Οι τέσσερεις πυλώνες του Τσαβούσογλου

ΜΕ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ «ΣΥΝΟΜΙΛΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΓΕΣΙΑ» Η ΑΓΚΥΡΑ ΡΙΧΝΕΙ ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΤΗΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Βλέποντας το θολό κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, ο κ. Τσαβούσογλου κατάφερε να φέρει πλέον στον δημόσιο διάλογο λύσεις συνομοσπονδίας ή δύο κρατών

Μια κινητικότητα στο Κυπριακό, κάποιες συναντήσεις, συζητήσεις ή ακόμη και επανάληψη της διαδικασίας ως εσχάτης κίνησης είναι το μοντέλο πολιτικών δράσεων της Άγκυρας μέχρι και τον ερχόμενο Μάιο. Το ζήτημα της τελωνειακής διασύνδεσης με την ΕΕ αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι επαφές είτε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είτε με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, είτε, προσφάτως, με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού έχουν συζητήσεις πολύ γενικές, που δεν ξεκαθαρίζουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και παράλληλα δίνουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στην Τουρκία να μιλήσει παρελθοντικά και αόριστα ότι «είχε πρόθεση για υποχωρήσεις» για ζητήματα που καίνε τη Λευκωσία.
Η Τουρκία, λοιπόν, αφού στις Βρυξέλλες εμφανίζεται ανοικτή σε συζητήσεις, έστω και άτυπα, με την κυπριακή ηγεσία, προχωρεί στο επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από τη μορφή λύσης. Βλέποντας το θολό κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, κατάφερε να φέρει, πλέον, στον δημόσιο διάλογο λύσεις συνομοσπονδίας ή δύο κρατών, με τη Λευκωσία τώρα να τρέχει για να «κατοχυρώσει» τη μεγάλη υποχώρησή της, που είναι η «Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία». Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έχει πλέον πιο ανοικτό δρόμο στο να πετύχει τον πολιτικό έλεγχο της Κύπρου, την ώρα που έχει βάλει στο περιθώριο σε αυτό το ζήτημα και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
Παράλληλα, η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη περί «αποκεντρωμένης ομοσπονδίας» αποτέλεσε «βούτυρο στο ψωμί» τού κ. Τσαβούσογλου να λέγει, πλέον, ότι ο Κύπριος Πρόεδρος συζητά και άλλες μορφές λύσης.
Ο κ. Τσαβούσογλου κατάφερε να πετύχει μιαν ακόμη επικοινωνιακή νίκη, με ισχυρά πολιτικά δεδομένα, στο χρονικό διάστημα μετά το Κραν Μοντανά. Να «ακυρώσει» το Πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο μιλούσε ξεκάθαρα για το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Οι όροι αναφοράς που θα φέρει η κ. Λουτ είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και πλέον η Λευκωσία θα πρέπει να «παλέψει» για να υπάρχει αντίστοιχη αναφορά.
Θα είμαστε για πάντα στην Κύπρο
Η Άγκυρα, στο παρασκήνιο, ήδη παίζει έντονα και το χαρτί της ενέργειας, προσπαθώντας να προσθέσει στους Όρους Αναφοράς της κ. Λουτ μια τοποθέτηση που θα αναβαθμίζει τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή. Τα τελεσίγραφα και οι απειλές βλέπει ότι δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και πλέον θα έχει ενδιαφέρον να δούμε, αν η αναφορά που υπάρχει στην πρόσφατη έκθεση Γκουτέρες για το ζήτημα «εξηγείται» όπως η Λευκωσία την «διαβάζει» ή αποτελεί σωσίβιο στα περί συνεργασίας με τους Τ/κ, ακόμη και πριν από τη λύση.
Τόσον ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσο και ο Τούρκος Πρόεδρος, είτε άμεσα είτε έμμεσα, τόσο στις κατ’ ιδίαν επαφές με την κυπριακή πολιτική ηγεσία, όσο και μέσω δηλώσεων, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Η Τουρκία, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σε οποιαδήποτε λύση, θα είναι παρούσα στο νησί». Αυτή η «κόκκινη» γραμμή της Άγκυρας είναι αδιαπραγμάτευτη και εφεξής στη ρητορική της χρησιμοποιείται η εύηχη πρόταση «πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες και οι φόβοι όλων, προκειμένου ένα σχέδιο λύσης να εγκριθεί και από τις δύο κοινότητες».
Και μπορεί ο ΓΓ του ΑΚΕΛ να μη μας αποκαλύπτει όλες τις λεπτομέρειες της πρόσφατης συνάντησης που είχε με τον κ. Τσαβούσογλου, ωστόσο, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών έβαλε το πλαίσιο, από το βήμα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας. Επεσήμανε με νόημα ότι η στάση της Άγκυρας στο Κυπριακό είναι ξεκάθαρη, ενώ κάλεσε όσους «λένε μηδέν εγγυήσεις και ασφάλεια» να «ξυπνήσουν από το όνειρο». «Τέτοια πολιτική, δεν είχαμε ποτέ. Και δεν θα έχουμε ούτε και από 'δω και πέρα», έσπευσε να προσθέσει.
Η Τουρκία θα παίζει μέχρι την τελευταία στιγμή τη «ζαριά» ότι το Κυπριακό και η αξιοποίηση των κοιτασμάτων είναι αλληλένδετα και το ένα επηρεάζει άμεσα το άλλο. Η Άγκυρα καθιστά σαφές προς τους διεθνείς διαμεσολαβητές ότι υπάρχουν κάποια όρια, μέσα στα οποία μπορεί να κάνει κάποιες «υποχωρήσεις» στο θέμα της ασφάλειας, αφού διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, στέλνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα αποδεχθεί λύση εντός της οποίας το σύστημα ασφαλείας της Κύπρου θα ελέγχεται, είτε έμμεσα είτε άμεσα, από την Τουρκία.