Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Στη σκιά του εθνικού πένθους το συνέδριο των Αποδήμων

Άρχισαν την Τετάρτη στη Λευκωσία οι εργασίες του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) και της Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπριών - Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ), στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Πριν από την έναρξη του συνεδρίου τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας στην Αττική.


Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης εξήρε το ρόλο της ομογένειας στον αγώνα για ελευθερία και ειρήνη, σημειώνοντας ότι στη δύσκολη αυτή πορεία από το 1974 μέχρι σήμερα, η ομογένεια πάντοτε στάθηκε και στέκεται άξιος συμπαραστάτης και αρωγός. Ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, ανεβαίνοντας στο βήμα, αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές που βιώνει η Αττική με τις καταστροφικές πυρκαγιές και τους δεκάδες νεκρούς και είπε ότι "στην παρουσία του φίλου Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Τέρενς Κουίκ, εκφράζω τη συμπαράσταση όλου του απόδημου Ελληνισμού, ο οποίος δηλώνει παρών και θα στηρίξει και σε αυτές τις δύσκολες ώρες την Ελλάδα". Στον δικό του χαιρετισμό, ο κ. Κουίκ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη βοήθεια προς την Ελλάδα και σημείωσε ότι η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα που αντέδρασε απέναντι στο δράμα της Ελλάδας και έστειλε δυνάμεις.
Απαλλαγή από την κατοχή


Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης εξέφρασε τα συναισθήματα θλίψης όλων των παρευρισκομένων για την τραγωδία που βρήκε την Ελλάδα και δήλωσε ότι ο απόδημος κυπριακός Ελληνισμός είναι στο πλευρό της Ελλάδας. Ο κ. Παπαευριπίδης δήλωσε ότι οι απόδημοι «ουδέποτε θα συμβιβαστούμε με την κατοχή και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να επιτευχθεί μια λύση στο Κυπριακό όπως την επιθυμούμε».


Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ είπε ότι προσκάλεσαν στην Ουάσιγκτον Τουρκοκύπριους, οι οποίοι συνάντησαν μέλη του Κογκρέσου και γερουσιαστές από τους οποίους ζήτησαν υποστήριξη όχι για λύση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας αλλά για απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή. «Αυτοί οι Τουρκοκύπριοι που επισκέφθηκαν και το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσαν ότι αισθάνονται ελεύθεροι μόνο όταν βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου», είπε ο κ. Κρίστοφερ.


Στην ομιλία της, η απερχόμενη Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Αντωνία Μιχαηλίδη εξέφρασε υπερηφάνεια για τις προσπάθειές που καταβάλλει η ΝΕΠΟΜΑΚ για ευαισθητοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα.

Υποστηρίξτε τη