ΓεΣΥ και «που στύλλον στύλλον άνεσιν»

Είναι τα κεκτημένα των γιατρών και των νοσηλευτών. Αυτά τα κεκτημένα είναι ένα πανίσχυρο όπλο, που εμποδίζει κάθε αλλαγή ή κάθε πρόοδο. Κανένας, ποτέ δεν θα δεχτεί να χάσει τα κεκτημένα του. Και φυσικά είναι ακόμα πιο δύσκολο, όταν αυτά τα κεκτημένα προστατεύονται από τον νόμο και το σύνταγμα...
Το κράτος «τζοιλιοπονά» κάπου 20 χρόνια το ΓεΣΥ, αλλά δεν νομίζω ότι θα γεννηθεί. Κι αν γεννηθεί, με τις συνθήκες που επικρατούν και τα συμφέροντα που θίγονται, θα είναι θνησιγενές. Υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα, που δεν θα αφήσουν ποτέ να λειτουργήσει το ΓεΣΥ. Φυσικά καμιά τάξη δεν θα πει «δεν το αφήνουμε να εφαρμοστεί, γιατί δεν μας συμφέρει». Όλοι λένε πως θέλουν να λειτουργήσει το ΓεΣΥ με τον σωστό τρόπο και να εξυπηρετεί τους ασθενείς. Τους καημένους τους ασθενείς, όλοι τους σκέφτονται. Τους αρέσει όμως περισσότερο να τους βλέπουν ουρές έξω από τα γκισέ των εγγραφών στα νοσοκομεία, στα παγκάκια της αναμονής έξω από τα ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, στις ουρές στα γκισέ των εργαστηρίων και των φαρμακείων και στον κατάλογο αναμονής για κάποια επέμβαση ή εξέταση, που μπορεί να γίνει και στην άλλη ζωή.
Ύστερα είναι τα συμφέροντα των μεγαλογιατρών, που εισπράττουν σε μια μέρα, όσα άλλοι χρειάζονται ένα μήνα εργασίας. Γίνεται να δεχτούν υποβιβασμό τους και να εισπράττουν όσα προβλέπουν οι κανονισμοί του ΓεΣΥ; Θα βρουν χίλιους τρόπους για να το εμποδίσουν.
Αν πείτε για την αυτονόμηση των νοσοκομείων, που πρέπει να γίνει πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, δεν θα γίνει ποτέ. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Είναι τα κεκτημένα των γιατρών και των νοσηλευτών. Αυτά τα κεκτημένα είναι ένα πανίσχυρο όπλο, που εμποδίζει κάθε αλλαγή ή κάθε πρόοδο. Κανένας, ποτέ δεν θα δεχτεί να χάσει τα κεκτημένα του. Και φυσικά είναι ακόμα πιο δύσκολο, όταν αυτά τα κεκτημένα προστατεύονται από τον νόμο και το σύνταγμα. Όλοι βλέπουν καχύποπτα την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Φοβούνται πως κάτι θα χάσουν.
Προσωπικά πιστεύω πως το κράτος θα τζοιλιοπονά το ΓεΣΥ για πολλά χρόνια ακόμα. Για τούτο είναι ανάγκη να γίνουν αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα υγείας, που πνέει τα λοίσθια. Να του γίνουν τονωτικές ενέσεις, να του δοθεί οξυγόνο, να το κάμουν να αναπνεύσει, να μείνει στη ζωή και να αναρρώσει, για να μας εξυπηρετήσει για αρκετά ακόμα χρόνια, ώσπου να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ.
Η κοινή λογική λέει πως ίσως μια εφαρμόσιμη προσωρινή λύση, η μόνη υπό τις περιστάσεις, να είναι μια αναδιάρθρωση του σημερινού συστήματος. Οι ειδικοί τεχνοκράτες μπορούν να σκεφτούν πολλά γι' αυτήν την αναδιάρθρωση. Η απλή κοινή λογική μπορεί να σκεφτεί μερικά πράγματα. Άλλωστε πολλές τάξεις που είχαν δωρεάν την ιατρική περίθαλψη, τώρα καταβάλλουν μηνιαίως ένα ποσό. Και όλοι οι ασθενείς πληρώνουν ένα μικρό ποσό για την εγγραφή τους και μικρά ποσά για τις αναλύσεις και τα φάρμακά τους. Αυτήν την κατάσταση μπορεί το Υπουργείο να την αξιοποιήσει και να τη βελτιώσει. Και φυσικά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι, με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, αυτή η συνεισφορά όλων θα αυξηθεί, δηλαδή θα πολλαπλασιαστεί, αλλιώς το ΓεΣΥ δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Ακούσατε πως μόνο το λογισμικό θα κοστίσει πάνω από 55 εκατομμύρια. Και πού είστε ακόμα!!!
Αλλαγές μπορούν να γίνουν στα πιο κάτω:
- Να επεκταθεί η παρούσα μηχανογράφηση σε όλα τα νοσοκομεία και τα ιατρικά κέντρα και όλα να είναι ενωμένα συνεχώς (on line) με το κεντρικό σύστημα.
- Οι φάκελοι των ασθενών να γίνουν ηλεκτρονικοί και να είναι προσβάσιμοι σε όλα τα νοσοκομεία και τα ιατρικά κέντρα.
- Να αναδιοργανωθεί το σύστημα εγγραφής ασθενών, το σύστημα εκτέλεσης συνταγών, να επεκταθεί το σύστημα ορισμού ώρας επίσκεψης ασθενών και στους γενικούς γιατρούς και να καταργηθούν έτσι οι ουρές των ασθενών έξω από εξωτερικά ιατρεία, τα γκισέ εγγραφών και τα φαρμακεία.
- Να αναζητηθούν και να εφαρμοστούν καινοτόμες μεταρρυθμίσεις στα νοσοκομεία και τα ιατρικά κέντρα, που μπορούν να βελτιώσουν το σύστημα.
Τις πιο πάνω εισηγήσεις μπορεί να τις μελετήσουν και να τις αξιοποιήσουν ειδικοί και η πείρα από τη σημερινή λειτουργία του συστήματος. Φυσικά αυτές οι βελτιώσεις δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Θα είναι «ππατσιαρίσματα», για να αποφύγουμε την κατάρρευση του συστήματος. Όμως «που στύλλον, στύλλον άνεσιν», ώσπου η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία να μάθουν να μην επηρεάζονται από τις πουρούδες των επηρεαζομένων και ώσπου το Υπουργείο Οικονομικών... να ξαναμελετήσει το κόστος της εφαρμογής του ΓεΣΥ. Γιατί αυτή η νέα μελέτη μπορεί να αποδειχτεί πιο αποτελεσματική από τις αντιδράσεις για να μη λειτουργήσει το ΓεΣΥ.