Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Επιστημονικό συμπόσιο για την Αγία Ειρήνη

Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίας Ειρήνης Κερύνειας και με τη στήριξη του Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Λευκωσία συνδιοργανώνουν διήμερο (5-6 Μαΐου 2018) Επιστημονικό Συμπόσιο εξ αφορμής της θέσπισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2018 ως Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η Κύπρος, μολονότι αποτελεί έναν μικρό σε έκταση τόπο, διαθέτει αντιστρόφως ανάλογο πολιτιστικό εκτόπισμα, το οποίο αποτελεί ένα από τα συστατικά των θεμελίων της κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους πολίτες να ανακαλύψουν και να ενστερνισθούν την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης και να ενισχύσει την αίσθησή τους ότι ανήκουν σε έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο. Με αυτό το σκεπτικό μία σειρά χωρών, όπως η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Ελβετία και η Ολλανδία, αλλά και η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, συμβάλλουν έμπρακτα με διεθνείς συνέργειες και κοινά ερευνητικά προγράμματα για τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, η οποία ιδίως μετά την τουρκική εισβολή του 1974 δέχθηκε ισχυρά πλήγματα.


Στην πρώτη Συνεδρία του Συμποσίου αυτού, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ξένοι διπλωμάτες στην Κύπρο, με σύντομες αναφορές τους, αναλύουν τη συμβολή της χώρας τους σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεγαλονήσου.


Στις τέσσερεις επόμενες συνεδρίες του Σαββάτου και της Κυριακής έγκριτοι ερευνητές από την Κύπρο και το εξωτερικό με χαρακτηριστικό ερευνητικό παράδειγμα ένα μικρό σε έκταση, μεικτό χωριό της Κερύνειας, την Αγία Ειρήνη, στο οποίο όμως ανακαλύφθηκαν εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα, παρουσιάζουν την ιστορία και την αρχαιολογία του από την Αρχαιότητα έως σήμερα. Το 1929 η Σουηδική Αρχαιολογική Αποστολή ανέσκαψε αρχαϊκό Ιερό στην Αγία Ειρήνη, στο οποίο μεταξύ άλλων ανακαλύφθηκαν περίπου 2.000 πήλινα ειδώλια, τα οποία εκτίθενται στη Στοκχόλμη και στη Λευκωσία. Ανασκαφές διενεργήθηκαν και από την Ιταλική Αρχαιολογική Αποστολή.
Στο Συμπόσιο διερευνάται η ιστορία της Αγίας Ειρήνης κατά τη βυζαντινή, μεσαιωνική περίοδο και νεώτερη περίοδο. Παράλληλα εκθέσεις βιβλίου, φωτογραφιών, αρχαιοτήτων και κειμηλίων από την Αγία Ειρήνη Κερύνειας φωτίζουν λιγότερο γνωστές πτυχές του πολιτισμού της κοινότητος.


Η Οργανωτική Επιτροπή του Συμποσίου αποτελείται από τους Δήμο Γιάγκου, δρα Χαράλαμπο Γ. Χοτζάκογλου, δρα Ιωάννη Ηλιάδη και δρα Ελευθέριο Αντωνίου.
Πληροφορίες: Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, τηλ.: 22432578 και στo Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίας Ειρήνης Κερύνειας, τηλ.: 99515831.
Tόπος και χρόνος διεξαγωγής: Μέγαρο Παλαιάς Αρχιεπισκοπής (έναντι Παγκυπρίου Γυμνασίου Λευκωσίας), Σάββατο, 5 Μαΐου, 09.30-18.30 και Κυριακή, 6 Μαΐου, 10.00-14.00.

Υποστηρίξτε τη