Ειδήσεις

Έμεινε από… βενζίνη

Ειδικός αεροπλοΐας αναλύει γιατί έκλεισε η Cobalt

Δεύτερη ανάγνωση στις επιπτώσεις για το επιβατικό κοινό και την τουριστική βιομηχανία από το λουκέτο της αεροπορικής εταιρείας Cobalt επιχειρεί η «Σημερινή», συνομιλώντας με τον ειδικό σε θέματα αεροπλοΐας (aviation analyst) Άλεξ Μαχαίρα. Όπως μας αναφέρει ο ειδικός, η Cobalt αποτελούσε ένα ακριβές παράδειγμα ενός μικρού -αυτόνομου- ευρωπαϊκού αερομεταφορέα, ο οποίος είναι ευάλωτος στη σκληρή ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αγορά και στους κλυδωνισμούς από αστάθμητους παράγοντες.


«Η Cobalt», σημειώνει ο αναλυτής, «ήταν μια μικροσκοπική αεροπορική εταιρεία συγκριτικά με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της. Όμως, τις ίδιες προκλήσεις», προσθέτει, «έχουν να αντιμετωπίσουν όλες οι αεροπορικές εταιρείες με τον χαρακτήρα της Cobalt. Εταιρείες σαν αυτήν, έχουν απέναντί τους κολοσσούς στον χώρο των αεροπορικών χαμηλού κόστους, όπως είναι η EasyJet και η Νorwegian Air», επισημαίνει. Οι οικονομικές δυσκολίες τέτοιων μικρών εταιρειών επιβαρύνθηκαν τους τελευταίους μήνες από το αδύναμο ευρώ, λόγω των αυξήσεων των τιμών του πετρελαίου.


«Μια αεροπορική εταιρεία αγοράζει καύσιμα και μισθώνει αεροσκάφη πληρώνοντας σε δολάρια. Αυτήν την στιγμή, το ευρώ είναι αδύναμο συγκριτικά με το πανίσχυρο δολάριο και το κόστος της αεροπορικής εταιρείας αυτόματα αυξάνεται», αναφέρει ο κ. Μαχαίρας. Σημειώνει, δε, ότι η τιμή του δολαρίου για τα καύσιμα ανέρχεται σήμερα περίπου στα 94 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας μιαν αύξηση ύψους 50% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Τι πήγε λάθος με την Cobalt


Αναφορικά με την κυπριακή εταιρεία, που κατέβασε τα ρολά την περασμένη Τετάρτη, ο αναλυτής αεροπλοΐας εξηγεί ότι η Cobalt ήταν πιο ευάλωτη συγκριτικά με τους ανταγωνιστές της, δεδομένου ότι επρόκειτο για μια αυτόνομη αεροπορική εταιρεία. «Δεν μιλούμε δηλαδή για μια περιφερειακή αεροπορική εταιρεία, που ανήκει σε έναν μεγάλο όμιλο. Χωρίς τη στήριξη μιας μητρικής εταιρείας, η Cobalt έπεσε στη μάχη έχοντας να αντιμετωπίσει τους γίγαντες, οι οποίοι είχαν τη στήριξη ενός επικερδούς ιδιοκτήτη αεροπορικών εταιρειών», μας λέει ο κ. Μαχαίρας.
Τα κακά νέα για τους επιβάτες


Ωστόσο, η Cobalt εξυπηρετούσε περίπου 2.500 επιβάτες μέσω των ημερήσιων δρομολογίων της. Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος να υπάρξουν απώλειες στις αφίξεις τουριστών είναι υπαρκτός, ενώ ερωτηματικό παραμένει πώς θα κυμανθούν οι τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια. Σε πρώτο χρόνο, αμέσως μετά το κλείσιμο της Cobalt, οι τιμές εκτοξεύτηκαν στον... ουρανό προκαλώντας δυσφορία και ανησυχία στο επιβατικό κοινό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι για την απευθείας πτήση Λάρνακα - Λονδίνο η τιμή του εισιτηρίου ξεπέρασε τα χίλια ευρώ!


Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην επιβατική κίνηση από και προς την Κύπρο, αν και μέχρι χθες αρμόδιοι του Υπουργείου Συγκοινωνιών εξέφραζαν την εκτίμηση ότι σταδιακά ο ανταγωνισμός των εταιρειών θα λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών.


Σε κάθε περίπτωση, «η Κύπρος αποτελεί έναν απίστευτα δημοφιλή προορισμό» και τα ακριβά ναύλα από ξένες αεροπορικές εταιρείες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αντανακλούν τη ζήτηση των ταξιδιωτών που θέλουν να επισκεφθούν το νησί μας, αναφέρει στη «Σ» ο Άλεξ Μαχαίρας.