οι στρατιωτικοί δικαστές εξακολουθούσαν να ανήκουν στο στράτευμα, το οποίο εξαρτάται με τη σειρά του από την εκτελεστική εξουσία. Επιπλέον υπέκειντο στη στρατιωτική πειθαρχία και σε σχετική αξιολόγηση από τον στρατό».
Ένας διάλογος που λέει πολλά...
Ο ΜΙΧΑΛΗΣ Παρασκευάς τόνισε στον Βρετανό δικαστή ότι «αυτή είναι η δική μου νομική άποψη, σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεν είναι προσωπικό, δεν έχω τίποτε με κανέναν σε αυτήν την αίθουσα, αλλά ως δικηγόρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θέλω όλα τα δικαιώματα των Κυπρίων να προστατευτούν. Αυτό, είναι ένα νομικό και πολιτικό ζήτημα».
Ο R. H. Naqvi απάντησε στον Κύπριο δικηγόρο ως εξής και διεξήχθη μεταξύ τους ο ακόλουθος διάλογος:
R. H. N.: «Δεν ενδιαφέρομαι για οποιοδήποτε πολιτικό ζήτημα, αυτό δεν είναι πολιτικό δικαστήριο».
Μ.Π.: «Το Ανώτατο Δικαστήριο δήλωσε ξεκάθαρα ότι “οι κυβερνήσεις της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να βρουν ικανοποιητική λύση προς αμοιβαίο όφελος”. Στη δεύτερη υπόθεση του ΕΔΑΔ, ένας Τούρκος πολίτης δικαζόταν από ένα “δικαστήριο ασφαλείας” όπως ονομαζόταν, με δύο πολιτικούς και έναν στρατιωτικό δικαστή κι όμως το ΕΔΑΔ δεν θεώρησε αυτό το όργανο ως δικαστήριο.
R. H. N.: «Πού είναι ο στρατιωτικός δικαστής εδώ;».
Μ.Π.: «Ως δικηγόρος που είμαι, δεν ήρθα εδώ για να δημιουργήσω οποιοδήποτε πρόβλημα. Πρόθεσή μου είναι να πω ότι δεν θεωρώ αυτό, ως δικαστήριο.
R. H. N.: «Σε αυτήν την περίπτωση, δεν θα έπρεπε να στεκόσουν εκεί που στέκεσαι».
Μ.Π.: «Αυτό ακριβώς είναι ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί!».
R. H. N.: «Σου λέω ότι αυτό είναι δικαστήριο, είτε σου αρέσει είτε όχι, και η Κυπριακή Δημοκρατία το αναγνωρίζει.
Μ.Π.: «Σας διάβασα απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας...».
R. H. N.: «Εγώ σας άκουσα, παρακαλώ να με ακούσετε... Δεν συμφωνώ μαζί σας. Αυτό είναι νόμιμο δικαστήριο και αν δεν σας αρέσει, δεν μπορώ να βοηθήσω περαιτέρω. Αν δεν σας αρέσει η απόφασή μου, μπορείτε να την εφεσιβάλετε και να πάτε μέχρι το ΕΔΑΔ. Εγώ θέλω να προχωρήσω με την υπόθεση (Χειμώνα)».
Μ.Π.: «Ζητώ όπως αυτή η υπόθεση αναβληθεί, γιατί η πρόθεσή μου είναι να αμφισβητήσω ότι αυτό είναι δικαστήριο. Θέλω να απευθυνθώ στη Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και στα Υπουργεία Εξωτερικών και Δικαιοσύνης... ζητώ, λοιπόν, αναβολή της υπόθεσης μέχρι να ξεκαθαριστεί το θέμα».
R. H. N.: «Εισηγούμαι όπως αναβληθεί η υπόθεση και ο συνάδελφος μπορεί να δει τη νομοθεσία των Βάσεων και τους τρόπους που μπορεί να την αμφισβητήσει. Να δοθούν οδηγίες ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο συνάδελφος με τη Δημοκρατία. Αυτό το δικαστήριο έχει συσταθεί νόμιμα, σύμφωνα με τις πρόνοιες. Τα σημεία που ήγειρε ο συνάδελφος έχουν εγερθεί και στο παρελθόν. Σίγουρα έχει το δικαίωμα να τα εγείρει ξανά και γι’ αυτό θα αναβληθεί η υπόθεση για τις 7 Νοεμβρίου 2014, οπότε και θα παρουσιαστεί ο κατηγορούμενος Χαμπής Χειμώνας».
Το κινητό της Αντωνίας Χειμώνα
ΣΤΗ διάρκεια της διαδικασίας υπήρξε μικρή διακοπή, όταν γυναίκα αστυνομικός των Βάσεων επιχείρησε να ελέγξει το κινητό τηλέφωνο της 29χρονης Αντωνίας Χειμώνα, με εντολή του δικαστή. «Είναι δικτατορία εδώ μέσα;», φώναξε ο βουλευτής Γεώργος Τάσου. «Δεν αναγνωρίζουμε το δικαστήριο και το είπαμε, άρα δεν επιτρέπεται να ελέγξετε ένα προσωπικό αντικείμενο ενός πολίτη», φώναξε με τη σειρά του ο γνωστός ακτιβιστής, εκδότης και συγγραφέας Χρ. Ανδρέου.
Ο δικαστής αντέδρασε λέγοντας: «Είμαι διατεθειμένος να σας αντιμετωπίσω όλους με σεβασμό και περιμένω και από εσάς να με αντιμετωπίσετε με σεβασμό. Αν δεν συμπεριφέρεστε ευγενικά, τότε θα ζητήσω να φύγετε από την αίθουσα. Είναι πολύ απλό». Στη συνέχεια σηκώθηκε από την έδρα και έφυγε για λίγα λεπτά.
Ο εισαγγελέας Μιχάλης Χατζηκωνστάντας παρενέβη και είπε ότι αφού το τηλέφωνο είναι κλειστό, πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία. Λίγα λεπτά αργότερα επέστρεψε ο δικαστής και είπε απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους: «Αντιλαμβάνομαι ότι όλοι είστε αγχωμένοι και στεναχωρημένοι, αλλά αυτό είναι δικαστήριο. Είμαι διατεθειμένος να σας αντιμετωπίσω όλους με σεβασμό και απαιτώ και από εσάς να με αντιμετωπίσετε με σεβασμό. Θα ακούσω τι θα πει ο δικηγόρος και δεν μπορώ να το κάνω αυτό, αν συνεχίσετε να επεμβαίνετε. Και θέλω όλοι να επιδείξετε σεβασμό και να συμπεριφέρεστε σαν ενήλικες και όχι σαν παιδιά».
«Οι Άγγλοι θέλουν να μας εκφοβίσουν»
Γεώργιος Τάσου, βουλευτής ΔΗΣΥ: «Καταδικάζω την άνανδρη πράξη των Εγγλέζων, που μέσα στη νύχτα κατέστρεψαν το πάρκο ηρώων που είχε δημιουργήσει ο Χαμπής Χειμώνας, εντός των αγγλικών Βάσεων, με τη συμπαράσταση όλης της κοινότητας και εκπροσώπων κομμάτων.


