Ειδήσεις

Χ. Χειμώνας: Καμιά σκέψη για Δεκέλεια

Μετά από γραπτή κλήση από την Αστυνομία των Βάσεων
«Δεν υπάρχει περίπτωση να παρουσιαστούμε ξανά στο δικαστήριο των ούτω καλούμενων βρετανικών Βάσεων»
«ΠΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ η κυπριακή Δικαιοσύνη τον Χ. Χειμώνα ως Κύπριο πολίτη, αν τον συλλάβουν οι Βρετανοί;»

«Δεν υπάρχει περίπτωση να παρουσιαστούμε ξανά στο δικαστήριο των ούτω καλούμενων βρετανικών Βάσεων και δεν περνά καμιά τέτοια σκέψη από το μυαλό μας, εμένα και του γιου μου Χριστόφορου, αφού δεν αναγνωρίζουμε την Αστυνομία και τα δικαστήριά τους», ανέφερε χθες στη «Σ» ο γεωργός Χαμπής Χειμώνα, από την Ξυλοφάγου, που κατηγορείται από την Αστυνομία Δεκέλειας για παρακοή δικαστικού διατάγματος και για παρεμπόδιση εργασιών σε έδαφος των Βάσεων, με απειλή βίας και επίθεση εναντίον αστυνομικού, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.


Ο κ. Χειμώνας μάς ενημέρωσε ότι, πριν από λίγες ημέρες, αστυνομικός της Βάσης Δεκέλειας άφησε στο σπίτι του γραπτή κλήση για να παρουσιαστεί στο Δικαστήριο Δεκέλειας στις 30 Απριλίου 2015, τόσο ο ίδιος, όσο και ο γιος του Χριστόφορος, για ακρόαση των κατηγοριών εναντίον τους.


Σε δήλωσή στη «Σ» τον περασμένο Νοέμβριο, την ημέρα της δίκης του, έξω από το δικαστήριο Δεκέλειας, ο κ. Χειμώνας είχε αναφέρει ότι «εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και δεν αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα στους Βρετανούς να δικάζουν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μας εξευτελίζουν. Εμένα, με είχαν στην απομόνωση στις φυλακές του Περγάμου για μια εβδομάδα, από τις 24 Ιουνίου 2014 που με είχαν συλλάβει».
Εκκρεμεί και ένταλμα QUO WARRANTO
Ο δικηγόρος του κ. Χειμώνα, Μιχάλης Παρασκευάς, σχολίασε στη «Σ» ότι εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης του Χαμπή Χειμώνα και του γιου του Χριστόφορου από την Αστυνομία των βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας και ταυτόχρονα εκκρεμεί διαδικασία που δρομολόγησε στις 6 Μαρτίου 2015 ο ίδιος ο κ. Παρασκευάς εκ μέρους του πελάτη του, στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, για έκδοση προνομιακού εντάλματος QUO WARRANTO, με την οποία αμφισβητείται ξεκάθαρα, για πρώτη φορά, η νομική υπόσταση του δικαστηρίου της βρετανικής Βάσης Δεκέλειας.


«Πώς προστατεύει η κυπριακή Δικαιοσύνη αυτόν τον άνθρωπο ως Κύπριο πολίτη, αν τον συλλάβουν οι Βρετανοί και τον κλείσουν στις φυλακές Περγάμου;», διερωτήθηκε ο Μ. Παρασκευάς. «Θα πρέπει το Ανώτατο Δικαστήριο ν’ αποφασίσει επιτέλους, ξεκάθαρα, αν οι βρετανικές Βάσεις έχουν δικαίωμα ή όχι, να λειτουργούν δικαστήρια και Αστυνομία στο έδαφος που ελέγχουν. Κατά τη δική μου νομική και πολιτική άποψη, δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα».
Στις 6 Μαΐου στο Ανώτατο Δικαστήριο
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Μιχάλης Παρασκευάς πληροφόρησε ήδη τον δικηγόρο των Βάσεων ότι ο πελάτης του, αλλά και ο ίδιος, «δεν πρόκειται να ξαναπαρουσιαστούν ποτέ στο δικαστήριο Δεκέλειας γιατί δεν το αναγνωρίζουν, αφού αρμόδια είναι μόνο τα δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας», όπως ανέφερε στη «Σ». Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μιχαλάκης Χριστοδούλου όρισε για τις 6 Μαΐου 2015 την αίτηση του Μιχάλη Παρασκευά, για εκδίκαση από την Ολομέλεια του Ανωτάτου, του αιτήματος Παρασκευά, για έκδοση του προνομιακού εντάλματος QUO WARRANTO για τη Δεκέλεια.


