Διεθνή

Η πρόσκληση του ΝΑΤΟ προς τα Σκόπια και η κουλτούρα της όποιας λύσ

Η πρόσκληση του ΝΑΤΟ προς τα Σκόπια και η κουλτούρα της όποιας λύσης

Τη «μακεδονικότητα» των Σκοπιανών διατρανώνει με κάθε ευκαιρία ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, επιχειρώντας να εξαργυρώσει στο εσωτερικό το «ξεμπλοκάρισμα» της διεθνούς υπόστασης της χώρας. Με αλυτρωτικές αναφορές ανακοίνωσε και την παραλαβή της πρόσκλησης από το ΝΑΤΟ, για έναρξη της ενταξιακής πορείας των χώρας.


Ο Ζόραν Ζάεφ πανηγύρισε σαν παιδί υπογράφοντας την επίσημη πρόσκληση της χώρας του από το ΝΑΤΟ, φίλησε το στυλό, σήκωσε ψηλά τον φάκελο κι άρχισε να προσκαλεί όλο τον κόσμο σε πανηγυρικές εκδηλώσεις. «Σας προσκαλώ να έρθετε μαζί μας το Σάββατο, 14 Ιουλίου, σε 15 πόλεις σε όλη τη ‘Μακεδονία’, στις μουσικές εκδηλώσεις με τις οποίες θα γιορτάσουμε τα βήματα που κάνουμε μπροστά», τόνισε.


Αποκαλώντας τη χώρα του «Μακεδονία», έγραψε επίσης στο twitter: «Η Μακεδονία μπαίνει στο ΝΑΤΟ και οδεύει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση». Την ίδια ώρα στην Ελλάδα οι Παμμακεδονικές οργανώσεις διοργάνωσαν συλλαλητήρια εναντίωσης στη Συμφωνία των Πρεσπών, διατρανώνοντας την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Πρώτα τα προαπαιτούμενα, αλλά...


Αυτό που ξεκαθάρισε τόσο πίσω από τις κλειστές πόρτες, όσο και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είναι ότι «για να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ πρέπει πρώτα να υλοποιήσουν όλους τους όρους της συμφωνίας των Πρεσπών». Άλλωστε, όπως τόνισε, η συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας είναι που ήρε το εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών και τώρα η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή.


Ο κ. Στόλτενμπεργκ προσέθεσε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας για την ονομασία είναι προς το καλύτερο συμφέρον για τα Σκόπια και την ευρύτερη περιοχή και συνεχάρη τον πρωθυπουργό Ζάεφ για το πολιτικό του σθένος. Δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη πως ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, απέφυγε περιτέχνως να αναφερθεί σε οποιοδήποτε παράγωγο του όρου «Μακεδονία», περιλαμβανομένης της προσωρινής ονομασίας των Σκοπίων «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», σε αντίθεση από τον κ. Ζάεφ που αναφέρεται αποκλειστικά σε «Μακεδονία».
Η κουλτούρα


Με την υπογραφή της προσωπικής σκηνοθέτιδος του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, Ζωής Χαλιδιά, ο Αλέξης Τσίπρας πρωταγωνιστεί σε ένα ιδιαίτερα προκλητικό βίντεο, για το ελληνικό λαϊκό αίσθημα, που αφορά στην ονομασία των Σκοπίων σε «Βόρεια Μακεδονία». Το γεγονός ότι τα δελτία ειδήσεων σταμάτησαν να μεταδίδουν τις εικόνες από τις διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδος, δεν υποδηλώνει πως το λαϊκό αίσθημα έχει καταλαγιάσει.


Με στόχο να «ηρεμήσει τα πνεύματα», λοιπόν, ακολουθώντας αυτό που οι επικοινωνιολόγοι ονομάζουν «δημιουργία κουλτούρας λύσης» σε εθνικά ζητήματα -σε ορισμένες περιπτώσεις ονομάστηκε δημιουργία κουλτούρας της όποιας λύσης- ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα το βίντεο διάρκειας ενός λεπτού και 46 δευτερολέπτων. Το βίντεο ξεκινά με πλάνα από το γραφείο του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, όπου τον δείχνει να συνομιλεί με συνεργάτες του. Δείχνει επίσης αποσπάσματα από συνομιλία του με τον Ζόραν Ζάεφ, όπου ακούγεται να λέει: «Zoran do you know Prespes? (Ζόραν ξέρεις τις Πρέσπες;)».


Ακολουθούν πλάνα από τις Πρέσπες, την υπογραφή, τις αγκαλιές συναδέλφωσης με τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό και τις εικόνες συνοδεύει η φωνή του Αλέξη Τσίπρα να λέει στον ομόλογό του: «Εδώ είναι Βαλκάνια. Θα αντιμετωπίσω δυσκολίες, θα αντιμετωπίσεις δυσκολίες αλλά μια μέρα η Ιστορία θα μας δικαιώσει».


Στο βίντεο ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να πείσει ακόμη ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, που κάποτε θα καταλάβουν όλοι πόσο βαρύνουσας σημασίας είναι για τους δύο λαούς. Τα επιχειρήματα της ελληνικής Κυβέρνησης, ωστόσο, έχουν ήδη καταρρεύσει κι αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, ιδιαίτερα στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, στη Βόρειο Ελλάδα. Πρώτος απ' όλους βοήθησε στην κατάρρευση του ελληνικού «μυθιστορήματος» ο ίδιος ο Πρωθυπουργός των Σκοπιών, αφού κανείς δεν αποκαλεί τα Σκόπια «Βόρεια Μακεδονία», ούτε καν για τους τύπους, μέχρι την κατοχύρωση της συμφωνίας. Επίσης, οι Σκοπιανοί μιλούν ξεκάθαρα για την επιτυχία τους να πάρουν τη «μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα». Σε ό,τι αφορά στο πολυσυζητημένο erga omnes (χρήση έναντι όλων), αυτό ισχύει μόνο στα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση των Σκοπίων -όπως οι δηλώσεις Ζάεφ και Ντιμιτρόφ- ότι δηλαδή πήραν erga omnes τη μακεδονική εθνότητα που επί δεκαετίες επιζητούσαν.