Αναλύσεις

Ο Ηγεμόνας Ερντογάν και η εδώ παράνομη παρουσία του

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ιστορία λειτουργεί ως πυξίδα και φάρος για τους αγωνιζόμενους λαούς. Γι’ αυτό κάθε μαύρη επέτειος, όπως η 15η και η 20ή Ιουλίου του 1974, πρέπει να ακονίζει τη μνήμη, να σμιλεύει τη συνείδηση μέσα στη φλόγα της ιστορικής γνώσης και της ορθής πολιτική ανάλυσης, να εντοπίζει τα αίτια για την πορεία που ακολούθησε η πολιτική μας ηγεσία, ώστε να προκύπτει με σαφήνεια, το χρέος εκάστου προς την πατρίδα και το δίκαιο.
Η καταδίκη του δίδυμου εγκλήματος σε βάρος του λαού και του τόπου μας δεν μπορεί και δεν είναι μια τυπική υποχρέωση. Πρέπει να αποτελεί κατάθεση δέσμευσης, για συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Άλλωστε, η Ελευθερία, η Δημοκρατία, το Δίκαιο, η στρατιωτική κατοχή, ο εποικισμός, το «δεν ξεχνώ» και τα «σύνορά μας είναι στην Κερύνεια» είναι έννοιες ξεκάθαρες, άσχετα με ότι το «γλωσσάριο» επιδιώκει να διαμορφώσει το... εξωπραγματικό.
Σαράντα τέσσερα και πλέον χρόνια από τον τεφρό εκείνον Ιούλη, που το σώμα της Κύπρου σημαδεύτηκε κατάστηθα με τις χαρακιές της προδοσίας του πραξικοπήματος και της συμφοράς από την εισβολή, κατοχή και εποικισμό, συνεχίζουμε να ζούμε κρίσιμες στιγμές, γιατί διακυβεύεται η επιβίωση του Κράτους από λάθη της δικής μας πλευράς, αλλά και από διαφαινόμενες πιέσεις. Η αγάπη για την ελευθερία και η διεκδίκηση δεν πρέπει να είναι κενός λόγος ή ένα απλό φραστικό σύνθημα. Πρέπει να είναι πραγματικός αγώνας και συγκεκριμένη κοινή στρατηγική και αποφασιστικότητα, αφού τα δικαιώματά μας δεν θα μας τα εξασφαλίσουν άλλοι.
Είναι λοιπόν καταθλιπτικά απαράδεκτο, να διαπραγματεύεται μια χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κυπριακή Δημοκρατία, λύση του δικού της διεθνούς αλλά και ευρωπαϊκού προβλήματος στρατιωτικής εισβολής, εποικισμού και κατοχής, με προδιαγραφές, ανελεύθερες και αντιδημοκρατικές, γιατί αυτό επιδιώκει να επιβάλει η Τουρκία.
Ας το κατανοήσουμε, δεν μπορεί να είναι για 44 χρόνια συνομιλιών, ο λόγος αυτής της τραγικότητας, η διπλωματική δεινότητα ή η στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας. Δυστυχώς, συνεισφέρει η εθελότυφλη αντίληψη κάποιων, ότι η Τουρκία θα συμβάλει στην εξεύρεση λύσης, γιατί έχει το «κλειδί λύσης». Πρέπει, επιτέλους, αυτή η δική μας στάση να μετατραπεί σε πραγματικό αντικατοχικό αγώνα. Ανεχθήκαμε τον ένοχο, αντί να είναι στο σκαμνί του κατηγορουμένου, να αναβαθμιστεί ως η χώρα που έχει πολιτική βούληση, αντίθετη δήθεν με τις επιδιώξεις της, να συμβάλει σε λύση. Απλώς «καταφέραμε» να αφήσουμε την παραβιάζουσα και σήμερα το διεθνές δίκαιο Τουρκία στο απυρόβλητο και την παρανομία της κατά το διεθνές δίκαιο, να υποβαθμιστεί σε διαφορά μεταξύ δύο κοινοτήτων!
ΟΜΩΣ, την άδικη λύση και την όποια πορεία προς την καταστροφή, που ανιχνεύεται και καθίσταται ορατή, διά των υποχωρήσεών μας, παλαιών και ενδεχομένως μελλοντικών, δεν την αντέχει η αξιοπρέπειά μας. Το χρωστούμε στην ιστορία του τόπου, στους αγώνες των γενιών που πέρασαν, στο δικαίωμα επιστροφής, στις θυσίες και στο δίκαιο. Το ατιμώρητο έγκλημα της Τουρκίας δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ να οδηγήσει στην αποενοχοποίησή της με την αυτοκαταστροφική δική μας στάση, διχασμού και αντιπαράθεσης.
Ενώ, λοιπόν, η Κυπριακή Δημοκρατία μετρά ακόμη ένα χρόνο από το διπλό σε βάρος της έγκλημα, ο Ηγεμόνος της Τουρκίας, που έζησε μόλις προχθές τη «μεγαλοπρέπεια» της ανακήρυξής του ως ο Πρόεδρος με τις υπερεξουσίες πλέον που έχει, φρόντισε, για μιαν ακόμη φορά, να διαμηνύσει ποιες είναι οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας, αφού επέλεξε να βρεθεί, έστω και για λίγες ώρες, παράνομα, στην κατεχόμενη κυπριακή γη. Το μήνυμά του, σαφέστατο. Η υπεροχή σε ισχύ υπερέχει του Δικαίου, γι’ αυτό και θεωρεί αλλά και διαλαλεί με κάθε ευκαιρία ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανύπαρκτη, έχει εκλείψει και γι’ αυτό, με ή χωρίς τον ΟΗΕ, οι δύο Κοινότητες, ως ίσες μεταξύ τους, θα υποχρεωθούν να ιδρύσουν ένα νέο συνεταιρικό Κράτος, στο οποίο η Τουρκία θα είναι ο επικυρίαρχος. Είναι η ώρα για έναν πραγματικό αγώνα σωτηρίας. Ας γνωρίζει ο κ. Ερντογάν ότι δεν μπορεί να επιβάλει τη δική του επιθυμία, αντίθετα στον δικό μας πατριωτισμό, μνήμη, θυσίες, ιστορία και δικαιώματα.
ΑΝΔΡΕΑΣ Σ. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Δικηγόρος