Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

«Έφυγε» ο φιλέλληνας συνταγματολόγος

Η απώλεια του Ανδρέασ Άουερ στερεί από τη διεθνή νομική κοινότητα μια μοναδική προσωπικότητα

Όταν, προ του δημοψηφίσματος, η τουρκική κυβέρνηση είχε ζητήσει τη γνώμη του για το σχέδιο Ανάν, εκείνος απάντησε ότι το Σχέδιο δεν ήταν συμβατό με τις δημοκρατικές του αρχές.
Το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου «έφυγε» από τη ζωή ο ελβετικής καταγωγής και διεθνούς φήμης νομικός, συνταγματολόγος, φίλος της Κύπρου και λάτρης της Ελλάδας και της ιστορίας της, καθηγητής Αντρέας Άουερ (1948-2018). Ο Άουερ ενσωμάτωνε το πνεύμα της δημοκρατίας στη ζωή του, στη δράση του και στη σχέση του με τους ανθρώπους, την κοινωνία και τη φύση. Δεν θα μπορούσε να είναι ο στοχαστής και ο ακαδημαϊκός που υπήρξε, καθώς και ο εφαρμοστής της σκέψης του, χωρίς ο ίδιος να είναι το ζωντανό παράδειγμα των πεποιθήσεών του.


Ο επιστημονικός βίος του χαρακτηρίζεται από σημαντικές στιγμές στην ιστορία των κρατών και της Ευρώπης. Ήταν ένας από τους βασικούς διαμορφωτές του Συντάγματος του καντονίου της Γενεύης και ο πρωτοπόρος της «Άμεσης Δημοκρατίας». Υπήρξε συγγραφέας πολυάριθμων νομικών βιβλίων και άρθρων, με κύριο πάντοτε θέμα τη σχέση των μελών μιας ομοσπονδιακής κρατικής οντότητας με την κεντρική κυβέρνηση, με τρόπο που να διασφαλίζει τη δημοκρατία και τη συνοχή. Εκτίμησε ιδιαίτερα και αγάπησε την Ελλάδα και την ιστορία της. Αξίζει να αναφερθεί ότι μπορούσε να απαγγέλλει από μνήμης στην αρχαία ελληνική γλώσσα, μεγάλα αποσπάσματα από τη Οδύσσεια του Ομήρου.


Ως υπέρμαχος της δημοκρατίας, προβληματίστηκε με την κυπριακή τραγωδία: το χουντικό πραξικόπημα, την τουρκική εισβολή, το σχέδιο Ανάν, το δημοψήφισμα του 2004 και τα επακόλουθά του. Το 2004, μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, συμμετείχε στην ομάδα των οκτώ διεθνούς κύρους νομικών επιστημόνων, που συγκάλεσε η «Επιτροπή για Ευρωπαϊκή Λύση στην Κύπρο», με σκοπό την εκ των υστέρων επιστημονική αξιολόγηση του καταψηφισθέντος Σχεδίου. Η συμβολή του σε αυτήν την προσπάθεια υπήρξε ουσιαστική, τόσο λόγω της ειδικότητας και της πείρας του σε παρόμοια προβλήματα όσο και του αυθεντικού του ενδιαφέροντος για την Κύπρο. Όταν, δε, πρό του δημοψηφίσματος, η τουρκική κυβέρνηση είχε ζητήσει τη γνώμη του Άουερ για το σχέδιο Ανάν, εκείνος απάντησε ότι το σχέδιο δεν ήταν συμβατό με τις δημοκρατικές του αρχές.


Το 2009, ο Αντρέας Άουερ συγκάλεσε στη Ζυρίχη, υπό την αιγίδα του «Κέντρου Έρευνας Άμεσης Δημοκρατίας» και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελβετίας, διήμερο συνέδριο για το κυπριακό πρόβλημα, με κύριο θέμα τη διερεύνηση της «Συντακτικής Συνέλευσης». Τα πεπραγμένα του συνεδρίου εκδόθηκαν σε βιβλίο από το Κέντρο Έρευνας Άμεσης Δημοκρατίας.

Υποστηρίξτε τη