Ήγγικεν η ώρα

Πρέπει να διασφαλίσουμε τον συνεχή έλεγχο των χρημάτων και την παραδειγματική αυστηρή τιμωρία αυτών που θα δοκιμάσουν να επιδοθούν στο εθνικό σπορ της μίζας, της διαπλοκής και του παράνομου χρηματισμού
Με αφορμή τις προχθεσινές αποφάσεις στο Προεδρικό Μέγαρο ως Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος σημειώνουμε τα εξής:
1.Χαιρετίζουμε την για πρώτη φορά λήψη πολιτικής απόφασης για την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ).
2.Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος δεν είναι εναντίον της εφαρμογής του συμφωνηθέντος ΓεΣΥ που έχει τη μορφή του μονοασφαλιστικού και θα λειτουργήσει με τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού. Χωρίς δογματικές παρωπίδες και χωρίς εμμονές σε ετικέτες, στην πορεία μπορούμε και πρέπει να διαπιστώνουμε κενά και αδυναμίες και να προβαίνουμε συνεχώς σε διορθώσεις, αφού το κυρίως ζητούμενο δεν είναι η εφαρμογή αλλά η επιτυχία του.
3.Ο ΠΙΣ ως το αρμόδιο και εξουσιοδοτημένο από τον Νόμο της πολιτείας όργανο να συμβουλεύει τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, θα συνεχίσει να το πράττει με σοβαρότητα, ευθύνη και ήθος και θα είμαστε πάντοτε στη διάθεση της πολιτείας, ως οι κύριοι φορείς της υγείας με ή χωρίς ΓεΣΥ, να προσφέρουμε την επαγγελματική μας εμπειρογνωμοσύνη. Μετά από πολλές δεκαετίες, πολλές «προσπάθειες» και μερικές αποτυχημένες προσπάθειες, έφτασε η ώρα της αλήθειας. Η ώρα που συμπωματικά συμπίπτει με το τέλος των καρναβαλιών και θα πέσουν οι μάσκες.


Όλοι οι ενδιαφερόμενοι και εμπλεκόμενοι φορείς, με κύριο παίκτη φυσικά στο μεγάλο αυτό παιχνίδι την εκτελεστική εξουσία, είναι καταδικασμένοι να εγκαταλείψουν τις δηλώσεις, τις εξαγγελίες, τις υποσχέσεις και τις επικίνδυνες προεκλογικές δεσμεύσεις και να συντονιστούν σε έναν διαρκή, επίπονο και επίμονο -και φυσικά όχι ατέρμονο- διάλογο, για να καταλήξουμε, υπό τις πολύ δύσκολες οικονομικές και όχι μόνο συνθήκες και περιστάσεις, σε μια κοινή γραμμή πλεύσης, ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πιο μεγαλεπήβολο, το πιο ανθρωπιστικό, το πιο κοινωνικό, το πιο αλτρουιστικό και φυσικά το πιο πολυέξοδο σχέδιο, που θα τολμήσει να εφαρμόσει η νεαρή πολιτεία μας.


Η εκτελεστική εξουσία έχει τόσο την ηθική όσο και τη συνταγματική υποχρέωση να προσφέρει στον ταλαίπωρο, εξευτελισμένο και κατακουρεμένο, αλλά συνάμα και συνένοχο -στον βαθμό που του αναλογεί για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλεύτρια και όχι μόνο- λαό το ΓεΣΥ. Έχει υποχρέωση να υλοποιήσει αυτό που υπόσχεται εδώ και πολλές δεκαετίες, ένα λειτουργικό βιώσιμο ΓεΣΥ, που να προσφέρει ένα ικανοποιητικό πακέτο ιατροφαρμακευτικής κάλυψης στους ασθενείς και πάσχοντες πολίτες.


Η ώρα της αλήθειας επιβάλλει να δώσουμε σαφείς απαντήσεις στον απλό πολίτη. Επιβάλλει να απαντήσουμε με σαφήνεια, ειλικρίνεια, σοβαρότητα, διαφάνεια και ήθος τα δικαιολογημένα καυτά ερωτήματα που μας υποβάλλουν, όπως πόσα θα συνεισφέρει ο καθένας και αν με το σύνολο των χρημάτων που θα μαζεύονται, θα προσφέρεται ανάλογης ποιότητας υπηρεσία.


