Προεδρικές 18, ψήφος εμπιστοσύνης vs επιλογή αλλαγής

Ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2018 και οι εν δυνάμει υποψήφιοι πρόεδροι αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις κινούνται σε διαφορετικούς ρυθμούς/τόνους και με ξεχωριστές ατζέντες. Πρόκειται για έναν προεκλογικό αγώνα πολλών ταχυτήτων. Η συγκυρία αυτή -εξελίξεις στο Κυπριακό και προεδρικές εκλογές- εμπεριέχει ευκαιρίες αλλά και κινδύνους, τόσο για τους υποψηφίους όσο και για τα κόμματα. Ο μύθος «όποιος αρχίσει τον προεκλογικό νωρίς/πρώτος θα φθαρεί», δεν ισχύει πάντα. Σε ορισμένες περιπτώσεις ισχύει ακριβώς το αντίθετο: η δυστοκία και οι καθυστερήσεις μπορούν να επιφέρουν βαρύ πολιτικό κόστος.
Ένας τουλάχιστον εν δυνάμει υποψήφιος άρχισε πρόσφατα -με αφορμή και το Κυπριακό- μιαν άμεση επαφή και ανταλλαγή απόψεων με τους πολίτες με ομιλίες σε συγκεντρώσεις. Η έξυπνη αυτή κίνηση μπορεί να δημιουργήσει μια δυναμική και να δώσει το πλεονέκτημα, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια. Ακόμη ένας εν δυνάμει υποψήφιος πρόεδρος, σε ομιλία του πριν από λίγες ημέρες, έδωσε το σύνθημα της έναρξης της προεκλογικής περιόδου.
Οι προεδρικές 18 είναι αναμφίβολα κομβικής σημασίας. Οι εξελίξεις στο εθνικό μας θέμα έχουν διαφοροποιήσει την ιεράρχηση των κριτηρίων επιλογής. Πρωτεύον κριτήριο το Κυπριακό, με τα θέματα της οικονομίας, της μεταρρύθμισης και της ανάπτυξης να έχουν το δικό τους ειδικό βάρος. Καθοριστικός παράγοντας είναι επίσης η προσωπικότητα, η πειστικότητα και οι θέσεις/προτάσεις των υποψηφίων.
Η κρισιμότητα των προεδρικών εκλογών και ο μεγαλύτερος βαθμός ευθύνης, θα οδηγήσουν σε πολύ υψηλά ποσοστά συμμετοχής. Λόγω του κατακερματισμένου πολιτικού χώρου και της πρωτοφανούς ρευστότητας που χαρακτηρίζει το εκλογικό σώμα, οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές -μέσα από τους σωστούς στρατηγικούς σχεδιασμούς του πολιτικού μάρκετινγκ- μπορούν να επιφέρουν τεκτονικές αλλαγές στον κομματικό χάρτη. Ο συγχρονισμός (timing), η δημιουργική επικοινωνία, τα κατάλληλα μηνύματα και οι στοχευμένες κινήσεις (π.χ. η αξιοποίηση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και ειδικότερα του Facebook για προσέλκυση των ηλικιών 18-34) είναι καίριας σημασίας.
Τέλος εποχής για τον ξύλινο λόγο, τη ρητορική και τις γενικές τοποθετήσεις. Οι πολίτες έχουν ανεβάσει τον πήχη. Οι ψηφοφόροι αναμένουν ξεκάθαρες θέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις. Απαιτούν τη βελτίωση της καθημερινότητας, μα και σιγουριά για το μέλλον. Η κοινωνία των πολιτών αξιολογεί τα πολιτικά επιχειρήματα με κριτικό πνεύμα. Η εστίαση είναι στον αντίκτυπο και στην αποτελεσματικότητα των δράσεων. Το πιο σημαντικό είναι ότι η αξιολόγηση της πολιτικής είναι διαρκής.


Οι πολίτες επιζητούν καινοτόμες λύσεις εδώ και τώρα, δράσεις που πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα με λιγότερο κόστος. Από την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση της αποδοτικότητας, μέχρι τη διευκόλυνση των πολιτών και την ενίσχυση του επιχειρείν. Από τα δημιουργικά προγράμματα και τα αναπτυξιακά έργα στις πόλεις και τις κοινότητες, μέχρι την εξεύρεση νέων λύσεων για τα κοινωνικά προβλήματα.


Από την αποκατάσταση της ζημιάς από την κατάρρευση της οικονομίας (καταθέτες, κάτοχοι αξιογράφων κ.λπ), μέχρι την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από τις μεταρρυθμίσεις βάθους και την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, μέχρι τη λήψη μέτρων που προωθούν τη λογοδοσία, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Από την επιστημονική τεκμηρίωση της βιωσιμότητας της λύσης του Κυπριακού, μέχρι την αντιμετώπιση του τουρκικού αναθεωρητισμού και επεκτατισμού.
Οι προεδρικές 18 θα είναι η πιο κρίσιμη αλλά και η πιο αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση που έγινε ποτέ στην Κύπρο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΣΥΚΑΣ
Σύμβουλος Στρατηγικής & Καινοτομίας