Ειδήσεις

Στο… περίμενε ο «ανυπάκουος» δικηγόρος

Νέα αναβολή στη δίκη του Μιχάλη Παρασκευά
Κατηγορείται ότι, ως αυτοτελώς εργαζόμενος, δεν πλήρωσε τις εισφορές του στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Νέα αναβολή πήρε χθες η δίκη του δικηγόρου και πολιτικού ακτιβιστή Μιχάλη Παρασκευά, που, όπως είναι γνωστό στους αναγνώστες της «Σ», κατηγορείται ότι ως αυτοτελώς εργαζόμενος δεν πλήρωσε τις εισφορές του στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στη χθεσινή, έκτη στη σειρά, δικάσιμο, προβλεπόταν ακρόαση της υπόθεσης, η οποία όμως αναβλήθηκε για τις 5 Μαΐου 2015, αφού, όπως είπε η δικαστής Δώνα Κωνσταντίνου, «υπάρχουν άλλες παλαιότερες υποθέσεις στο πρόγραμμα». Ο 38χρονος «ανυπάκουος» δικηγόρος δεν παραδέχτηκε ενοχή στην κατηγορία εναντίον του. Η έναρξη της δίκης του έγινε στις 13 Μαρτίου 2014, συνεχίστηκε στις 10 Απριλίου 2014, στις 12 Μαΐου 2014, την 1η Ιουλίου 2014 και στις 14 Νοεμβρίου 2014. Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενα ρεπορτάζ μας, ο Μιχάλης Παρασκευάς αξιοποιεί τη δίκη του, (που η «Σ» παρακολουθεί ανελλιπώς), προσπαθώντας να διευρύνει σε μαζικό κίνημα, την πολιτική ανυπακοή του.
Προς ανάδειξη της κακοδιαχείρισης
Για ακόμα μια φορά, δεκάδες συμπολίτες μας από πολλές περιοχές της Κύπρου, περιλαμβανομένης της Λεμεσού και της ελεύθερης Αμμοχώστου, παρευρέθηκαν χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον κ. Παρασκευά. Αισθητή έκαναν την παρουσία τους στον χώρο του δικαστηρίου άντρες της ΜΜΑΔ, προφανώς για πρόληψη τυχόν επεισοδίων, παρά το ότι η προσέλευση υποστηρικτών της προσπάθειάς του και η παρακολούθηση της δίκης του, υπήρξε πάντα ειρηνική και κόσμια - και έτσι ήταν και χθες.
Ο κ. Παρασκευάς ανέφερε ότι η πολιτική ανυπακοή του, «έχει μόνο σκοπό την ανάδειξη της ενδεχόμενης διαγραφής της κρατικής οφειλής ύψους 7.5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς το ΤΚΑ». Στοχεύει επίσης «στην ανάδειξη της διαχρονικής κακοδιαχείρισης των χρημάτων του ΤΚΑ, όπως αυτό διαπιστώνεται ξεκάθαρα σε σειρά ετήσιων εκθέσεων της Γενικής Ελέγκτριας, η οποία κάνει λόγο για “διευθετήσεις που δεν είναι προς το συμφέρον του Ταμείου”. Περαιτέρω, έχει αίτημά της τον κοινωνικό έλεγχο και την αυτοδιαχείριση του ΤΚΑ, καθότι το αποθεματικό του, ύψους 7.5 δις, διαχρονικά κατασπαταλήθηκε από το κράτος κατά παράβαση του άρθρου 9 του Συντάγματος».
Να αποφασίζουμε για τη ζωή μας
Μετά τη χθεσινή σύντομη διαδικασία στο δικαστήριο πραγματοποιήθηκε -όπως και στις προηγούμενες δικάσιμους- συγκέντρωση και συζήτηση, έξω από το κτίριο του παρακείμενου Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου ο Μ. Παρασκευάς εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την παρουσία των παρευρισκομένων. Επανέλαβε ότι «είναι πολύ σημαντική η παρουσία σας εδώ, γιατί η εξουσία νιώθει ότι υπάρχει λαϊκή στήριξη της προσπάθειας αυτής. Υπάρχουν πρακτικοί τρόποι, εμείς οι ίδιοι οι απλοί άνθρωποι, να αποφασίζουμε για τη ζωή μας, φτάνει να καταλάβουμε τη δύναμή μας». Υπενθύμισε ξανά ότι, ήδη, συστάθηκε 11μελής Επιτροπή για την Πρωτοβουλία Κοινωνικού Ελέγχου και Αυτοδιαχείρισης του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που οργανώνει ενημερωτικές συναντήσεις ενδιαφερομένων πολιτών σε όλες τις πόλεις.


