Ειδήσεις

Κυπριακή διάκριση για τη «Θεωρία» της Πολιτικής Απόδοσης στις ΗΠΑ

Τη μελέτη ανέπτυξαν ο δρ. Νίκος Αντωνιάδης και ο αμερικανός Δρ. Πέρρυ Χάαν

Μια νέα θεωρία έχει αναπτυχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και αφορά τους τρόπους με τους οποίους ο κάθε πολιτικός ανά τον κόσμο μπορεί να αξιοποιήσει τους «πόρους» του και τις «ικανότητές» του με απώτερο στόχο τη βελτίωση της «απόδοσής» του για το καλό του Πολίτη και της κοινωνίας που δρα. Η «θεωρία-μελέτη» έχει πρόσφατα εγκριθεί προς δημοσίευση από έγκριτο αμερικανικό, οικονομικό, ακαδημαϊκό περιοδικό, με τα αποτελέσματα να αποτελούν στέρεα βάση για περαιτέρω πανεπιστημιακές και πολιτικές μελέτες πάνω στο θέμα.


Τη «θεωρία» ανέπτυξαν ο Κύπριος Δρ Νίκος Αντωνιάδης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, και Επίκουρος Καθηγητής Μάρκετινγκ στο College of Staten Island (CSI) / City University of New York (CUNY) και ο Αμερικανός Δρ Πέρρυ Χάαν, Καθηγητής Μάρκετινγκ στο Tiffin University, Ohio.
Πού στηρίχθηκε


Η ανάπτυξη της θεωρίας στηρίχτηκε σε συγκεκριμένο εργαλείο μέτρησης, το οποίο μετρά την ανταγωνιστικότητα μιας επιχείρησης. Μέσα από παναμερικανική έρευνα, οι ερευνητές εξέτασαν τη συσχέτιση της «απόδοσης» των Αμερικανών εκλεγμένων πολιτικών με συγκεκριμένους παράγοντες, όπως οι «βιωματικοί και φυσικοί πόροι» και οι «δυνατότητες καινοτομίας και προσαρμοστικότητας».


Το καινοτόμο της θεωρίας των Αντωνιάδη και Χάαν (2018), βρίσκεται στο ότι για πρώτη φορά έχουν μεταφερθεί αυτά τα στοιχεία από την επιχειρηματική στην πολιτική σκηνή, μιας και οι περισσότερες μελέτες μάρκετινγκ, που έχουν ώς τώρα διεξαχθεί, ήταν επικεντρωμένες σε όλα όσα κάνει ένας έμπορος για να τοποθετήσει το προϊόν ή την υπηρεσία στα χέρια των πελατών, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων κλάδων, όπως οι πωλήσεις, οι δημόσιες σχέσεις, η τιμολόγηση, η συσκευασία και η διανομή.


Οι ερευνητές δίνουν έμφαση στις βασικές αυτές έννοιες του μάρκετινγκ και μέσα από τη «θεωρία» τους έχουν αποδείξει την επιτυχή εφαρμογή τους στην πολιτική, κάτι που οδηγεί σε σημαντική βελτίωση της απόδοσης ενός πολιτικού, πάντα προς όφελος του πολίτη και της κοινωνίας.


Το Μοντέλο Πολιτικής Απόδοσης αναλύει, εφαρμόζει και μετρά στην πράξη την «Εμπειρία», τους «Φυσικούς Πόρους», την «Ικανότητα Καινοτομίας» και την «Ικανότητα Προσαρμοστικότητας» ενός πολιτικού, στοιχεία, τα οποία είναι άμεσα συνυφασμένα με την πολιτική του «Απόδοση» (Σχεδιάγραμμα). Με τον Πολίτη να είναι ο πλέον αρμόδιος να μετρήσει την απόδοση αυτή μέσω συγκεκριμένων κριτηρίων, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της θεωρίας-μοντέλου.