Επίσης, πρέπει να διασφαλίσουμε ως πολιτεία την ισότιμη ή σωστή καλύτερα διανομή των χρημάτων, να διασφαλίσουμε την απόλυτη αξιοποίηση των υφισταμένων κτηριακών δομών τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα της υγείας και τέλος φυσικά πρέπει να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό το πολύ υψηλό επίπεδο του ιατρικού, παραϊατρικού, νοσηλευτικού και όλου του άλλου προσωπικού που θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ.


Και τέλος πρέπει να διασφαλίσουμε τον συνεχή έλεγχο των χρημάτων και την παραδειγματική αυστηρή τιμωρία αυτών που θα δοκιμάσουν να επιδοθούν στο εθνικό σπορ της μίζας, της διαπλοκής και του παράνομου χρηματισμού. Η προχθεσινή συνάντηση (28/2/17) με τον Προέδρο της Δημοκρατίας μετά από την πολύ πρόσφατη που είχαμε με τον Υπουργό Υγείας και τον ΟΑΥ στις 24 Φεβρουαρίου, εντάσσεται στο πλαίσιο των πολλών που είχαμε και φυσικά και άλλων που θα ακολουθήσουν.


Η συνάντηση αυτή, όπως και όλες οι άλλες, εντάσσεται στη μεγάλη προσπάθεια της ηγεσίας του ιατρικού κόσμου να πετύχουμε με δεδομένες τις πολύ δύσκολες οικονομικές και όχι μόνο περιστάσεις τις καλύτερες πρακτικές και τη μεγαλύτερη συναίνεση, για να μπορέσουμε επιτέλους να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του συμφωνηθέντος ΓεΣΥ με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας, γεγονός που προϋποθέτει καθορισμό αυστηρού και συνεχούς ελέγχου της λειτουργίας του με έμφαση στην ποιότητα των παρερχομένων υπηρεσιών.


Θεωρούμε σκόπιμο να ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμη φορά ότι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος υπήρξε από την αρχή και συνεχίζει να είναι πρωτοπόρος της μεγάλης και μακρόχρονης αυτής προσπάθειας και δεν μας τιμά καθόλου το γεγονός ότι είμαστε η μοναδική χώρα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια χωρίς ΓεΣΥ. Παράλληλα, αισθανόμαστε την ανάγκη να διαψεύσουμε ότι εκφράσαμε στην πρόσφατη είτε σε προηγούμενη συνάντηση με οποιοδήποτε τρόπο διαφωνία με τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού.


Είμαστε απόλυτοι και ξεκάθαροι στο σημείο αυτό και επανερχόμαστε με σαφή διάψευση της εν λόγω είδησης. Εκείνο που πράξαμε και θα συνεχίσουμε να πράττουμε είναι να εκφράζουμε την ισχυρή και τεκμηριωμένη μας άποψη, ότι η σωστή λειτουργία των οικογενειακών ιατρών με υψηλή επαγγελματική και επιστημονική κατάρτιση είναι μια από τις θεμελιώδεις και σημαντικότερες προϋποθέσεις για την επιτυχία του ΓεΣΥ.


Αυτήν μας τη θέση, όπως και άλλες που θεωρούμε σημαντικές, ως μάχιμοι ιατροί με την απαραίτητη εμπειρογνωμοσύνη και οι κυριότεροι πάροχοι του συστήματος, προβάλλουμε με σοβαρότητα, ευθύνη, τεκμηρίωση και στοιχειοθέτηση στην εκτελεστική εξουσία, ως καθηκόντως, ηθικώς, δεοντολογικώς και σύμφωνα με τη Νομοθεσία της πολιτείας νομικώς οφείλουμε.
ΒΑΣΟΣ Θ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αμμόχωστου «ΓΑΛΗΝΟΣ», Πρόεδρος Επιτροπής Δεοντολογίας Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου