Ειδήσεις

Χάκαραν τον Πρόεδρο!

Επιτήδειοι κατάφεραν να ελέγξουν τον λογαριασμό του στο Facebook
Λόγω του περιστατικού, η σελίδα του Nίκου Αναστασιάδη τέθηκε, για λόγους ασφαλείας, εκτός λειτουργίας

Σβάρνα πολιτικούς φαίνεται πως πήραν επιτήδειοι, οι οποίοι «μπουκάρουν» στους λογαριασμούς που διατηρούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως Facebook, τους χακάρουν και τους θέτουν υπό τον έλεγχό τους. Θύμα των εν λόγω ατόμων έπεσε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος αναγκάστηκε να θέσει εκτός λειτουργίας τον λογαριασμό που διαθέτει στο διάσημο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο ίδιος -συγκεκριμένα, το άτομο που διαχειρίζεται τους λογαριασμούς του- μέσω τιτιβίσματος στο twitter, στο οποίο έγραψε:


«Για λόγους ασφαλείας, η σελίδα μου στο Facebook τίθεται προσωρινά εκτός λειτουργίας». Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο χάκερ απέστειλε ένα αίτημα στον λογαριασμό του Προέδρου και, μόλις το άτομο που τον διαχειρίζεται το ενέκρινε, κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό του τη σελίδα. Ωστόσο, ένεκα της άμεσης αντίδρασης από πλευράς προσώπων του Προεδρικού, η δράση του χάκερ περιορίστηκε και καταβάλλονται προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος. Παράλληλα, λόγω της σοβαρότητας του περιστατικού, χθες μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, για αξιολόγηση της κατάστασης.
Δεν ήταν ο μόνος
Υπενθυμίζεται ότι, τις προηγούμενες ημέρες, στο στόχαστρο των χάκερ μπήκαν και Υπουργοί της Κυβέρνησης όπως ο Υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης, καθώς επίσης και ο πρώην Υπουργός Υγείας και ανθυποψήφιος του Προέδρου Αναστασιάδη το 2013, Σταύρος Μαλάς, όταν άγνωστοι κατάφεραν να εισέλθουν στις σελίδες που διατηρούσαν στο Facebook. Δεν αποκλείεται αυτές οι υποθέσεις να συνδέονται μεταξύ τους.
Συμβουλές για ασφάλεια
Με αφορμή τα περιστατικά, η «Σ» ανέτρεξε στο Facebook και καταγράφει μερικές συμβουλές που το ίδιο το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δίδει στους χρήστες του, για ασφάλεια των λογαριασμών τους. Για να είναι πάντα ασφαλής ο λογαριασμός σας, προσέξτε τα εξής έξι σημεία:
1. Προστατεύστε τον κωδικό σας:
* Μη χρησιμοποιείτε πουθενά αλλού τον κωδικό πρόσβασής σας για το Facebook.
* Μην κοινοποιείτε ποτέ τον προσωπικό σας κωδικό πρόσβασης. Πρέπει να είστε το μοναδικό άτομο που τον γνωρίζει.
* Προσπαθήστε στον κωδικό σας να μην περιλαμβάνεται το όνομά σας ή συνηθισμένες λέξεις. Ο κωδικός πρόσβασής σας πρέπει να είναι τέτοιος, που να μην μπορεί κάποιος να τον μαντέψει εύκολα.
2. Χρησιμοποιήστε τις επιπλέον λειτουργίες ασφαλείας.
3. Βεβαιωθείτε ότι οι λογαριασμοί email που χρησιμοποιείτε είναι ασφαλείς.
4. Να αποσυνδέεστε πάντοτε από το Facebook όταν χρησιμοποιείτε κοινόχρηστο υπολογιστή. Αν το ξεχάσετε, μπορείτε να αποσυνδεθείτε απομακρυσμένα.
5. Να χρησιμοποιείτε πάντοτε λογισμικό προστασίας από τους ιούς στον υπολογιστή σας.
6. Σκεφτείτε καλά πριν πατήσετε ή κατεβάσετε κάτι.