Αναλύσεις

Βόρεια ή Νότια Μακεδονίτισσα;

Οι οργίλες αντιδράσεις πρέπει να στραφούν κατά του Τσίπρα που υπέγραψε την κατάπτυστο συμφωνία με την οποία τα Σκόπια ονομάζονται «Βόρειος Μακεδονία» και ο λαός των Σκοπίων «Μακεδόνες», η δε γλώσσα τους θα ονομάζεται «Μακεδονική»
Το άκουσα, αποδιδόμενο στον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και μου άρεσε. Σε κάνει να χαμογελάς πικρά. «Βόρεια ή Νότια Μακεδονίτισσα»; Τύμβος της Βόρειας ή της Νότιας Μακεδονίτισσας;


Ο νυν Πρόεδρος μάς είπε ότι δεν τον ενοχλεί ακόμη και αν λέγεται το κρατίδιο των Σκοπίων «Βόρειος Ελλάς». Υπεραπλουστευμένη και ισοπεδωτική προσέγγιση που επιτρέπει σε ανθρώπους με πικρό χιούμορ να αναζητήσουν τη «Νότια Τουρκία» στην κατεχόμενη Κύπρο. Γι’ αυτό συνεχάρη τον Τσίπρα όταν «πέτυχε» να δοθεί το όνομα «Βόρειος Μακεδονία» στο εν λόγω μόρφωμα. Τώρα ποιος θα το αποκαλέσει ποτέ «Βόρειο Μακεδονία» είναι άλλο ζήτημα, αν και η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα ουδείς αποκαλούσε τα Σκόπια FYROM, παρά μόνο «Μακεδονία».


Προβαίνοντας σ’ ένα εράνισμα από διεθνείς δημοσιεύσεις, με κύρια πηγή την αναφερόμενη στο τέλος του κειμένου, διαπιστώνω ότι το ζήτημα των Σκοπίων έχει χαθεί οριστικά για την Ελλάδα. Και μόλις αρχίσουν οι ενταξιακές του κρατιδίου -που καθυστερούν, όχι γιατί το θέλει η Ελλάδα-, αλλά και μόλις ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, το κράμα που συνίσταται από κομμάτια του Πιρίν, του Βαρδάρη, της Νότιας Σερβίας, του Τέτοβο (του αρχαιοελληνικού Οαίνεου) και ενός μικρού τμήματος της πάλαι ποτέ Ελληνικής Μακεδονίας, στην περιοχή του Μοναστηρίου, τότε θα αρχίσουν τα όργανα.


Θα δοθούν ξανά τα ονόματα του Αλέξανδρου και του Φίλιππου σε αεροδρόμια, πλατείες, δρόμους, πανεπιστήμια, και θα αρχίσουν δικαστικοί αγώνες για την ονομασία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, των Μακεδονικών Αερογραμμών, κάποιων Ελληνικών Αεροδρομίων, του μακεδονικού χαλβά, των μακεδονικών μαρμάρων, της μακεδονικής Γερακίνας, του μακεδονικού συρτού, θα μας προκύψει μειονοτικό ζήτημα και θα βαράνε οι βιολιτζήδες.


Αυτά συλλογίζομαι από την ώρα των φρενιτιωδών χειροκροτημάτων όλων -πλην των Ελλήνων- ευρωβουλευτών, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία Τσίπρα -Ζάεφ. Αυτά σκεφτόμουν και χθες καθώς έφθαναν οργίλες οι αντιδράσεις για τις φερόμενες ως δηλώσεις του Γερμανού ευρωβουλευτή Knut FLECKENSTEIN, αναφορικά με το ζήτημα των Σκοπίων. Προς ενημέρωσίν σας ο Knut FLECKENSTEIN είναι εισηγητής για τις ενταξιακές της Αλβανίας και η υπογράφουσα το παρόν σκιώδης εισηγήτρια.


Ο εν λόγω ευρωβουλευτής λοιπόν, -συμφώνως και προς τις πηγές που αναφέρω στο τέλος του κειμένου- σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Νόβα των Σκοπίων, είπε ότι έκανε λάθος στην επιστολή του προς τους Σκοπιανούς που τους αποκάλεσε «Βορειομακεδόνες» και αυτό έγινε λόγω έλλειψης γνώσης του ιδίου για τους πολίτες της ΠΓΔΜ.


Εύχομαι να γνώριζε την πραγματική ιστορία των Σκοπίων ο Knut, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κανείς να του τη διδάξει. Θα μάθει την προπαγάνδα των Σκοπιανών και θα τους κανακεύει.


Ο Knut FLECKENSTEIN που εκλέχθηκε με το Γερμανικό Κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, είναι μέλος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Λόγω του ότι αποκάλεσε τους πολίτες του κράτους των Σκοπίων ως «Βορειομακεδόνες» δημιουργήθηκε ισχυρή αντίδραση από τους Σλάβους των Σκοπίων, οι οποίοι απαίτησαν να διορθώσει τις δηλώσεις του.


«Παραδέχομαι το λάθος μου. Ο στόχος μου δεν ήταν να βλάψω κανέναν, αλλά για τη δήλωσή μου, αιτία είναι η ανεπαρκής γνώση μου για τον λαό σας. Τώρα, όμως, στο υπόλοιπο της ζωής μου, ξέρω ότι είστε Μακεδόνες. Μακεδόνες και όχι νότιοι, ανατολικοί ή δυτικοί Μακεδόνες, αλλά Μακεδόνες».


Δήλωσε πως αναμένει την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων που προσδιορίστηκε για το επόμενο έτος και εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί οι συνομιλίες δεν ξεκινάνε νωρίτερα.


Το δικό μου σχόλιο: Οι οργίλες αντιδράσεις πρέπει να στραφούν κατά του Τσίπρα που υπέγραψε την κατάπτυστο συμφωνία με την οποία τα Σκόπια ονομάζονται «Βόρειος Μακεδονία» και ο λαός των Σκοπίων «Μακεδόνες», η δε γλώσσα τους θα ονομάζεται «Μακεδονική».


Βεβαίως, όση σχέση έχω εγώ με τους Μαορί ή τους Ίνκας, άλλο τόσο είναι Μακεδόνες οι Σκοπιανοί. Ωστόσο, ο Γερμανός ευρωβουλευτής έπραξε όπως προνοούν οι συμφωνίες -παρά την καθ’ ομολογίαν άγνοιά του-, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, δεδομένου ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια.
Καταληκτικά σας αναφέρω ότι εδώ και δύο χρόνια προσπαθώ να τον πείσω για την αναγκαιότητα επίσκεψης των συνεισηγητών στην Ελληνική Κοινότητα της Βορείου Ηπείρου που δοκιμάζεται σκληρά. Υπάρχει περίπτωση αυτό το ταξείδι να μην γίνει ποτέ, ή να γίνει στη Νότιο Αλβανία. Αλλά το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας που υπογράφτηκε στις 17 (4) Μαΐου 1914, μεταξύ της Αλβανικής Κυβέρνησης, που επικεφαλής της ήταν ο πρίγκιπας Βιντ και του Προέδρου της «Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βορείου Ηπείρου» Γεωργίου Χρηστάκη-Ζωγράφου ισχύει ακόμη.
(Στοιχεία από http://www.echedoros-a.gr και infomax.mk, The Hellenic Information Team )
ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ
Ευρωβουλευτής, πρόεδρος Αλληλεγγύης