Αναφέρεται στην αίτηση ότι μέσω του εντάλματος «καλείται ο κύριος R.H.Nagvi, Άγγλος υπήκοος, να δείξει υπό ποια εξουσία και/ή ποια νομοθεσία και\\ή ποιο νομοθετικό έρεισμα και\\ή νομικό έρεισμα έχει, βάσει του οποίου κατέχει και\\ή ασκεί δημόσια το αξίωμα του δικαστή στην Κύπρο σε δημόσιο χώρο, σε κτίριο υπό τον τίτλο “Court” που βρίσκεται εντός των “Κυριάρχων Βρετανικών Βάσεων” Δεκέλειας».
Στην αίτηση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο πελάτης του Χαμπής Χειμώνας «εξαναγκάζεται με την απειλή βίας και στέρησης της ελευθερίας του, από ανθρώπους που ενεργούν κατ’ ισχυρισμόν τους κατ’ εντολήν από κάποιον Άγγλο υπήκοο ονόματι R. H. Naqvi, ο οποίος σφετερίζεται και νοσφίζεται δημόσια εξουσία ως δικαστής στην Κύπρο ως περιγράφεται πιο κάτω, να συμμετέχει ως “κατηγορούμενος” σε διαδικασία που λαμβάνει χώραν σε δημόσιο χώρο, σε κτίριο υπό τον τίτλο “Court” που ευρίσκεται εντός των “Κυριάρχων Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας” και ο οποίος στερήθηκε την ελευθερία του και φυλακίστηκε σε χώρο εντός της περιοχής των “Κυριάρχων Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας”».
«Δεν θεωρώ αυτό ως δικαστήριο»
Η δίκη Χειμώνα άρχισε στις 29 Ιουλίου 2014, με τον δικηγόρο του Μ. Παρασκευά να αμφισβητεί ρητά τη νομιμότητα του δικαστηρίου, ενώπιον του συγκεκριμένου δικαστή. Όπως δήλωσε τότε στη «Σ» ο Μ. Παρασκευάς, «τα λεγόμενα δικαστήρια και η Αστυνομία των Βάσεων παραβιάζουν ασύστολα και χωρίς νομιμοποίηση τα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών».
Αγορεύοντας στην προηγούμενη δικάσιμο, 7 Νοεμβρίου 2014, εκ μέρους του πελάτη του Χαμπή Χειμώνα, ο κ. Παρασκευάς είπε απευθυνόμενος στον κ. Naqvi ότι «θεωρώ ότι η παρούσα διαδικασία είναι παράνομη». Ανέφερε ότι «ως δικηγόρος που είμαι, δεν θεωρώ αυτό ως δικαστήριο και αυτό είναι ένα νομικό και πολιτικό ζήτημα». Για να πάρει ως απάντηση από τον Βρετανό δικαστή ότι «σου λέω ότι αυτό είναι δικαστήριο, είτε σου αρέσει είτε όχι και η Κυπριακή Δημοκρατία το αναγνωρίζει».
Το πάρκο των ηρώων της ΕΟΚΑ
Οι κατηγορίες εναντίον του 60χρονου Χαμπή Χειμώνα, γνωστού για προηγούμενες συλλήψεις και φυλακίσεις του από την Αστυνομία των Βάσεων, που συνδέονται με την εκ μέρους του έμπρακτη άρνηση να αναγνωρίσει την εξουσία των Βάσεων, προέκυψαν μετά την αντίδρασή του στην καταστροφή από τους Βρετανούς, πάρκου αφιερωμένου στους 9 απαγχονισθέντες ήρωες της ΕΟΚΑ 1955-59. Το πάρκο αυτό εγκαινίασε η κοινότητα Ξυλοφάγου σε δημόσια τελετή την 1η Απριλίου 2014, σε τεμάχιο γης που η οικογένεια Χειμώνα ενοικιάζει εδώ και δεκαετίες από την Κυπριακή Δημοκρατία για καλλιέργεια πατατών, αλλά θεωρείται από τις Βάσεις ότι βρίσκεται μέσα στο Πεδίο Βολής Πύλας, «εντός της μοναδικής βρετανικής περιοχής χρήσης πραγματικών πυρών στην Κύπρο», σύμφωνα με την έκθεση απαιτήσεως των βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας.