Τοπικά

Ενοικιάζουν την κατεχόμενη γη μας...

ΜΕΓΑΛΗ έκταση στην Κώμα του Γιαλού ενοικίασε η «κυβέρνηση» σε ιδιώτη, δήλωσε στη «βουλή» ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός δημοσιονομικών» Σερντάρ Ντενκτάς. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, κατά τη συζήτηση χθες στη «βουλή» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασών, ο πρόεδρος του ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμάν υπέβαλε ερώτηση σχετικά με την ενοικίαση έκτασης 565 στρεμμάτων στην Κώμα του Γιαλού με το έγγραφο του ενοικιαστηρίου, το οποίο ανέγνωσε, να περιέχει αντιφατικά στοιχεία, όπως είπε.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι για ένα συνολικό έργο που λαμβάνει έκταση 1000 στρέμματα και για να είναι σίγουροι ότι η επένδυση θα γίνει υπογράφηκε συμφωνία ενοικίου για 10 χρόνια. Στόχος, ανέφερε, η ευρύτερη περιοχή εκεί (κοντά στην Κώμα του Γιαλού) να γίνει περιοχή τουριστικών επενδύσεων. Δεν πρόκειται για έναν επενδυτή, πρόσθεσε, αλλά για όμιλο τουριστικών επενδύσεων, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά. Ο ίδιος, δήλωσε, πιστεύει στην πραγματοποίηση αυτού του έργου που θα είναι προς όφελος της περιοχής.
Ο πιο πετυχημένος «υπουργός»
Στο μεταξύ, ο Σερντάρ Ντενκτάς είναι ο πιο επιτυχημένος «υπουργός» στα κατεχόμενα («υπουργός δημοσιονομικών»), σύμφωνα με ηλεκτρονική ψηφοφορία που έκανε η τ/κ εφημερίδα «Κίπρις Ποστασί» στην ιστοσελίδα της για ένα μήνα, από τις 20 Φεβρουαρίου μέχρι τις 20 Μαρτίου.
Η εφημερίδα έγραψε χθες ότι η δημοσκόπηση έληξε χθες, και σε αυτή συμμετείχαν 2.891 άτομα. Ο Σερντάρ Ντενκτάς με ποσοστό 15% των ερωτηθέντων είναι ο πιο πετυχημένος «υπουργός» και ακολουθούν ο «υπουργός εσωτερικών» Κουτλού Εβρέν με ποσοστό 14%, ο «υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος» Φικρί Ατάογλου και ο «υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων» Χαμζά Ερσάν με 13%, ο «υπουργός ενέργειας» Σουνάτ Ατούν και ο «υπουργός υγείας» Φαΐζ Σουτζιούογλου με 10%, ο «υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών» Κεμάλ Ντουρούστ με 9%, ο «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου με 5%, ο «υπουργός παιδείας και αθλητισμού» Οζντεμίρ Μπέροβα με 4% και ο «υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων» Ναζίμ Τσαβούσιογλου με ποσοστό 2%. Ένα ποσοστό 6% των ερωτηθέντων δεν ψήφισαν κανέναν από τους ψευδοϋπουργούς.
Απομυζούν την Τουρκία
Πάντως, για καθεστώς αισχροκέρδειας στα κατεχόμενα που δεν παράγει αλλά βασίζεται στην κατανάλωση και απομυζά την Τουρκία, έκανε λόγο ο πρόεδρος του νέου κόμματος Αναγέννησης Ερχάν Αρικλί, προσθέτοντας ότι στα κατεχόμενα δεν υπάρχει δίκαιη εκπροσώπηση των Τούρκων εκ Τουρκίας στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία. Σε συνέντευξή του στον ανταποκριτή της «Μιλιέτ» στα κατεχόμενα Σεφλά Καραχασάν, ο κ. Αρικλί ανέφερε ότι το κόμμα του είναι κόμμα ολόκληρης της τ/κ κοινότητας και των καταπιεσμένων, και αν υπάρχει ο όρος Τούρκος εκ Τουρκίας τότε, χωρίς αμφιβολία, το κόμμα Αναγέννησης είναι το κόμμα των Τούρκων εκ Τουρκίας.
Η «κυβέρνηση συνασπισμού» ΚΕΕ-ΔΚ κωλυσιεργεί με τις μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε και το κόμμα του αντιτίθεται στην κατάσταση αυτή. Ο πρώτος λόγος που συστάθηκε το ΚΑ, ανέφερε, είναι για να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα της τ/κ κοινότητας, τα οποία τα άλλα κόμματα δεν μπορούν να επιλύσουν αφού είναι τα ίδια που τα δημιούργησαν και ο δεύτερος λόγος είναι για να επιλύσει τα προβλήματα των πολιτών εκ Τουρκίας, που ήρθαν στο νησί μετά το 1974.
Απομονωμένοι... έποικοι
Στα κατεχόμενα, πρόσθεσε, δεν υπάρχει δίκαιη εκπροσώπηση των Τούρκων εκ Τουρκίας στις τρεις εξουσίες, λέγοντας ότι παρ' όλο που υπάρχουν πολλοί έποικοι δικηγόροι, κανένας έποικος δεν είναι «εισαγγελέας» ή «δικαστής» και ενώ υπάρχουν πολλοί έποικοι «αστυνομικοί», κανένας τους δεν εκτελεί χρέη «αστυνομικού διευθυντή». Ενώ το ποσοστό των εποίκων ανέρχεται στο 40% του πληθυσμού, όπως υποστήριξε, οι έποικοι στη «βουλή» εκπροσωπούνται με δύο μόνο «βουλευτές».


Όσον αφορά τα άλλα κόμματα, ο κ. Αρικλί χαρακτήρισε το κόμμα του Λαού του Κουντρέτ Οζερσάι σαν ένα «κλειστό κουτί», το οποίο ιδρύθηκε από παιδιά αριστοκρατικών οικογενειών. Δήλωσε ακόμη ότι το ΚΕΕ και το ΔΚ δεν διαφέρουν καθόλου το ένα από το άλλο και αργά ή γρήγορα θα ενωθούν. Η βασική δύναμη στον συνασπισμό των δύο αυτών κομμάτων είναι ο Σερντάρ Ντενκτάς, είπε, ο οποίος θα είναι ο κοινός υποψήφιος «πρόεδρος» των δύο κομμάτων, ενώ ισχυρίστηκε ότι ΚΕΕ και ΔΚ μπορεί να συνενωθούν πριν από τις «εκλογές».