Διεθνή

Διακρίσεις κατά των γυναικών στα ΜΜΕ

Χειρότερη και από τη Μέση Ανατολή είναι η Κύπρος στην εκπροσώπηση γυναικών σε ΜΜΕ.
Αυτό έδειξε το Global Media Monitoring Project, το παγκόσμιο πρόγραμμα που χαρτογραφεί τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται οι γυναίκες στις ειδήσεις.
Σύμφωνα με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS) που λαμβάνει μέρος στο εν λόγω πρόγραμμα, η παρουσία των γυναικών στις ειδήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο αγγίζει το 24%. Στην Κύπρο τα αντίστοιχα δεδομένα είναι 15%, την ώρα που στην Ευρώπη ο μέσος όρος ανέρχεται στο 26%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η παρουσία γυναικών στη Μέση Ανατολή ανέρχεται στο 16%. Με άλλα λόγια, η Κύπρος παρουσιάζει λιγότερη εκπροσώπηση γυναικών στις ειδήσεις απ’ ό,τι στη Μέση Ανατολή.
Ψηφοδέλτια: Άντρες παντού
Ιδιαίτερα σοβαρό είναι το θέμα της ποσόστωσης στα εκλογικά ψηφοδέλτια, καθώς η γυναικεία παρουσία είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Μιλώντας στο SigmaLive, η Κοινωνιολόγος, συνεργάτιδα του MIGS, Μαρία Αγγελή, εξήγησε ότι μεγάλη ευθύνη για το εν λόγω ζήτημα φέρουν τα κόμματα, τα οποία δεν δείχνουν έμπρακτα θέληση προς την κατεύθυνση αυτή.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Κύπρος είναι ανάμεσα στις λίγες χώρες, στην ΕΕ, οι οποίες έχουν κάνει πισωγύρισμα στην εκπροσώπηση γυναικών σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων (Υπουργικό Συμβούλιο, Βουλή κ.λπ.).
Δημοσιογραφία: Οι άντρες για τα «δύσκολα», οι γυναίκες για τα «εύκολα»
Εξίσου ενδιαφέροντα (και απογοητευτικά ταυτόχρονα) είναι τα αποτελέσματα στον τομέα της δημοσιογραφίας. Βάσει ερευνητικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου και του Global Media Monitoring Project, όσο πιο νέα είναι μια γυναίκα τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες να εισέλθει στον χώρο της τηλεόρασης, ενώ, όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι ο άντρας τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες να είναι ήδη στην τηλεόραση.
Η Κοινωνιολόγος υποστήριξε, ακόμη, ότι τα ΜΜΕ συναινούν στη δημιουργία αυτής της διάκρισης σε βάρος των γυναικών, και στο να τοποθετούν τις γυναίκες και τους άντρες σε διαφορετικούς τομείς. Αν, για παράδειγμα, φυλλομετρήσουμε τις πρώτες 5 σελίδες μίας εφημερίδας, οι γυναίκες αρθρογράφοι είναι πολύ λιγότερες από τους άντρες. «Επομένως, ο χώρος της πολιτικής καλύπτεται κυρίως από άντρες, ενώ, στις πίσω σελίδες, ο χώρος της υγείας, της εμφάνισης, κ.τ.λ. αφορά τις γυναίκες» εξηγεί.
Ερωτηθείσα πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί από την κοινωνία η ανισότητα φύλων, η κ. Αγγελή είπε ότι πρέπει πρώτα να στοχαστούμε τα δεδομένα μας, για το τι είναι γυναίκα και τι άντρας, τον τρόπο σκέψεώς μας και να ξαναδούμε ποιες δυνατότητες δίνουμε στα αγόρια και στα κορίτσια. Τέλος, σε ό,τι αφορά την πολιτική εξουσία, η Κοινωνιολόγος ανέφερε ότι για ισότιμη κατανομή θέσεων πολιτικής εξουσίας, το κριτήριό μας δεν πρέπει να είναι τίποτε άλλο παρά μόνο η αξιότητα, ανεξάρτητα από το φύλο.