Εξ Αφορμής

Σοβαρότερη η πορνεία, από την υποκρισία

«Γιατί αγανακτούμε, επειδή κάποιος επώνυμος παραδέχτηκε ότι σύχναζε σε τόπους αμαρτίας;», διερωτάται η αγαπημένη μου φίλη Αντρούλα Χριστοφίδου Henriques, Πρόεδρος της οργάνωσης Cyprus STOP Trafficking, σε σημείωμα που μου έστειλε για τον πολιτικό σάλο, εξαιτίας της δημόσιας δήλωσης του βουλευτή του ΔΗΣΥ και δικηγόρου Ρίκκου Μαππουρίδη την περασμένη Τετάρτη (18.3.2015) σε συζήτηση στο Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία, ότι υπήρξε πελάτης του αγοραίου σεξ και ότι πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά η πορνεία, παράλληλα με την καταπολέμηση της καταναγκαστικής πορνείας και του σωματεμπορίου (sex trafficking).
Προσθέτει τα εξής σαρκαστικά, η κυρία Henriques: «Τι ανήκουστο, τι πρωτάκουστο, τι απίστευτο για την κυπριακή πραγματικότητα! Θυμάστε τις 6.000 κοπέλες που καλωσορίζαμε κάθε χρόνο στην Κύπρο με ανοιχτές αγκάλες και με την ευλογία της Κυβέρνησης, χάρη στις 6.000 άδειες καλλιτέχνιδος, που εκδίδαμε απλόχερα; Ποιος τις αγόραζε; Αν δημοσιεύσω μια σειρά ονόματα, αυτοί οι κύριοι θα μου κινήσουν αγωγή; Θα ήταν πολύ διασκεδαστικό. Με φαντάζεστε στο εδώλιο του κατηγορουμένου και τους κύριους κυρίους γνωστούς δικηγόρους, εισαγγελείς, βουλευτές, αστυνομικούς κ.λπ., να μου λεν ότι τους κατηγορώ άδικα; Οι καιροί, ευτυχώς, άλλαξαν.


Εκεί που επώνυμοι 120 κιλών καυχιόντουσαν σε φίλους τους για τα σεξουαλικά τους κατορθώματα, σήμερα λένε “Εγώ; Ποτέ! Για ποιον με περνάτε;”. Μα γιατί θύμωσαν με τον βουλευτή που, με ειλικρίνεια, είπε ό,τι είπε; Πρέπει να θυμώνουμε με αυτά που λέμε και όχι με αυτά που κάνουμε; Μήπως με τον νόμο για την ποινικοποίηση του πελάτη σεξουαλικών υπηρεσιών, από θύματα εμπορίας προσώπων, θα γεμίσουν οι φυλακές με επώνυμους πελάτες νυχτερινών κέντρων; Μη φοβάστε, αποκλείεται! Ίσως, όμως, ξυπνήσουν οι συνειδήσεις και μας γεμίσουν τύψεις, γιατί για χρόνια ήμασταν συνένοχοι αυτού του απεχθούς εγκλήματος που λέγεται εμπορία προσώπων».
Εδώ τελειώνει το σημείωμα και αυτή είναι μια από τις ελάχιστες φορές που διαφωνώ με την κυρία Henriques στο υπό συζήτηση θέμα, καθώς θεωρώ ότι η κοινωνική αποδοχή της πορνικής συμπεριφοράς της «πλειοψηφίας των αντρών», όπως το έθεσε ο κ. Μαππουρίδης, είναι ένα πρόβλημα πιο σοβαρό, από την υποκρισία, στην οποία αναφέρεται η ίδια. Ή, για να το θέσω αλλιώς, είναι ακόμα μεγαλύτερη υποκρισία, το να παρουσιάζει κανείς την πορνεία ως «επιλογή» των γυναικών και άρα ως μια δραστηριότητα που δεν έχει σχέση με το καταναγκαστικό σωματεμπόριο και το εγκληματικό κύκλωμα που το περιβάλλει. Κι όμως, πορνεία και σωματεμπόριο συνδέονται άμεσα, γιατί και τα δύο τα «επιλέγει» στην πραγματικότητα ο άντρας έμπορος και ο άντρας πελάτης και όχι η γυναίκα θύμα. Και στις δύο περιπτώσεις, πρόκειται για σχέση εκμετάλλευσης της γυναίκας από τον άντρα, αφού η γυναίκα αναγκάζεται να συνεργαστεί μαζί του, με βάση τις δικές του επιθυμίες και προτιμήσεις.
Θυμάστε την έρευνα με θέμα τη διάσταση της ζήτησης στο πλαίσιο της εμπορίας γυναικών για σεξουαλική εκμετάλλευση στην Κύπρο, που παρουσίασε, πριν από ένα χρόνο ακριβώς, η μη κυβερνητική οργάνωση Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου; Ένα από τα συμπεράσματά της, είναι ότι χωρίς την ανδρική ζήτηση για γυναίκες και κορίτσια που μπορούν ν’ αγοράσουν και να εκμεταλλευτούν σεξουαλικά, η πορνική αγορά στην Κύπρο θα κατέρρεε...