Άφωνοι και αδρανείς για τη Ροζάβα

Έξω από το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία συγκεντρώθηκαν χθες - για άλλη μια φορά - δεκάδες Κούρδοι που ζουν στην Κύπρο και ζήτησαν την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να σταματήσει η τουρκική εισβολή που συνεχίζεται στη Συρία από τις 24 Αυγούστου 2016.


Πορεύτηκαν και στο οδόφραγμα Λήδρα Πάλας, όπου επέδωσαν σε στελέχη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επιστολή με το ίδιο αίτημα, απευθυνόμενη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Το γραφείο στην Κύπρο, του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD, Συρία), ανακοίνωσε ότι «οι τρομοκράτες που κατείχαν την πόλη Τζαραμπλούς, την παρέδωσαν αμαχητί στους Τούρκους, και πολλοί συγχωνεύτηκαν μαζί τους.


Με πρόσχημα τον πόλεμο εναντίον των τρομοκρατών, ο τουρκικός στρατός στρέφεται εναντίον των Κούρδων και των συμμάχων τους, στην αυτόνομη περιοχή της Ροζάβα, τον αληθινό στόχο της εισβολής. Μπροστά σ’ αυτή την απροκάλυπτη εισβολή και την επίθεση του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων, η διεθνής κοινότητα παραμένει εκκωφαντικά άφωνη και αδρανής. Η Κύπρος, θύμα και η ίδια μιας τουρκικής εισβολής και κατοχής, ελπίζουμε πως θα υποστηρίξει τον αγώνα των Κούρδων, ενάντια στον τουρκικό στρατό και την τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους».
Να σημειώσω στο σημείο αυτό ότι ο διακεκριμένος Αμερικανός Καθηγητής David Harvey κάλεσε πρόσφατα σε παγκόσμια στήριξη «του εγχειρήματος της Ροζάβα», ως ενός διαφορετικού μοντέλου κοινωνικής συγκρότησης, απέναντι σε αυτό που θεωρείται αδιέξοδο του καπιταλισμού.


Ο Καθηγητής είπε πριν από λίγους μήνες, μιλώντας σε συνέδριο στο Αμβούργο, ότι «στη Ροζάβα γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθεί μια κοινότητα κινούμενη σε εναλλακτική κατεύθυνση, βασισμένη στην αυτάρκεια, που εμπεριέχει τη συγκρότηση κοινοτήτων-κομμούνων, κολεκτίβων-συλλογικοτήτων και κοπερατίβων-συνεταιρισμών».


Πρόσθεσε ότι οι Κούρδοι «έχουν εμπλακεί σε έναν αγώνα για την εφαρμογή της δημοκρατικής συνομοσπονδίας, τον οποίο βρίσκω πολύ ενθαρρυντικό».
Στο μεταξύ, με κοινή ανακοίνωσή τους, όλα τα κουρδικά κόμματα (της Κουρδικής Εθνικής Συμμαχίας στη Συρία, της Δημοκρατικής και Αριστερής Συμμαχίας στη Συρία και του Κινήματος Δημοκρατικής Κοινωνίας), υποβάλλουν ότι «μετά την ήττα των εξτρεμιστικών δυνάμεων όπως το ΙΚ, έχουν αρχίσει να ξετυλίγονται συνωμοτικά σχέδια.


Η επέμβαση της Τουρκίας στην Τζαραμπλούς αποτελεί συνέχεια της παλιάς/νέας αυτοκρατορικής πολιτικής της. Στόχος της Τουρκίας είναι να προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ των διαφόρων συνιστωσών της συριακής κοινωνίας.


Οι υπογράφοντες, με ισχυρή πίστη στη δημοκρατία και την επιθυμία να προστατεύσουμε την ακεραιότητα του συριακού εδάφους, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στο τουρκικό καθεστώς, προκειμένου αυτό να σταματήσει την επέμβασή του στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας και να ζητήσει την άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη χώρα.


Κάνουμε έκκληση σε όλες τις δυνάμεις του Κουρδιστάν, να φέρουν εις πέρας την εθνική τους υποχρέωση έναντι στον συριακό λαό και ειδικά στη Ροζάβα-Βόρεια Συρία. Πρέπει ο συριακός λαός να σταθεί ενάντια στην τουρκική κατοχή και να παραμείνει ενωμένος εναντίον της».