Ειδήσεις

Έφυγε ο Δήμος Χατζημιλτής

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τρίτη από τον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Παντανάσσης (Καθολικής)
Ο εκλιπών ήταν Τομεάρχης Λεμεσού κατά τον αγώνα της ΕΟΚΑ, ενώ εκπροσώπησε την Κύπρο ως πρέσβης σε πολλές χώρες και τιμήθηκε για την προσφορά του

Έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, ένας μεγάλος αγωνιστής του 1955, ο Δήμος Χατζημιλτής. Ο εκλιπών γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό και πέρασε τα νεανικά του χρόνια στη Μητρόπολη Λεμεσού, κοντά στους επισκόπους Λεόντιο, Μακάριο και Άνθιμο. Γι’ αυτό και οι ιδιαίτερες σχέσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, ως Τομεάρχης Λεμεσού μαζί με τους άλλους συναγωνιστές του εργάστηκαν με όλη τη δύναμή τους για την επιτυχία του αγώνα. Μετά από προσωπική συνάντηση που είχε με τον Διγενή, ένα βράδυ μεσάνυκτα Ιούνιο 1956, στα βουνά του Σαΐττά, όπου ο Αρχηγός κινδύνευσε πολύ με την αντάρτική του ομάδα και ξέφυγε από τους Άγγλους στρατιώτες που τον καταδίωκαν στην περιοχή Τροόδους, τότε κάλεσε τον Δήμο και ζήτησε τη βοήθειά του. Το βράδυ εκείνο ελήφθη η απόφαση και αμέσως οργάνωσε τη μεταφορά του Διγενή με ασφάλεια στη Λεμεσό, όπου έμεινε μέχρι τέλος του αγώνα.
Επικηρυγμένος από τον Οκτώβριο του ́56
Ο Δήμος Χατζημιλτής, καταζητούμενος και επικηρυγμένος από τον Οκτώβριο 1956, δεν συνελήφθη ποτέ από τους Άγγλους. Συνέχισε ως Τομεάρχης Λεμεσού, σύμφωνα με την επιθυμία του Διγενή, μέχρι το τέλος του αγώνα. Αρχές Οκτωβρίου του 1960, ο Δήμος Χατζημιλτής διορίζεται μέλος της πρώτης Κυπριακής Αντιπροσωπίας στα Ηνωμένα Έθνη, στη Νέα Υόρκη. Και στη δεκαετία του 1960 με τους άλλους συναδέλφους υπερασπίζονται την Κύπρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένον Εθνών. Τη Δεκαετία του 1970 διορίζεται Πρέσβης της Κύπρου στη Μόσχα και από εκεί ήταν διαπιστευμένος Πρέσβης σε Φινλανδία, Μογγολία, Πολωνία, Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία και Ανατολική Γερμανία. Τη Δεκαετία του 1980 διορίζεται ως Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα και καλύπτει επίσης ως Πρέσβης τις Ιταλία, Βουλγαρία και Ρουμανία.
Πολλά παράσημα
Παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο Κεκόνεν της Φινλανδίας με τον Μεγαλόσταυρο. Στην Ελλάδα παρασημοφορήθηκε δυο φόρες από τους Προέδρους Καραμανλή και Σαρτζετάκη, τη δεύτερη φορά με τον Μεγαλόσταυρο του Φοίνικα.
Παρασημοφορήθηκε επίσης από το Ανώτατο Σοβιέτ της τότε Σοβιετικής Ένωσης με το σπάνιο μετάλλιο της Φιλίας των Λαών. Καθ’ όλην τη διάρκεια της διπλωματικής του καριέρας μέχρι το τέλος της ζωής του το ενδιαφέρον του ήταν συνέχεια η Κύπρος και η λύση του Κυπριακού. Για όσους τον γνώρισαν θα τον θυμούνται για την ανθρωπιά και ακεραιότητα του χαρακτήρα του, τον σεβασμό και μεγάλη του αγάπη στον συνάνθρωπό του, την ευγένεια και καλοσύνη του. Αφήνει πίσω του τη σύζυγό του Νίνα, της δυο θυγατέρες του Χριστιάνα και Στέφανη και πέντε εγγόνια, τους Κωνσταντίνο, Κασσάνδρα, Νίκολας, Καρίνα και Σοφία.
Αύριο το τελευταίο αντίο
Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου, και ώρα 2:00 μ.μ.,
από τον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Παντανάσσης (Καθολικής), στη Λεμεσό. Η οικογένεια θα δέχεται συλλυπητήρια από τη 1:00 μ.μ. μέχρι τις 2:00 μ.μ. Παράκληση της οικογένειας είναι όπως αντί στεφάνων να γίνονται εισφορές για το Γεύμα Απόρων της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού και για το Μέλαθρον Αγωνιστών της ΕΟΚΑ.