Ειδήσεις

Εισαγγελέας: Ορφανές οι πολιτικές ευθύνες

Ως κύκνειο άσμα στις όποιες -ελάχιστες- ελπίδες είχαν απομείνει για την ανάληψη πολιτικών και εποπτικών ευθυνών σε σχέση με την οικονομική καταστροφή της Κύπρου, εκλαμβάνεται η (νέα) δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα μετά την προχθεσινή καταδικαστική απόφαση εναντίον υψηλόβαθμων στελεχών της πρώην Λαϊκής τράπεζας. Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι, δυστυχώς, οι πολιτικές και εποπτικές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η κυπριακή οικονομία «δεν φαίνεται να έχουν αναληφθεί από κανέναν. Όπως έχω επανειλημμένα δηλώσει», πρόσθεσε, «ποινικής φύσεως υποθέσεις, οι οποίες σχετίζονται με την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τόσο στην Κύπρο όσο και σε άλλες χώρες με παρόμοια προβλήματα, δεν μπορεί παρά να είναι περιορισμένες σε αριθμό και να σχετίζονται με θέματα όπως αυτά για τα οποία έχουν κατηγορηθεί και καταδικαστεί κάποια στελέχη τραπεζών και οι ίδιες οι τράπεζες», είπε.


Όσον αφορά τα γενικότερα αίτια και υπαίτιους για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η οικονομία, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι «αυτά είναι αλλού που πρέπει να αναζητηθούν και ήδη κατέστησαν αντικείμενο ερευνητικών διαδικασιών. Έχουν διαπιστωθεί και έχουν κατανεμηθεί ευθύνες πολιτικές, ευθύνες εποπτικές και άλλες, οι οποίες, όμως, δυστυχώς, δεν φαίνεται να έχουν αναληφθεί από κανέναν», κατέληξε ο κ. Κληρίδης.


Υπενθυμίζεται συναφώς ότι την Παρασκευή το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έκρινε ομόφωνα ένοχους τέσσερα ανώτατα στελέχη της πρώην Λαϊκής (Ευθύμιο Μπουλούτα, Παναγιώτη Κουννή, Νεοκλή Λυσάνδρου και Μάρκο Φόρο) για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς και το αδίκημα των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και πληροφοριών ή απόκρυψης.