ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ Με το βλέμμα στην Οικονομία

ΜΗΔΑΜΙΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ 2019 Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΨΗΛΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
ΧΑΜΗΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ, ΠΑΡΑ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ

Στον πάτο βρίσκονται οι προσδοκίες των πολιτών για θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό εντός του επόμενου χρόνου (88%), με την πλειοψηφία (48%) να αναμένουν ότι η Τουρκία θα γίνει πιο επιθετική, ενδεχομένως και λόγω των κυοφορούμενων εξελίξεων στην Ενέργεια. Σε υψηλό ποσοστό (44%) είναι και οι ανησυχίες του κόσμου για πρόκληση θερμού επεισοδίου στην κυπριακή ΑΟΖ ή στη νεκρή ζώνη, αν και γενικά διαφαίνεται μια κόπωση της κοινής γνώμης για το εθνικό μας θέμα.


Στην ερώτηση «ποιες πιστεύετε θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης για το 2019;», το Κυπριακό -σε μια ακόμα μια δημοσκόπηση- έρχεται δεύτερο (45%), οριακά πίσω από την Οικονομία (47%).


Όπως άλλωστε διεφάνη και στη δημοσκόπηση που δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή η «Σημερινή», παρά το γεγονός ότι σε ατομικό επίπεδο καταγράφεται μια συγκρατημένη αισιοδοξία (το 42% ελπίζουν σε καλύτερες μέρες) και παρά την επιστροφή σε ράγες ανάπτυξης, εντούτοις, ο τομέας της Οικονομίας αποτελεί βασική πηγή ανησυχίας και προβληματισμού.


Όχι πάντως αδίκως, καθώς είναι κοινή πεποίθηση ότι η κρίση επώασε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και μεγέθυνε τις κοινωνικές ανισότητες, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τους νεόπτωχους και τους άστεγους. Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που επικρατεί είναι και η εδραία πεποίθηση ότι το Σχέδιο Εστία δεν αντιμετωπίζει «τα προβλήματα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού» (57%).


Να σημειωθεί, επίσης, ότι στη δημοσκόπηση που διεκπεραίωσε το IMR του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, για λογαριασμό της κυριακάτικης «Σημερινής», οι πολίτες προβλέπουν ότι το 2019 θα είναι χρονιά εξελίξεων για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα προχωρήσει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση (50%) και σε συντριπτικό βαθμό (75%) προεξοφλούν ότι το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής θα είναι κατώτερο των προσδοκιών.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ:
Γραφείο:
IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Ανάθεση: «Σημερινή» της Κυριακής.
Διεξαγωγή: Δεκέμβριος 2018.
Κάλυψη: Παγκύπρια - αστικές και αγροτικές περιοχές.
Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες άνω των 18.
Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα.
Επιλογή δείγματος: τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία.
Συλλογή στοιχείων: τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
1. Η οικονομική σας κατάσταση το 2019 αναμένετε ότι θα βελτιωθεί σε σχέση με το 2018;

Ναι, σε μεγάλο βαθμό 5%
Ναι, σε αρκετό βαθμό 18%
Ναι, σε μικρό βαθμό 19%
Όχι, θα παραμείνει η ίδια 46%
Όχι, θα χειροτερέψει 9%
ΔΓ/ΔΑ 3%
ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΡΤΑΣ 1
Την... ελπίδα ότι η οικονομική τους κατάσταση δεν θα χειροτερέψει το 2019 εκφράζουν η πλειοψηφία, με ένα σημαντικό ποσοστό (συνολικά 42%) να αναμένουν καλύτερες μέρες. Σε μονοψήφιο ποσοστό όσοι δεν περιμένουν βελτίωση (9%).
2. Πιστεύετε ότι το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής θα αποδώσει ευθύνες στους υπαίτιους για το κλείσιμο του Συνεργατισμού;
Ναι 21%
Όχι 75%
ΔΓ/ΔΑ 4%
ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΡΤΑΣ 2
Αρνητική έκπληξη οι απαντήσεις του κόσμου όσον αφορά την Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία δεν αναμένουν ότι το πόρισμα θα αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.
3. Πιστεύετε ότι το 2019...
Θα προχωρήσει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Ναι 41%
Όχι 50%
ΔΓ/ΔΑ 9%
Θα εφαρμοστεί το ΓεΣΥ
Ναι 51%
Όχι 38%
ΔΓ/ΔΑ 11%
ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΡΤΑΣ 3
Παρά το χάσμα που υπάρχει μεταξύ ΟΑΥ και ιατρικού κόσμου, οι πολίτες «ψηφίζουν» υπέρ της προώθησης του Σχεδίου Υγείας στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων. Αντίθετα, δεν αναμένονται εξελίξεις στην περιλάλητη «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», η οποία αποτέλεσε αιτία σοβαρής κρίσης το περασμένο καλοκαίρι.
4. Θεωρείτε ότι με το Σχέδιο Εστία θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού;
Ναι 31%
Όχι 57%
ΔΓ/ΔΑ 12%
ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΡΤΑΣ 4
Δύσπιστοι οι πολίτες απέναντι στο πολυσυζητημένο Σχέδιο, καθώς δεν θεωρούν (δικαίως) ότι προσφέρει ολιστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί που κτυπήθηκαν περισσότερο από την οικονομική κρίση.
5. Πόσο αισιόδοξοι είστε ότι το 2019 θα φέρει εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού;
Πολύ 3%
Αρκετά 9%
Λίγο 36%
Καθόλου 52%
ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΡΤΑΣ 5
Σε καταθλιπτικά επίπεδα οι προσδοκίες του κόσμου για το ενδεχόμενο θετικών εξελίξεων στο Κυπριακό εντός του 2019. Οι απαντήσεις συνδέονται ευθέως με το παρατεταμένο τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών τους τελευταίους μήνες, αλλά και τη στάση της Τουρκίας.
6. Πιστεύετε ότι η Τουρκία θα προκαλέσει θερμό επεισόδιο στην κυπριακή ΑΟΖ ή στη νεκρή ζώνη εντός του 2019;
Ναι 44%
Όχι 53%
ΔΓ/ΔΑ 3%
ΣΧΟΛΙΟ
Παρά τις φραστικές εξάρσεις των Τούρκων αξιωματούχων, η πλειοψηφία δεν αναμένουν ότι θα υπάρξει θερμό επεισόδιο εντός του 2019. Ψηλά, πάντως, εξακολουθούν να βρίσκονται οι ανησυχίες του κόσμου (44%).
7. Γενικά, ποια αναμένετε ότι θα είναι η στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου το 2019;
Θα παραμείνει η ίδια 38%
Θα γίνει πιο επιθετική 48%
Θα γίνει πιο διαλλακτική 7%
Θα συμμορφωθεί με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου 4%
ΔΓ/ΔΑ 3%
ΣΧΟΛΙΟ
Μια πιο σκληρή Τουρκία αναμένουν οι πολίτες τον επόμενο χρόνο, οπότε θα κορυφωθούν οι προσπάθειες για διεύρυνση των τριμερών συνεργασιών και προγραμματίζεται η υπογραφή για το μεγάλο έργο του EastMed.
8. Ποιες πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης για τη νέα χρονιά;
Οικονομία 47%
Κυπριακό 45%
Υγεία (ΓεΣΥ) 38%
Παιδεία 33%
Εσωτερική Διακυβέρνηση 19%
Αντιμετώπιση Εγκληματικότητας 9%
Εξωτερική Πολιτική 7%
Ενέργεια/Φυσικό Αέριο 5%
Οδική Ασφάλεια 4%
ΣΧΟΛΙΟ
Μια ακόμα άτυπη πρωτιά της Οικονομίας, δείγμα των ανησυχιών των πολιτών. Ψηλά στις προτεραιότητες των πολιτών η εφαρμογή του ΓεΣΥ και η δημόσια παιδεία, θέματα που μας απασχόλησαν το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου που φεύγει.
9. Πιστεύετε ότι η διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη το 2019 θα είναι...
Καλύτερη 25%
Χειρότερη 17%
Η ίδια 54%
ΔΓ/ΔΑ 4%
ΣΧΟΛΙΟ
Χαμηλές οι προσδοκίες για τη διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, από την οποία οι πολίτες δεν αναμένουν ιδιαίτερες μεταβολές, θετικές ή αρνητικές. Με πολλά και μεγάλα μέτωπα ανοιχτά και τις μεταρρυθμίσεις σε κομβικό σημείο, η Κυβέρνηση καλείται να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών για την επάρκεια και την ικανότητά της.