Το μνημείο ενόχλησε τους Άγγλους γιατί μνημόνευε τους απαγχονισθέντες ήρωες της ΕΟΚΑ. Γνωρίζω ότι επικαλούνται ζητήματα ασφαλείας και αναφέρονται στους ιστούς των σημαιών ότι δήθεν είναι επικίνδυνοι από τυχόν εξοστρακίσεις σφαιρών, αλλά τα μικρά φυτά και η ταμπέλα ύψους μισού μέτρου, τι ενοχλούσε; Γιατί τα κατέστρεψαν όλα;


Απλώς δεν θέλουν να αναγνωρίσουν αυτόν τον επικό αγώνα, που έφερε την ανεξαρτησία της Κύπρου, η οποία παραβιάζεται ακόμα και σήμερα. Οι Άγγλοι μέσα από τα ψευδοδικαστήριά τους, οδήγησαν τον Χαράλαμπο Χειμώνα σε αυτήν τη δίκη παρωδία, με στόχο να μας εκφοβίσουν και να μας εξευτελίσουν, για να μη διεκδικούμε τίποτα εντός των Βάσεών τους. Ο Χαμπής Χειμώνας δεν αγωνίζεται για το άτομό του, αλλά για όλη την Κύπρο.
Καταγγέλλω και κάτι άλλο: Oι Βάσεις κάνουν μεγάλες διακρίσεις... προσωπικά κατάγγελλα παράνομες πράξεις και εγκληματικές ενέργειες εντός των Βάσεων και οι καταγγελίες μου αγνοήθηκαν και το αποτέλεσμα ήταν να υποστώ προσωπική επίθεση με την πυρπόληση του αυτοκινήτου μου στο σπίτι μου στη Λάρνακα (τον Ιανουάριο 2013)».
Σωτήρης Κάτζιης, Ξυλοφάγου: «Οι Άγγλοι μπορούσαν να αποτρέψουν τη δημιουργία του πάρκου, αλλά προτίμησαν να έρθουν να το καταστρέψουν, μετά που έγιναν τα εγκαίνιά του. Κάπου αλλού αποσκοπούσαν. Εμείς πήγαμε μέρα και το φυτέψαμε και αυτοί ήρθαν νύχτα και το κατέστρεψαν. Ουσιαστικά, κρέμασαν για δεύτερη φορά τούς ήρωές μας».
Όπως τα βλέπουν οι Βρετανοί
ΣΥΜΦΩΝΑ με την έκθεση απαιτήσεως των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας, «το επίδικο τεμάχιο γης βρίσκεται εντός της μοναδικής βρετανικής περιοχής χρήσης πραγματικών πυρών στην Κύπρο, η οποία είναι γνωστή ως Πεδίο Βολής Πύλας». Η έκθεση περιγράφει το πάρκο ηρώων που δημιούργησε ο Χαμπής Χειμώνας, ως εξής:


«Στην παρούσα της μορφή και τοποθεσία, η κατασκευή (τρεις σιδερένιοι ιστοί σημαίας με μια κυπριακή και δύο ελληνικές σημαίες, 9 αναμνηστικές μεταλλικές πλακέτες, 9 δάφνες, διάφοροι μεταλλικοί πάσσαλοι, ένα πανό, εξοπλισμός άρδευσης και διάφορα κυπαρίσσια), θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια σε διάφορα μέτωπα. Θέτει σε κίνδυνο την καθορισμένη επικίνδυνη περιοχή και μπορεί να προκαλέσει επιπρόσθετους κινδύνους σε στρατιώτες, καθώς και σε επιχειρησιακό και πολιτικό προσωπικό που επιθυμεί να επισκεφθεί την περιοχή.


Το Πεδίο Βολής Πύλας είναι τοποθετημένο στην ανατολική πλευρά της Κυρίαρχης Βάσης και είναι η μοναδική βρετανική τοποθεσία διεξαγωγής τακτικής εκπαίδευσης με πραγματικά πυρά στο νησί. Η μοναδική της αυτή ιδιότητα, είναι κρίσιμη για τη βρετανική στρατιωτική εκπαίδευση στην Κύπρο, αφού δεν μπορεί να αναπαραχθεί σε οποιοδήποτε άλλο μέρος των περιοχών των Κυρίαρχων Βάσεων, λόγω ασφαλιστικών περιορισμών.


Η ανέγερση της μη εξουσιοδοτημένης κατασκευής εντός της επικίνδυνης περιοχής του Πεδίου Βολής Πύλας, επηρεάζει άμεσα τη δυνατότητα των Βρετανικών Δυνάμεων Κύπρου να διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις και δημιουργεί άμεσο κίνδυνο, τόσο σε πολίτες, όσο και σε στρατιωτικό προσωπικό.


Η κατασκευή προκαλεί κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου σε στρατιώτες ή πολίτες υπό εκπαίδευση, αφού περιλαμβάνει αριθμό μεταλλικών ιστών ύψους 20-25 ποδών που δημιουργούν άμεσο κίνδυνο εξοστρακισμού, καθώς απρόοπτες βολές σε αυτούς, δύνανται να επιφέρουν ξαφνική αλλαγή στην κατεύθυνση και ταχύτητα ενός βλήματος ή θραύσματος.


Επιπρόσθετα, λόγω του ύψους των ιστών σημαίας, της έλλειψης φωτισμού που περιορίζει τη δυνατότητα των πληρωμάτων να δουν και να αποφύγουν τους εν λόγω ιστούς και την ακαταλληλότητα της περιοχής για ασφαλή προσγείωση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η κατασκευή αποτελεί απειλή στην ασφαλή χρήση αεροσκαφών στην περιοχή. Η περίφραξη πέριξ της κατασκευής αποκλείει τη διεξαγωγή ορισμένων απογειώσεων και προσγειώσεων που κρίνονται απαραίτητες.


Επιπρόσθετα, παρά τη λεπτομερή σήμανσή της, η επικίνδυνη περιοχή είναι προσβάσιμη σε διάφορα μέρη από πολίτες, όπως ο εναγόμενος. Παρόλα αυτά, η μη εξουσιοδοτημένη κατασκευή έχει σχεδιαστεί για να ελκύει άτομα στην επικίνδυνη περιοχή, εκθέτοντάς τους έτσι σε επιπρόσθετους κινδύνους».
«Δεν παριστάνω τον πατριώτη»...
Μετά το τέλος της διαδικασίας, είπε απευθυνόμενος στους παρευρεθέντες ο Μιχάλης Παρασκευάς: «Εγώ προσωπικά ως δικηγόρος, κάνω αυτό που κάνω, για να έχω αποτέλεσμα και όχι για να έρχομαι εδώ να παριστάνω τον πατριώτη. Θα πιέσουμε το κυπριακό κράτος να πάρει μιαν απόφαση, κατά πόσον αυτό εδώ είναι δικαστήριο και κατά πόσον οι Βρετανοί έχουν δικαίωμα να διατηρούν Αστυνομία. Ελπίζω στις 7 Νοεμβρίου 2014, στην επόμενη δικάσιμο, να έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Σας διαβεβαιώνω πως ό,τι και να γίνει, θα έχουμε αποτέλεσμα».