Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Έντουαρντ Κένεντι

Ο Έντουαρντ Μουρ "Τεντ" Κένεντι γεννήθηκε στη Βοστώνη στις 22 Φεβρουαρίου 1932 και πέθανε στις 25 Αυγούστου 2009. Ήταν Αμερικανός γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη και μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος.


Ήταν ο μικρότερος από τα παιδιά του Τζόζεφ Πάτρικ Κένεντι και της Ρόουζ Φιτζέραλντ και αδελφός του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ασχολήθηκε με την πολιτική το 1962, όταν και εξελέγη γερουσιαστής Μασαχουσέτης σε ειδικές εκλογές. Από τότε εκλεγόταν συνεχώς γερουσιαστής Μασαχουσέτης, ενώ τα τελευταία χρόνια μέχρι και τον θάνατό του ήταν ο δεύτερος μακροβιότερος σε θητεία και εν ενεργεία στη Γερουσία μετά τον Ρόμπερτ Μπερντ.


Όταν ο Ρόμπερτ Κένεντι δολοφονήθηκε το 1968, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στράφηκε αμέσως στον Τεντ Κένεντι, τον νεότερο των Κένεντι, ο οποίος αμέσως προέβαλε ως ο "φυσικός" υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, στις εκλογές του 1972. Τελικά τέτοιο θέμα δεν τέθηκε, καθώς στις 18 Ιουλίου του 1969, το αυτοκίνητό του, με οδηγό τον ίδιο, έπεσε από τη γέφυρα του Τσαπακουίντικ Άιλαντ στα παγωμένα νερά των ακτών της Μασαχουσέτης.


Πολλές ώρες αργότερα, από το μισοβυθισμένο όχημα ανασύρθηκε νεκρή η 29χρονη γραμματέας του, Μαίρη Τζο Κοπέκνι. Ο ίδιος ο Κένεντι δεν ανέφερε το γεγονός στην αστυνομία παρά την επομένη, 19 Ιουλίου, μία καθυστέρηση που σφράγισε την τύχη του, καθώς δημιουργήθηκαν φήμες περί επιχειρούμενης συγκάλυψης, όπως υπήρξαν και φήμες για την προσωπική ζωή του.


Ο εισαγγελέας τού απήγγειλε την κατηγορία της εγκατάλειψης θύματος. Στις 25 Ιουλίου καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο μηνών με αναστολή και το ίδιο βράδυ, σε μία απελπισμένη προσπάθεια να περισώσει τη σταδιοδρομία του, ο Κένεντι παρουσιάστηκε στον αμερικανικό λαό από τηλεοράσεως και ομολόγησε ότι η απόφασή του να καθυστερήσει την αναφορά του στην αστυνομία ήταν "αδικαιολόγητη". Ταυτόχρονα ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να αποφασίσουν οι ίδιοι κατά πόσον ήταν άξιος να παραμείνει στη Γερουσία. Κρίνοντας ότι η ανταπόκριση ήταν θετική, στις 31 Ιουλίου, ανέλαβε εκ νέου τα καθήκοντά του ως γερουσιαστής Μασαχουσέτης.


Το 1980 έθεσε υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ αλλά στις εσωκομματικές εκλογές των Δημοκρατικών, που ακολούθησαν, έχασε από τον Τζίμι Κάρτερ. Στις προεδρικές εκλογές του 2008 υποστήριξε ανοικτά τον Μπαράκ Ομπάμα.


Τον Μάιο του 2008 διαγνώστηκε καρκίνος στο αριστερό μέρος του εγκεφάλου του. Από τον πρώτο του γάμο με την Τζόαν Μπένετ απέκτησε τρία παιδιά, δύο γιους και μία κόρη. Σε δεύτερο γάμο παντρεύτηκε την Βικτώρια Ρέτζι. Απεβίωσε στην οικία του στο Χάινις Πορτ στις 25 Αυγούστου του 2009 και ενταφιάστηκε στο Κοιμητήριο του Άρλινγκτον.


Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.
Μακαρίου 71, Λ/σία

Υποστηρίξτε τη