Είπε ότι εγγράφηκαν ήδη αρκετά μέλη και αναφέρθηκε σε τέσσερα κριτήρια αποδοχής κάποιου ως μέλους της Επιτροπής: «πρώτον, να μην είναι στέλεχος κόμματος, δεύτερον, να μην έχει άμεση ή έμμεση σχέση με ασφαλιστικές εταιρείες, τρίτον, αν είναι εργοδότης, να καταβάλλει κοινωνικές ασφαλίσεις στους εργαζόμενούς του και τέταρτον, να μην είναι φασίστας, δηλαδή άνθρωπος που πιστεύει στη δύναμη του αρχηγού και σε άλλες τέτοιες ανοησίες».
Να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν σωτήρες
Ο Μ. Παρασκευάς τόνισε ότι «ως Επιτροπή, έχουμε δύο πολύ σημαντικά αιτήματα. Το πρώτο, είναι η αλλαγή του νόμου που διέπει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε να αποφασίζουν οι πολίτες για τα χρήματα που εισφέρουν στο Ταμείο και να έχουν λόγο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου. Το δεύτερο αίτημα είναι για οικονομικό και λογιστικό έλεγχο του Ταμείου από τον λαό. Θέλουμε τον κόσμο να έρθει να συμμετάσχει σε αυτή την πρωτοβουλία που μας αφορά όλους. Πάρτε το παράδειγμα της Ελβετίας, που είναι 8 εκατομμύρια πληθυσμός και κάθε μήνα κάνουν δημοψηφίσματα. Υπάρχουν τρόποι, ειδικά με τη βοήθεια της τεχνολογίας κι εμείς θέλουμε να το κάνουμε πραγματικότητα.


Είναι δύσκολο εγχείρημα να οργανωθεί αυτό το κίνημα, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν σωτήρες - εμείς πρέπει να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας. Και θα γίνουμε μοντέλο για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί όλη η κοινωνία, αμεσο-δημοκρατικά». Αναφέρθηκε, ξανά, στο παράδειγμα της πολιτικής ανυπακοής της Αμερικανίδας έγχρωμης μοδίστρας Ρόζας Παρκς, που το 1955 στην Αλαμπάμα αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό, αντιστεκόμενη στην τότε πολιτική φυλετικού διαχωρισμού των ΗΠΑ. «Η Ρόζα Παρκς», είπε, «δεν εφάρμοσε τον ρατσιστικό νόμο που χώριζε τους ανθρώπους σε άσπρους και μαύρους και που αποδέχονταν και οι δικαστές μέχρι τότε και έτσι το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων, με τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στον δρόμο, κατάφερε να καταργήσει τον ρατσιστικό νόμο».
Οι οφειλές του κράτους προς το ΤΚΑ
Σε επιστολή του προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ζέτα Αιμιλιανίδου στις 7 Μαΐου 2013, ο Μιχάλης Παρασκευάς ζητούσε ενημέρωση, «αν έχουν διαγραφεί όλες, ή μερικές από τις οφειλές του κράτους, προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων». Και πρόσθετε: «Σας ενημερώνω ότι δεν προτίθεμαι να καταβάλω ξανά οφειλές κοινωνικών ασφαλίσεων, μέχρι να τύχω ενημέρωσης και επίσης να σας ενημερώσω ότι αν παρ’ ελπίδα έχουν διαγραφεί οι οφειλές του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προσωπικά δεν πρόκειται να καταβάλω ξανά οιοδήποτε ποσό προς τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, διότι δεν προτίθεμαι να καταβάλω εισφορές, απλώς για να τις αρπάξουν αυτοί οι οποίοι αποκομίζουν κέρδη από τόκους, ήτοι οι τοκογλύφοι/τραπεζίτες, για τους οποίους ήδη η οικονομία της Κύπρου έχει δεχτεί ανεπανόρθωτο πλήγμα».
Ένα χρόνο μετά την καταδίκη
Το «παρών» του στο δικαστήριο, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον Μιχάλη Παρασκευά, έδωσε χθες και ο πελάτης του, 44χρονος Ιρανός αιτητής πολιτικού ασύλου Majid Eazadi, που τον Αύγουστο 2014 είχε αφεθεί ελεύθερος από τις Κεντρικές Φυλακές, όπου εξέτιε ποινή 6μηνης φυλάκισης από τον Απρίλη 2014, μετά που συνελήφθη στο αεροδρόμιο Πάφου με πλαστό δανέζικο διαβατήριο, σε μια απελπισμένη προσπάθειά του να φύγει από την Κύπρο.


Ο Eazadi, που απασχόλησε τη «Σ» με δύο προηγούμενα ρεπορτάζ μας, είναι η μοναδική περίπτωση αλλοδαπού που παρέμεινε για πέντε ολόκληρα χρόνια υπό κράτηση, με σκοπό την απέλαση, ενώ αυτό δεν ήταν εφικτό, «κατά παράβαση κάθε αρχής δικαίου», σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Μιχάλη Παρασκευά. O κ. Παρασκευάς μάς ενημέρωσε ότι ειδοποιήθηκε πρόσφατα, ότι η έφεση που καταχώρισε εναντίον της «εξωφρενικής» ποινής φυλάκισης του πελάτη του, ορίστηκε για ακρόαση στις 20 Μαΐου 2015, δηλαδή έναν ολόκληρο χρόνο, μετά την καταδίκη του (!). «Αυτό σημαίνει ότι το δικαίωμα αυτού του ανθρώπου για δίκαιη δίκη, παραβιάστηκε κατάφωρα», σχολίασε ο Μ. Παρασκευάς.