Ο Πρόεδρος έπαυσε τον Ρ. Ερωτοκρίτου

Αναζητεί τον αντικαταστάτη του στη Νομική Υπηρεσία
Δεν αποκλείεται να παραμείνει κενή η θέση του Βοηθού Γ. Εισαγγελέα - Βολές κομμάτων κατά Κυβέρνησης
Ο Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ είχε διορίσει τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου στη θέση του Βοηθού Γ. Εισαγγελέα πριν από δύο περίπου χρόνια

Σε υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου του Ανωτάτου για απόλυση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου προχώρησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως ο θεματοφύλακας του Συντάγματος, προχώρησε σήμερα (χθες), με Προεδρική Πράξη, στην υλοποίηση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, σε σχέση με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η απόφαση για παύση του κ. Ερωτοκρίτου πάρθηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο του Ανωτάτου, κατόπιν εξέτασης σχετικού αιτήματος από τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, που είχε ως αιτιολογικό ότι ο κ. Ερωτοκρίτου επέδειξε ανάρμοστη συμπεριφορά. Η απόφαση του Συμβουλίου ήταν δεσμευτική για τον Προέδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος διόρισε τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου στη θέση του Βοηθού Γ. Εισαγγελέα πριν από δύο περίπου χρόνια. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Ερωτοκρίτου εξέφρασε πρόθεση να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αναζητείται ο αντικαταστάτης
Πλέον η προσοχή εστιάζεται στο θέμα αντικατάστασης του κ. Ερωτοκρίτου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να αρχίσει μία προσπάθεια εντοπισμού κατάλληλου προσώπου που να πληροί τις προϋποθέσεις για μια τόσο σημαντική θέση, όπως αυτή του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξετάσει οποιοδήποτε όνομα, ανέφεραν χθες πηγές από το Προεδρικό. Πιθανόν να κληθεί και ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης να καταθέσει τις εισηγήσεις του. Δεν αποκλείεται, πάντως, να παραμείνει κενή η θέση στο παρόν στάδιο. Σε ό,τι αφορά τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου, συνεχίζεται στις 13 του μηνός ενώπιον του Κακουργιοδικείο η εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης που αντιμετωπίζει, μαζί με άλλα πρόσωπα, για κατηγορίες που αφορούν, μεταξύ άλλων, διαφθορά και δωροδοκία.
«Επίλογος μιας θλιβερής περιόδου»
Η χθεσινή απόλυση του Βοηθού Γ. Εισαγγελέα προκάλεσε νέα αντίδραση από πλευράς ΑΚΕΛ και Συμμαχίας Πολιτών. Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ αναφέρει πως «η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, σε σχέση με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου, σηματοδοτεί τον επίλογο μιας θλιβερής περιόδου για τη Νομική Υπηρεσία.
Το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης καλεί τον Προέδρο και τον Δημοκρατικό Συναγερμό να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τον διορισμό του κ. Ερωτοκρίτου και για την πλήρη κάλυψη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, που του παρείχαν όλο αυτό το διάστημα. «Ήταν χαρακτηριστική η στήριξη που του πρόσφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την αντιπαράθεσή του με τον Γενικό Εισαγγελέα. Ήταν επίσης χαρακτηριστική η απόπειρα του Προέδρου να ρίξει στα μαλακά την όλη υπόθεση, ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο απλώς για μια 'διαμάχη διαδοχής'.


Τελικά αποδείχθηκε ότι ο Πρόεδρος διόρισε σε μια τόσο σημαντική θέση έναν άνθρωπο τον οποίο εκθείαζε για την ακεραιότητά του για να ξεπληρώσει απλώς μια προεκλογική συναλλαγή. Τελικά, ο εκλεκτός του κρίθηκε ακατάλληλος και ανίκανος. Πρόεδρος και Δημοκρατικός Συναγερμός φέρουν ευθύνη και θα πρέπει, έστω και τώρα, να την αναγνωρίσουν και να την αναλάβουν», καταλήγει το ΑΚΕΛ.
«Πήρε το μάθημά του ο Πρόεδρος»
Ο Ντίνος Παστός, μέλος της Πολιτικής Συγκλήτου της Συμμαχίας Πολιτών, δήλωσε πως το κόμμα του ευελπιστεί ότι «από τώρα και στο εξής ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει πάρει το μάθημά του για τους διορισμούς στους οποίους προέβη, που στηρίχθηκαν αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και προεκλογικών δεσμεύσεων». Συνέχισε, λέγοντας ότι «έστω και αργά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε στην παύση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, κατόπιν βέβαια της αποφάσεως του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.


Εξαιτίας των προσωπικών επιλογών του Προέδρου Αναστασιάδη οι θεσμοί οδηγήθηκαν σε παραλυσία, διασυρμό και απαξίωση. Ως Συμμαχία Πολιτών, επαναλαμβάνουμε ότι εκκρεμεί ακόμη το ζήτημα της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας και αναμένουμε ενημέρωση για το πού βρίσκεται το ζήτημα της παραπομπής της κ. Χρυστάλλας Γιωρκάτζη στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο», κατέληξε.