Ειδήσεις

Πορεία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού

Εκδήλωση μνήμης με διήμερη πορεία κατά μήκος της νεκρής ζώνης από 30 περίπου μοτοσικλετιστές, με εκκίνηση χθες το πρωί από την Πάφο και τερματισμό στη Δερύνεια, διοργανώνει η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ - Σολωμού. Ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ - Σολωμού, Ξένιος Κασιμίδης, σε δηλώσεις του κατά την έναρξη της εκδήλωσης χθες το πρωί στην Πάφο, ανέφερε πως η εκδήλωση ξεκίνησε από τις ακτές της Χλώρακας, στον χώρο του ιστορικού πλοιαρίου Άγιος Γεώργιος, και θα διέλθει από τα οδοφράγματα του Λιμνίτη και του Αστρομερίτη, που θα κλείσουν συμβολικά. Η πορεία θα συνεχιστεί από τη Λευκωσία και θα ξεκινήσει -όπως είπε- από τον Τύμβο Μακεδονίτισσας, θα διέλθει από τη Λευκωσία, τα Φυλακισμένα Μνήματα, τα οδοφράγματα της οδού Λήδρας και του Αγίου Δομετίου, και θα καταλήξει στο σημείο θυσίας των δύο ηρώων στη Δερύνεια.
Πιστοί στην Ιστορία
Εξάλλου, σε ομιλία του εκπρόσωπος των μοτοσικλετιστών, ο Γεώργιος Γεωργίου, ανέφερε στο πλαίσιο της εκδήλωσης πως για τους μοτοσικλετιστές που συμμετέχουν στην πορεία αυτή, δεν είναι μια καθημερινή πορεία, αλλά μια υποχρέωση, η οποία πηγάζει όχι μόνον από τη θυσία των Ισαάκ και Σολωμού, αλλά και από τη θυσία τόσων άλλων ανθρώπων.
«Η πορεία ξεκίνησε από ένα σημείο, όπως είναι ο χώρος του ιστορικού πλοιαρίου Άγιος Γεώργιος, απ' όπου ξεκίνησε ο αγώνας του 1955- 59», ανέφερε, προσθέτοντας πως «πιστοί στην ιστορία μας και σε μια προσπάθεια πίστης στ' αχνάρια των ηρώων τούτων, κάνουμε αυτήν την προσπάθεια στο πλαίσιο της νομιμότητας για να τιμήσουμε αυτούς τους ήρωες με τον τρόπο μας και να διατηρήσουμε άσβεστη τη φλόγα της λευτεριάς». Ο κ. Γεωργίου δεσμεύτηκε πως οι μοτοσικλετιστές που συμμετέχουν στην πορεία θα πολεμήσουν με όλα τα νόμιμα μέσα για να δουν ξανά την Κύπρο ελεύθερη. Στο μνημείο του αρχηγού της ΕΟΚΑ Γεώργιου Γρίβα Διγενή έγινε κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Πηγή: ΚΥΠΕ