Αθλητικά Κύπρος

Καλοί οι νέοι, αλλά οι παλιοί…

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΟΡΜΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΣΤΟΙ. ΟΜΩΣ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΠΕΡΙΟΔΟ
Η Ομόνοια προχώρησε σε μπόλικες μετεγγραφές με σαφή πρόθεση να αλλάξει ποσοτικά, αλλά κυρίως ποιοτικά, το ρόστερ της. Μέχρι πού θα φτάσει ο αριθμός των νεοφερμένων θα φανεί στο τέλος, αν και γίνεται πρόβλεψη για 14 με 15 μετεγγραφές. Το τι θα κάνουν, πόσο θα ανταποκριθούν οι «νέοι» θα φανεί στην πορεία, όταν θα υπάρχει σχετικά ασφαλές δείγμα από αγώνες, επίσημους αγώνες. Τα βιογραφικά είναι εκεί, οι συστάσεις το ίδιο, μένει η πράξη. Αυτό είναι το ένα κομμάτι της προσπάθειας ανάκαμψης.


Μεγάλο ρόλο θα παίξουν όμως οι «παλιοί». Θα είναι λίγοι, αλλά εξαιρετικά σημαντικοί σε μία χρονιά που οι αλλαγές είναι αμέτρητες. Αν η δική τους συμβολή, ανάλογα με τις προσδοκίες που υπάρχουν για κάθε έναν εξ αυτών, είναι η πρέπουσα, η Ομόνοια θα έχει ήδη κάνει ένα γερό βήμα για την αγωνιστική της ανάσταση. Αναφερόμαστε σ’ αυτούς που θα είναι μέλη του βασικού κορμού.


Ματ και Τζίμης


Χωρίς αμφιβολία, το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στον Ντάρμπισαϊαρ και τον Χριστοφή. Για τον Άγγλο δεν χρειάζεται να λεχθούν πολλά. Σε 2 χρονιές έκανε καταπληκτικά πράγματα, ειδικά αν λάβουμε υπόψη την όλη κατάσταση. Την όλη εικόνα της Ομόνοιας. Ο Ντάρμπισαϊαρ δεν έχει όμως πιάσει ακόμη ταβάνι. Θα το κάνει όταν πάρει καλύτερη τροφοδότηση, όταν με ένα ορθόδοξο πλάνο θα έχει περισσότερες βοήθειες μέσα στο κουτί. Από δικής του πλευράς, αρκεί να κρατήσει αρχικά τα νούμερά του, σε ευστοχία, φάσεις και γκολ.


Όμως, μήπως το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στον Δημήτρη Χριστοφή; Από πλευράς ικανοτήτων, καμία αμφιβολία. Από ταχύτητα, έκρηξη, γερό σουτ, άλλο τίποτα. Η αλήθεια είναι φυσικά ότι από τον καιρό που επέστρεψε από την Ελβετία, όλοι λένε, και έχουν δίκιο, ότι από τον Χριστοφή περιμένουν περισσότερα. Το αναγνωρίζει και ο ίδιος. Υπάρχει φυσικά η συνολική εικόνα, που όσο πιο άσχημη είναι τόσο επιδρά στους καλούς παίκτες. Ο Χριστοφή ή ο όποιος Χριστοφή, με μετριότητες γύρω του, λίγα πράγματα μπορεί να κάνει. Αν αντίθετα έχει ποιοτικούς συμπαίκτες, μπορεί να είναι μέχρι και ο πυλώνας του επιθετικού παιχνιδιού της Ομόνοιας. Την ίδια ώρα θα είναι ο παλαιότερος, ο αρχηγός και άρα ο παίκτης με ειδικό εκτόπισμα στην όλη προσπάθεια.


Τζαΐλσον-Σοάρες-Αντόνια


Η 1η κίνηση του τεχνικού διευθυντή ήταν να δώσει εντολή για πληρωμή της ρήτρας απόκτησης του Τζαΐλσον. Σαφές το γιατί. Ο Βραζιλιάνος έκανε πέρσι καλή χρονιά, είναι ένα ικανό, σύγχρονο δεξί μπακ με επιθετικές τάσεις (άλλωστε υπάρχει και η τάση να αξιοποιηθεί και ως ακραίος μέσος). Οι χειρισμοί Πέτεφ στην γνωστή ιστορία, «μούδιασαν» τον Άλεξ Σοάρες. Ο Πορτογάλος είχε δείξει από τη 1η μέρα, πως η επιλογή να αποκτηθεί ήταν σωστή. «Οκταράκι», με ικανότητα να παίξει και σε ρόλο «box to box», αλλά και ως επιτελικός εκεί και όπου χρειαστεί. Βάσει του προφίλ του χωρά σε όλα τα συστήματα.


Ο Τζαρζίνιο Αντόνια είχε εκλάμψεις στην περσινή σεζόν και κατά γενική ομολογία, δείχνει πως έχει καλά στοιχεία, καλύτερα από όσα έδειξε, με το ελαφρυντικό της κάκιστης εικόνας της Ομόνοιας να υπάρχει. Βάσει υπολογισμών λογίζεται ως επιλογή πάγκου, αλλά αυτό είναι εντελώς σχετικό. Όμως αν όντως θα έρχεται κυρίως ως αλλαγή, έχει πολλά να δώσει, ειδικά σε ανοικτό γήπεδο.


Παναγή, Κατελάρης


Παρόλο που πιθανολογείται η περίπτωση πρότασης από το εξωτερικό για τον Κατελάρη, ο Κύπριος διεθνής είναι αυτή τη στιγμή σημαντικό κομμάτι του σχεδιασμού. Έχοντας την ικανότητα να δώσει βάθος στα στόπερ, αλλά και ως ανασταλτικός χαφ, αποτελεί ένα εργαλείο, απαραίτητο και για την Ομόνοια και για κάθε ομάδα. Ο Κωνσταντίνος Παναγή έβαλε πίσω τα προβλήματα τραυματισμών. Σήμερα λογίζεται για 2η επιλογή, αλλά δουλεύοντας πρέπει να βάζει πίεση στον Μεχίας. Αυτός ο συναγωνισμός βοηθά και τους δύο και την ομάδα, ενώ κάλλιστα μπορεί κάποια στιγμή να φέρει τον Κύπριο πορτιέρο και κάτω από τα δοκάρια.