Από 60 μέχρι και 75 δις οι περιουσίες των προσφύγων

...στα κατεχόμενα
Τι δείχνει επικαιροποιημένη μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου

Μεταξύ 60 και 75 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η αξία των κατεχομένων περιουσιών και στα 18 δισεκατομμύρια η απώλεια εισοδημάτων από τη μη χρήση τους, σύμφωνα με τα στοιχεία νέας επικαιροποιημένης μελέτης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στο περιεχόμενο της μελέτης και τους αριθμούς αναφέρθηκε χθες η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά μετά από συνεδρία, κατά την οποία συζητήθηκε και η δημιουργία Αρχείου Προσφύγων.
Το Αρχείο Προσφύγων
Για το θέμα της δημιουργίας του Αρχείου Προσφύγων, για καταγραφή της προσφυγικής βοήθειας της οποίας έτυχαν οι πρόσφυγες και της κατεχόμενης περιουσίας την οποία διαθέτουν, η Σκεύη Κουκουμά είπε πως με βάση τις εισηγήσεις που τέθηκαν ενώπιον της διυπουργικής επιτροπής, δεν έγινε οτιδήποτε, την ίδια ώρα που οι ιδιοκτήτες διαμαρτύρονται και ζητούν στήριξη.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε, επίσης, ότι η ετοιμασία του Αρχείου Προσφύγων θα είναι εργαλείο στη διαμόρφωση πολιτικής για δίκαιη μεταχείρισή τους. Σε ερώτηση, πώς θα αντιμετωπισθεί η κατάσταση με τους πρόσφυγες οι οποίοι προσέφυγαν στην επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα και δέχθηκαν συμβιβασμό, η Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι η επιτροπή συζήτησε και αυτή την πτυχή, διευκρινίζοντας ότι διαπιστώθηκε πως έχει μειωθεί ο αριθμός των Ε/κ που απευθύνονται στις τ/κυπριακές «αρχές» για αποζημιώσεις.
«Έχουν μειωθεί, παρ' όλο ότι υπάρχει ανησυχία με τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε.
Σε δηλώσεις της για το ίδιο θέμα, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου είπε ότι προχωρεί η δημιουργία Αρχείου Προσφύγων.
«Έγιναν μελέτες -είπε- και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις για τα περιουσιακά του προσφυγικού κόσμου. Τα πράγματα μπαίνουν πλέον στη βάση της ισότιμης μεταχείρισης».
Κατεδαφίσεις, συντηρήσεις και μετακινήσεις
Χθες η Επιτροπή Προσφύγων συζήτησε και το θέμα τής προς κατεδάφιση πράσινης πολυκατοικίας στη Λάρνακα. Όπως ανέφερε η βουλευτής Σκεύη Κουκουμά, η γη στην οποία βρίσκεται η εν λόγω πολυκατοικία είναι «φιλέτο» για να αφεθεί σε πρόσφυγες. Διευκρίνισε επίσης ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες κατεδάφισης, αλλά ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει στον χώρο της πολυκατοικίας.
Αναφορικά με τα προβλήματα που προέκυψαν με τη μεταστέγαση των ενοίκων της, η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως οι τέσσερεις εκ των οκτώ οικογενειών εγκαταστάθηκαν στο Τσιακκιλερό και διαμένουν εκεί μέχρι να αποπερατωθούν οι οκτώ κατοικίες που κτίζονται για τις οικογένειες αυτές. Ανέφερε επίσης ότι τέσσερεις οικογένειες ηλικιωμένων που διαμένουν στον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας αρνούνται να φύγουν.
«Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης απογοητεύουν -πρόσθεσε- αφού η γη έχει απαλλοτριωθεί και δεν θα μπορούσε σε αυτήν να ανεγερθεί νέα πολυκατοικία για να μείνουν οι ένοικοι της παρούσας. Η αξία της γης είναι πολύ υψηλή και θα αξιοποιηθεί διαφορετικά, χωρίς η Επιτροπή Προσφύγων να έχει ενημερωθεί με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό».
«Όταν η γη είναι ακριβή προτιμούν να μετακινούν τους πρόσφυγες», είπε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, σημειώνοντας ότι για τις οκτώ οικογένειες κτίζονται οκτώ ισόγειες κατοικίες σε γη στην οποία θα μπορούσαν να κτιστούν τρεις πολυκατοικίες.
Στην Πιαλέ Πασιά
Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση της Επιτροπής Προσφύγων για την απόφαση της Κυβέρνησης για τη μεταστέγαση των ενοίκων πολυκατοικίας σε πάροδο της οδού Πιαλέ Πασιά, η Σκεύη Κουκουμά σημείωσε ότι η απόφαση είναι όπως η πολυκατοικία επιδιορθωθεί και συντηρηθεί. «Ενώ όμως -πρόσθεσε- οι ένοικοι μετακινήθηκαν, οι εργασίες επιδιόρθωσης δεν άρχισαν ακόμα».
Για τα θέματα της μετακίνησης προσφύγων και ανέγερσης κατοικιών γι’ αυτούς η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου είπε ότι λόγω άρνησης των τεσσάρων οικογενειών να μετακινηθούν, οι Αρχές εξετάζουν την έκδοση ενταλμάτων έξωσης επειδή η πολυκατοικία είναι επικίνδυνη.
Η κ. Αριστείδου πρόσθεσε ότι έχει αποφασιστεί ότι στη θέση της πολυκατοικίας, η οποία θα κατεδαφισθεί, θα ανεγερθούν περισσότερες πολυκατοικίες για στέγαση μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων.
Ανέφερε, επίσης, ότι κατακυρώθηκαν οι προσφορές και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφούν τα συμβόλαια. Η ανέγερση της πολυκατοικίας αναμένεται να αρχίσει στις 20 Απριλίου και η ολοκλήρωσή της σε 18 μήνες.
Για την πολυκατοικία στην Πιαλέ Πασιά η Μαριέλλα Αριστείδου ανέφερε ότι άρχισαν οι εργασίες για τη συντήρησή της.