Ειδήσεις

Ο ξένος Τύπος για τους «80» του Ζάεφ

Με επιφυλάξεις υποδέχθηκε ο ελληνικός και ξένος Τύπος το οριακό αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή των Σκοπιών για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για «νύχτα των οργίων στα Σκόπια» με «άγριους εκβιασμούς και μπλόφες» γράφει η «Δημοκρατία». Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι «ο πρέσβης των ΗΠΑ “μπούκαρε” στα γραφεία του VMRO ζητώντας υποταγή». Ο Διευθυντής της εφημερίδας «Εστία» στο κύριο άρθρο του διερωτάται αν «έχουμε ευθύνη της συλλογικής μας μοίρας», ενώ η «Καθημερινή» σχολιάζει ότι πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αθήνας «με την κυβέρνηση να πρέπει να διαχειριστεί τις εύθραυστες ισορροπίες που δημιουργεί η στάση Καμμένου». Η φιλοκυβερνητική «Εφημερίδα των Συντακτών» πανηγυρίζει για «μεγάλη ανατροπή» και το γεγονός ότι «πέρασε από τη Βουλή των Σκοπίων η συνταγματική αναθεώρηση» και το «Έθνος» μιλά για απόφαση που πέρασε «διά πυρός και σιδήρου».


Στον ξένο Τύπο το Reuters σχολιάζει ότι «παραμένουν εμπόδια μέχρι να επισημοποιηθεί η αλλαγή (σ.σ. της ονομασίας). Η διαδικασία για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι μακρά και απαιτεί αρκετούς γύρους ψηφοφορίας, αυτή της Παρασκευής ήταν απλώς το πρώτο στάδιο». Ο βρετανικός Guardian στον τίτλο του αναφέρει «καλώς ήρθατε στη Βόρεια Μακεδονία: Το κοινοβούλιο ψήφισε για την αλλαγή του ονόματος», επισημαίνοντας ότι η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι μακρά και απαιτεί πολλές ψηφοφορίες. Η Telegraph χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μια κρίσιμη νίκη για τον Ζόραν Ζάεφ, αλλά σημειώνει ότι αναμένονται περισσότερα εμπόδια.


Σε μιαν άλλη εξέλιξη, στην άμεση διαγραφή των επτά βουλευτών που ψήφισαν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης αποφάσισε το κόμμα του VMRO. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών χωρίς τις ψήφους αυτές.