Τοπικά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

Πού πάνε οι πρέσβεις
«Ο Υπουργός Εξωτερικών θα εξαγγείλει σύντομα τις αλλαγές - ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΙΣ - Οι συντεχνίες δεν δέχονται τον διορισμό εξωϋπηρεσιακών διπλωματών», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 10 Μαΐου 1978, κάτω από τον οποίο γράφει:
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής» από έγκυρες πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας κ. Ρολάνδης έχει ήδη προχωρήσει στην αναδιοργάνωση της διπλωματικής υπηρεσίας, ενώ το Υπουργείο του μελετά σχέδια για ενίσχυση των διπλωματικών υπηρεσιών. Σαν πρώτο βήμα στην αναδιοργάνωση αυτή θ' ανακοινωθούν σύντομα μεταθέσεις και αλλαγές πρεσβευτών.
Συγκεκριμένα, πληροφορούμαστε ότι ο πρεσβευτής της Δημοκρατίας στη Μόσχα κ. Δήμος Χατζημιλτής θα τοποθετηθεί στο Λονδίνο, ενώ ο πρώην Υπουργός κ. Ανδρέας Μαυρομμάτης, νυν αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στην έδρα των Ην. Εθνών στη Γενεύη, διορίζεται πρεσβευτής στη Νέα Υόρκη και μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη.
Φόνος Σεμπάυ
Τέλειωσε χθες στο Ανώτατο Δικαστήριο η έφεση των Σαμήρ Κατάρ και Ζαγιέτ Χουσεΐν εναντίον της θανατικής καταδίκης τους από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, για τον εκ προμελέτης φόνο του Γιούσεφ Ελ Σεμπάϋ στο ξενοδοχείο «Χίλτον» στις 18/2/1978.
Ο κ. Λ. Κληρίδης ζήτησε την ακύρωση της θανατικής καταδίκης, γιατί -όπως είπε- δεν απεδείχθη προμελέτη. Υπέβαλε, επίσης, ότι εκτέλεση θανατικής καταδίκης, για πρώτη φορά ύστερα από 16 χρόνια, θ' αποτελούσε παραβίαση του Συντάγματος.
Επιτροπή Τουρισμού
Η φετεινή σύγκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού στην Κύπρο έχει ιδιαίτερα εξαιρετική σημασία, γιατί σ' αυτή θα συμμετέχουν οι περισσότερες απ' τις χώρες - μέλη της (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Δ. Γερμανία, Βρεττανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλλία, Ισπανία, Σουηδία), οι οποίες θα αντιπροσωπευθούν διά των Γενικών Διευθυντών των Οργανισμών Τουρισμού και γιατί οι χώρες αυτές αποτελούν για μας τις πιο σημαντικές τουριστικές αγορές μας.
Ε.Ο.Κ.: Όχι χωριστή εκπροσώπηση Τ/κ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΟΚ απέρριψε αίτηση των Τουρκοκυπρίων να εγκαθιδρύσουν εκεί δική τους χωριστή αντιπροσωπεία. Το αίτημα είχε προβάλει η τουρκοκυπριακή αποστολή, η οποία συμπλήρωσε τον πέμπτο γύρο των συνομιλιών της με την ΕΟΚ, μέσα στα πλαίσια της Συμφωνίας Συνδέσεως με την Κύπρο.


Η απάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΟΚ ήταν ότι η εγκαθίδρυση χωριστής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες θα ισοδυναμούσε με επίσημη αναγνώριση του Τουρκοκυπριακού Ομόσπονδου Κράτους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τουρκοκυπριακή αποστολή, της οποίας ηγείται ο κ. Ρουστέμ Τατάρ, διαμαρτυρήθηκε για το οικονομικό εμπάργκο -όπως το χαρακτήρισε- εναντίον της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ζήτησε από την ΕΟΚ να αναλάβει την αναγκαία πρωτοβουλία, για να δημιουργηθεί οικονομική ισορροπία μεταξύ των δύο κοινοτήτων.