Ειδήσεις

«Δημιουργούμε γενιές αστέγων»

Την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων που καταλήγουν στον δρόμο αναλύει, μιλώντας στη «Σημερινή», ο διαπροσωπικός ψυχολόγος/ κοινωνιολόγος Γιώργος Πογιατζής, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν στο μέλλον οι λεγόμενες «γενιές αστέγων». Ο κ. Πογιατζής, ερωτηθείς για το τι συνέπειες επιφέρει αυτή η κατάσταση στις οικογένειες και ειδικά στα παιδιά που τις ζουν καθημερινά, είπε πως το παιδί νιώθει μειονεκτικά και στα αρχικά στάδια πιθανόν να προσπαθεί να το κρύβει για να μη μάθουν οι συμμαθητές ή ο περίγυρός του τι βιώνει.


«Όταν όμως μαθευτεί η κατάστασή του, πιθανότατα να γίνει θύμα εκφοβισμού (το γνωστό bullying), κάτι που θα έχει επιπτώσεις στο μέλλον του παιδιού και μπορεί να το οδηγήσει σε παραβατικές συμπεριφορές οποιασδήποτε μορφής. Μπορεί να οδηγήσει το άτομο μεγαλώνοντας να μην έχει εμπιστοσύνη στους άλλους. Ή ακόμα να έχουμε γενιές αστέγων, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό, οι οποίοι επειδή είναι παιδιά αστέγων, μεγαλώνοντας καταλήγουν και οι ίδιοι άστεγοι», πρόσθεσε.


Όσον αφορά το πώς εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους αυτά τα άτομα, ο κ. Πογιατζής εξήγησε ότι επιλέγουν να μη μιλάνε για το πρόβλημά τους, τουλάχιστον δημόσια, γιατί νιώθουν ντροπή και δεν θέλουν να πουν γιατί οδηγήθηκαν εκεί. «Το άτομο καταρρακώνεται. Χάνει την αυτοεκτίμησή του, τον αυτοσεβασμό του και στο τέλος παραδίδει τα όπλα», σημείωσε. Χάνουν την εμπιστοσύνη όχι μόνο στο κράτος, αλλά και στον ίδιο τους τον εαυτό», πρόσθεσε. Παράλληλα, εξήγησε ότι υπάρχει και ο κίνδυνος να χάσουμε ακόμα και τη δομή της κυπριακής κοινωνίας όπως την ξέραμε, αφού μετά την κρίση, λόγω του ότι μειώθηκαν τα έσοδα των οικογενειών, πιθανότατα να μην μπορούν οι συγγενείς να βοηθούν τα δικά τους άτομα που βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση.


Ο κ. Πογιατζής χαρακτήρισε το φαινόμενο των αστέγων ως «μία άλλη εισβολή». «Θα έχουμε άλλους πρόσφυγες, τους οποίους δεν θα μπορεί το κράτος να τους βοηθήσει όπως έκανε το 1974. Είναι μεμονωμένες περιπτώσεις και δεν έχουμε ούτε τα πλαίσια για να βοηθήσει το κράτος αυτά τα άτομα», είπε κλείνοντας.