Η εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι επιτακτική ανάγκη

Το ζητούμενο δεν είναι η εφαρμογή του ΓεΣΥ, που είναι το εύκολο σκέλος, αλλά η επιτυχία του, που είναι μια δύσκολη, πολύ δύσκολη υπόθεση
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είπε μερικές αλήθειες και έχουμε υποχρέωση να επικροτήσουμε όταν συμφωνούμε. Άλλωστε, μόνο με τον σωστό, επίμονο, διάφανο και δημοκρατικό διάλογο όλων των εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων φορέων, που οδηγεί σε κοινά αποδεκτές θέσεις, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα συμφωνημένο ΓεΣΥ.
Από το σημείο της εφαρμογής του αρχίζει ο πραγματικός αγώνας. Ο αγώνας του συνεχούς και αυστηρού ελέγχου της εφαρμογής και λειτουργίας του από αδέκαστους ανένταχτους και ακομμάτιστους επαγγελματίες του είδους και η παραδειγματική τιμωρία του πρώτου κλέφτη ή καταχραστή των ιερών χρημάτων, που επιτέλους θα διατεθούν σωστά για τα πολυτιμότερα αγαθά, τη ζωή και την υγεία μας.


Γιατί μόνο με την αυστηρή και κατά συνέπεια αποτελεσματική και αποτρεπτική τιμωρία, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε να εφαρμόσουμε, αλλά κυρίως να λειτουργήσουμε το ΓεΣΥ. Μόνο με την τιμωρία θα μπορέσει να είναι βιώσιμο και λειτουργικό. Όπως είπα αρκετές φορές σε πολλές τηλεοπτικές και όχι μόνο ωραίες εμφανίσεις μου, και το καταγράφω και τώρα, το ζητούμενο δεν είναι η εφαρμογή του ΓεΣΥ, που είναι το εύκολο σκέλος, αλλά η επιτυχία του, που είναι μια δύσκολη, πολύ δύσκολη υπόθεση. Το ΓεΣΥ θα είναι το πιο μεγαλεπήβολο, το πιο ανθρωπιστικό, το πιο αλτρουιστικό, το πιο κοινωνικό, το πιο φιλόδοξο και σαφώς το πιο πολυέξοδο σχέδιο που θα εφαρμόσει η μικρή διαπλεκόμενη ημιδιεφθαρμένη μας κοινωνία.


Πρέπει να συνάξουμε τον νουν μας όσοι έχουμε, όπου τον έχουμε, και αν έχουμε, και να κτίσουμε πάνω σε πολύ γερά θεμέλια το τεράστιο αυτό οικοδόμημα. Ένας πολύ σημαντικός θεμελιακός πυλώνας πρέπει να είναι η μη κομματική προσέγγιση και συμπεριφορά. Πριν καν αρχίσει η εφαρμογή του, οι κομματάρχες θα πρέπει να εμφανιστούν σε κοινό πάνελ και τηλεοπτικά για να τους απολαμβάνει ο κόσμος, να απολογηθούν στον κυπριακό λαό, έστω και αν φέρει και αυτός το δικό του μικρότερο σίγουρα μερίδιο ευθύνης. Να απολογηθούν ομαδικά, διότι απέτυχαν όλοι στον τομέα της υγείας, παρά τις δεδομένες και αναντίρρητες επιτυχίες, για να μην μηδενίζουμε τα πάντα ισοπεδωτικά. Ακολούθως να δώσουν τα χέρια κλείνοντας την ιστορική αυτή εμφάνισή τους με κοινή δήλωση, ότι η ζωή και η υγεία δεν έχουν κομματικό και ιδεολογικό χρώμα ή απόχρωση.
Τότε και μόνο τότε να προχωρήσουμε, όσο το δυνατό πιο ενωμένοι, συντονισμένοι και αποφασισμένοι να πετύχουμε. Να πετύχουμε να προσφέρουμε στον λαό αυτό που του οφείλουμε και για πολλές δεκαετίες υποσχόμαστε. Ένα υγιές, λειτουργικό, βιώσιμο ΓεΣΥ, που θα επιλύσει πολλά και άλλα θα αμβλύνει, από τα σημερινά, όχι πια δυσεπίλυτα, αλλά άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και ταλαιπωρούν τους πολίτες, αλλά και το ιατρικό, το παραϊατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό.
Ναι, αγαπητέ Υπουργέ, συμφωνώ ότι για να κάνουμε ΓεΣΥ πρέπει να σπάσουμε τα αβγά. Τα αβγά όμως, όχι τα κεφάλια μας!
Και αυτό, γιατί η αποτυχία του ΓεΣΥ θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση, οικονομική και όχι μόνο, την ήδη ετοιμόρροπη να καταρρεύσει, διχοτομημένη, διαπλεκόμενη, κομματοκρατούμενη μικρή μας πατρίδα, που σαν αυτή, ανόητη, που μου 'λαχε δεν είδα.
ΒΑΣΟΣ Θ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Προέδρος Ιατρικού Συλλόγου Αμμοχώστου «ΓΑΛΗΝΟΣ», Πρόεδρος Επιτροπής Δεοντολογίας Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Μέλος του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου