Αθλητικά Κύπρος

Αγώνες Κυπέλλου πριν από 31 χρόνια

Ντέρμπι ΑΠΟΕΛ - Απόλλωνα από την πρώτη φάση του θεσμού
Με την ευκαιρία της διεξαγωγής των αγώνων της προημιτελικής φάσης του κυπέλλου, η στήλη θα κάνει ταξίδι στον χρόνο για να θυμηθούμε αγώνες για τον θεσμό αυτόν, που έγιναν πριν από 31 χρόνια.
Ήταν 13 Φεβρουαρίου 1985 και είχαμε τους αγώνες της πρώτης φάσης του Κυπέλου, στο οποίο συμμετείχαν 32 ομάδες (Α’ και Β ́ κατηγορίας). Οι περισσότεροι αγώνες ήταν επαναληπτικοί και είχαμε το μεγάλο ντέρμπι ΑΠΟΕΛ - Απόλλων, κάτι που σήμερα δεν μπορεί να γίνει από την πρώτη φάση του θεσμού.
Ο ΑΠΟΕΛ, παίζοντας καλύτερα, κέρδισε τον δυνατό Απόλλωνα 1-0 στο «Μακάρειο» και πήρε την πρόκριση, αφού στο «Τσίρειο» είχε πάρει ισοπαλία 1-1. Το τέρμα πέτυχε ο Γιάννος Ιωάννου (65’), ενώ ο ΑΠΟΕΛ είχε σφοδρά παράπονα από τη διαιτησία του κ. Χρυσοστόμου, αφού του ακυρώθηκε γκολ και δεν του δόθηκαν δύο πέναλτι. Αισθητή ήταν η απουσία του Γιαγκουδάκη από τον Απόλλωνα, ο οποίος είχε δοκάρι, ενώ εμφανής ήταν και η απουσία του Κάσσιντι.
ΑΠΟΕΛ: Πετρίδης, Κ. Παντζιαράς, Πετράκης, Ν. Παντζιαράς, Κ. Μιαμηλιώτης, Αθ. Στυλιανού (Μισός), Μαραγκός, Γιουσελλής, Ιωάννου, Μουρς, Κλεάνθους.
Απόλλων: Κονιώτης, Χρυσοστόμου, Δανός, Σταύρος, Αντρελλής (Τέπλαρ), Πίττας, Ιωάννου, Κέννι, Εφραίμ, Τζέγκινς, Κισσονέργης (Γιαγκουδάκης).
Σαρωτικός ο ΠΟΛ
Διά περιπάτου ο Πεζοπορικός πέρασε στην επόμενη φάση του Κυπέλλου, αφού κέρδισε με 8-0 τον Ονήσιλλο Σωτήρας, τον οποίο είχε κερδίσει και εκτός έδρας με 5-2. Από δύο τέρματα πέτυχαν οι Α. Παστελλίδης και Γ. Σταυρινός, κι από ένα οι Γρηγόρης, Δαμιανού, Βέρνον και Πασχάλης.
ΠΟΛ: Κούτσιος, Μ. Ερωτοκρίτου (46’ Γ. Κωνσταντίνου), Α. Παστελλίδης, Π. Χαραλάμπους, Λάμπρου, Δαμιανού, Κουννάς, Γρηγόρης, Θεοφάνους (46’ Γ. Σταυρινός), Βέρνον, Πασχάλης.
Με γκολ του Β. Μανέ ο Άρης κέρδισε στο «Τσίρειο» την Αλκή 1-0 στο πρώτο τους παιχνίδι. Η Αλκή, πάντως, έκανε την ανατροπή, κερδίζοντας 2-0 στη Λάρνακα.
Άρης: Νικολάου, Λάμπρου, Λούκα, Α. Παπακώστας (76’ Ππελής), Κ. Παπακώστας, Ηροδότου, Χ’’Λοΐζου, Τσίγκης, Μανές, Αυγουστή (71’ Παπαδόπουλος), Αθηαινίτης.
Αλκή: Σαΐττης, Κ. Παναγή, Αντωνίου, Αποστόλου, Τισιάνσκι, Χριστοδούλου, Χρυσοστόμου, Ν. Νικολάου, Α. Νικολάου (76’ Α. Χρυσοστόμου), Λεωνίδου, Λοΐζου.
Ο Ερμής Αραδίππου κέρδισε στο ΓΣΟ τον Νέο Αιώνα Τρικώμου με 4-2 και πέρασε στην επόμενη φάση, αφού κέρδισε και στην έδρα του με 3-0. Δύο τέρματα πέτυχε ο Γ. Λιπέρης κι από ένα οι Κύζης, Μιχαήλ, ενώ για τον Νέο Αιώνα σκόραραν οι Καλατζιάν, Κωνσταντίνου.
Ερμής: Μοσφιλιώτης, Φιλίππου, Παρπέρης, Πίσστης, Αλεξαντρόφ, Όλιβερ, Λιπέρης, Κίμωνος, Ξιούρουππας, Μιχαήλ (Χαννή), Κύζης.
Στα πέναλτι η Νέα Σαλαμίνα
Σε παιχνίδι-θρίλερ στο ΓΣΖ η Νέα Σαλαμίνα πήρε την πρόκριση στα πέναλτι με αντίπαλο την Ένωση, έχοντας για κορυφαίο τον τερματοφύλακα του Σέμαν. Οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν με 1-0 με τέρμα του Άριστου (9’), ισοφαρίζοντας το σκορ με το οποίο έχασαν στο Παραλίμνι. Το αποτέλεσμα δεν άλλαξε, παρά την ημίωρη παράταση, και έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι, όπου η Νέα Σαλαμίνα κέρδισε με 4-3. Ευστόχησαν για τους νικητές οι Γουέιν, Φλώρος, Κουλλαπής, Άριστος και αστόχησε ο Χρ. Μαύρος (άουτ). Για την Ένωση ευστόχησαν οι Μ. Κίττος, Φραγκέσκος, Τζουβάνης και αστόχησαν οι Καλημέρας, Καφέτζιης (αποκρούσεις Σέμαν).
Σαλαμίνα: Σέμαν, Μωυσής, Κουλλαπής, Δημητρίου, Ηλίας, Π. Ανδρέου, Χρύσανθος (95’ Μαραγκός), Γουέιν, Άριστος, Φλώρος, Χρ. Μαύριος.
Ένωση: Κλέφτης, Γούμενος, Φραγκέσκος, Καφέτζιης, Α. Κίττος, Καλημέρας, Τσερκέζος, Σάββα, Μανώλη (110’ Ζ. Ζουβάνης), Μ. Κίττος, Τ. Ζουβάνη.
Η Αναγέννηση Δερύνειας κέρδισε εκτός έδρας την ΟΧΕΝ Περιστερώνας με 6-0, ενώ είχε κερδίσει και στο πρώτο παιχνίδι 5-1. Τέσσερα τέρματα πέτυχε ο Αδ. Αδάμου (σημερινός προπονητής της ομάδας), κι από ένα οι Χρ. Γιαννακού, Ριαλάς.
Με δεύτερη νίκη, εκτός έδρας, η ΠΑΕΕΚ πήρε την πρόκριση με αντίπαλο τον Διγενή Μόρφου. Η ομάδα της Κερύνειας κέρδισε 4-2 με σκόρερ τους Μάκη, Παλαικυθρίτη, Σαββίδη, Μάγγα. Για τον Διγενή σκόραραν οι Αντωνιάδης, Ν. Ανδρονίκου (πέν.). Στο πρώτο παιχνίδι η ΠΑΕΕΚ νίκησε με 8-1.
Νίκες... χωρίς πρόκριση
Ο Ευαγόρας κέρδισε στο «Παφιακό» 3-2 τον Εθνικό Άχνας, όμως, την πρόκριση πήρε ο Εθνικός που κέρδισε στο πρώτο παιχνίδι 1-0. Για τους νικητές σκόραραν οι Αντωνιάδης, Δημοσθένους, Μαυρής και για τον Εθνικό οι Γερμανός (πέν.), Μάντης.
Ευαγόρας: Αγαθαγγέλου, Φωτάκης, Σαμψών, Πασπαλλής, Δημοσθένους, Αντωνιάδης, Μακρής, Πολυδώρου, Φύτος, Σαββάκης, Κωμοδρόμος (70’ Μιχαήλ).
Άχνα: Χ’’Τράττος, Φιλίππου, Γεωργίου, (Παντελή), Καστάνας, Κουσιάππας, Μάντης, Θεοφάνους (83’ Εκγωμίτης), Γαβριήλ, Ραματάν, Σκάγιας, Γερμανός.
Το κέντρο Νεότητας Μαρωνιτών κέρδισε 2-0 τον ΑΠΟΠ, όμως την πρόκριση πήρε η ομάδα της Πάφου η οποία είχε κερδίσει στο πρώτο παιχνίδι με 3-0. Τα δύο τέρματα του Κ.Ν.Μ. πέτυχε ο Α. Χ’’Χάννας. Στην Αραδίππου, στο πρώτο παιχνίδι, Ομόνοια και Χαλκάνορας εξήλθαν ισόπαλοι 1-1. Τα τέρματα πέτυχαν οι Χειμωνίδης (29’) και Τ. Αντωνίου (52’ πεν.) Η Ομόνοια Αραδίππου πήρε την πρόκριση κερδίζοντας εκτός έδρας 2-1 στο δεύτερο παιχνίδι.
Flashback: Νοκ - άουτ η Ανόρθωση
Η μεγάλη έκπληξη στην πρώτη φάση του κυπέλλου του 1985 ήταν ο αποκλεισμός της Ανόρθωσης από τον Ορφέα Καϊμακλίου. Ένα αποτέλεσμα που χαρακτηρίστηκε ως βόμβα και η πιο μεγάλη έκπληξη των τελευταίων χρόνων. Η Ανόρθωση είχε πάρει 0-0 εκτός έδρας στο πρώτο παιχνίδι, όμως, στο ΓΣΖ (που χρησιμοποιούσε ως έδρα), ύστερα από «μάχη» 120 λεπτών, οι δύο ομάδες έμειναν και πάλι στο 0-0. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ορφέας είχε και δύο δοκάρια!
Να και η διαδικασία των πέναλτι με πρώτη την Ανόρθωση: Κοβής - απόκρουση Λούκα, Τ. Μιαμηλιώτης - απόκρουση Παμπόρη, Κ. Φώτη 1-0, Θάσος 1-1, Φοίβος 2-1, Ανδρέου 2-2, Τζιάρτιν 3-2, Αργυρού-άουτ, Τσούκκας - απόκρουση Λούκα, Χαραλάμπους 3-3. Έτσι, στην κανονική διάρκεια των πέναλτι είχαμε ισοπαλία 3-3 και ακολούθησε η διαδικασία του ενός πέναλτι για κάθε ομάδα. Πρώτος χτύπησε ο Χρ. Κίττος και σούταρε άουτ, κι ακολούθως ο Χρ. Ανδρέου έκανε το 3-4 και χάρισε την πρόκριση στον Ορφέα.
Ανόρθωση: Παμπόρης, Τουμάζου, Σ. Γεωργίου, Κωνσταντίνου, Κοβής, Ανδρέου (Ευθυμάκης), Κίττος, Τζιάρτιν, Φώτη, Φοίβος, Καραγιάννης (Τσούκκας).
Ορφέας: Λούκας, Γιαννουρής, Θεμιστοκλέους, Στ. Τάκη, Δράκος (Χρ. Ανδρέου), Μιαμηλιώτης, Βαρνακίδης, Ι. Ανδρέου, Χαραλάμπους, Θάσος, Αργυρού.
Η Ομόνοια δεν ήταν σοβαρή στο «Μακάρειο» και υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 0-0 με τον Οθέλλο, όμως, πήρε την πρόκριση, αφού είχε κερδίσει στην Αθηένου με 2-1.
Η Ομόνοια έπαιξε με τους: Χαρίτου, Πατίκκη, Α. Σάββα, Κλείτο, Γκρέγκορι, Τσίκκο, Μαυρή (44’ Χαραλάμπους), Καψάλη (74’ Κοντογιώργη), Σαββίδη, Καλοθέου, Κανάρη.
Η ΑΕΛ κέρδισε 1-0 τον Ολυμπιακό με τέρμα του Π. Σάββα και πήρε την πρόκριση με δεύτερη νίκη (κέρδισε 3-2 στο «Μακάρειο»).
Να αναφέρουμε πως τη χρονιά αυτήν η ΑΕΛ πήρε το Κύπελλο, κερδίζοντας στον τελικό την ΕΠΑ με σκορ 1-0, στο Μακάρειο, με τέρμα του Στ. Πελεντρίτη.