«Κλειδωμένοι» χάρτες

Πριν από το Μον Πελεράν 1, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωνε τον λαό ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων του εδαφικού, ακολούθως κατάθεση χάρτη από την τουρκική πλευρά και αφού εκπληρωθούν αυτά, μόνον τότε θα υπάρξει καθορισμός ημερομηνίας σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου διαβεβαίωνε επίσης, την ίδια περίοδο, ότι «όχι μόνο ένας χάρτης, αλλά πολλοί χάρτες θα κατατεθούν».
Τελικά, ούτε συμφωνία επήλθε επί των κριτηρίων, ούτε ένας, ούτε πολλοί χάρτες κατατέθηκαν.
Στο δείπνο, όμως, της 1ης Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «λησμόνησε» τι είχε δεσμευθεί στον λαό, και συμφώνησε σε καθορισμό ημερομηνίας σύγκλησης πενταμερούς (και όχι πολυμερούς) διάσκεψης, χωρίς να υπάρξει καν συμφωνία επί των κριτηρίων, χωρίς να υπάρξει κατάθεση από την τουρκική πλευρά, έστω και... μισού χάρτη.
Τώρα, τι ακούμε από τουρκικής πλευράς;
Ότι οι χάρτες που θα καταθέσουν οι δύο πλευρές θα παραδοθούν στον κ. Έιντε και θα κλειδωθούν σε ειδική κρύπτη των Ηνωμένων Εθνών, και μόνον πέντε άτομα θα δουν τους χάρτες, ανάμεσα στα οποία θα είναι ασφαλώς ο κ. Έιντε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης. Αναφέρεται πως σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει συμφωνία στην πενταμερή, οι χάρτες δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα.
Δεν σπεύδουμε να θεωρήσουμε, εκ προοιμίου, ως ακριβείς τις πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου «Ανατολού», το οποίο μετέδωσε την είδηση. Εάν, όμως, όντως αυτή είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, τότε μιλούμε για νέα προσπάθεια συσκότισης και απόκρυψης, η οποία θα επιχειρηθεί εις βάρος του λαού.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καμία εξουσιοδότηση δεν έχει να αποφασίζει ποία κυπριακά εδάφη θα παραδοθούν εσαεί στην Τουρκία και ποία θα επιστραφούν.
Και δεύτερο, ο λαός και κυρίως οι πρόσφυγες έχουν απόλυτο δικαίωμα να γνωρίζουν και ποία κριτήρια συμφωνήθηκαν, και ποία εδάφη τους θα παραχωρηθούν στην Τουρκία. Διότι στην Τουρκία, σε τελευταία ανάλυση, είναι που θα παραχωρηθούν και όχι στην εν εξελίξει εκλιπούσα τουρκοκυπριακή κοινότητα. Έχουν απόλυτο δικαίωμα οι πρόσφυγες να γνωρίζουν, αμέσως μετά την κατάθεση των δύο χαρτών, και ποία εδάφη παραχώρησε ο Αναστασιάδης και ποία κυπριακά εδάφη «επιστρέφει» η Τουρκία.
Ούτε «φύλαξη» σε κρύπτες αποδεχόμαστε, ούτε σε πέντε μόνο άτομα αναγνωρίζουμε γνώση του τι περιέχουν οι χάρτες.
Έγκαιρα, αμέσως, σήμερα, πρέπει να γνωρίζουν οι πρόσφυγες, αν θα επιστρέψουν στη γη τους και αν θα στερηθούν τη γη τους. Όχι αύριο, όχι τις παραμονές του δημοψηφίσματος.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν πρέπει να αποδεχθεί συμφωνία η οποία να προβλέπει συσκότιση όσον αφορά το περιεχόμενο των δύο χαρτών. Οφείλει να δηλώσει στην τουρκική πλευρά, ότι οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες πρέπει να γνωρίζουν σε ποιες περιοχές τους θα επιστρέψουν και ποιες θα τεθούν υπό την κυριαρχία της Τουρκίας.
Φτάνει, πλέον, οι αποκρύψεις και η συσκότιση εις βάρος του λαού.
Επιβάλλεται να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και πλήρης ενημέρωση των πολιτών. Μακριά από απόκρυψη, ωραιοποιήσεις και συγκαλύψεις...