Αθλητικά Κύπρος

Χωρίς υποτίμηση, αλλά και χωρίς υπερβολές

ΑΠΟΕΛ, ΑΠΟΛΛΩΝ, ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΛΙΑ ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ Ή ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ
Όποιος και αν είναι ο αντίπαλος, όποιας προέλευσης και διαφαινόμενης δυναμικότητας, θέλει προσοχή. Οι δηλώσεις που θα ακούσουμε είναι λογικές και αναμενόμενες: «Δεν υποτιμούμε κανένα, δεν υπάρχουν εύκολοι αντίπαλοι». Απόλυτα ορθό. Άλλωστε οι υπερβάσεις, που έγιναν πολλάκις από κυπριακές ομάδες, πραγματοποιήθηκαν υπό το καθεστώς του αουτσάιντερ.


Παρόλα αυτά, οι ομάδες μας, σε σχέση με την έκταση, τον πληθυσμό και την ποδοσφαιρική παράδοση, είναι πολύ πιο μπροστά από άλλους. Σε συλλογικό πάντα επίπεδο. Και έχουν αποδείξει πολλές φορές, ότι εκεί που χρειάζεται κάνουν τη δουλειά σωστά. Κάπως έτσι είναι το σκηνικό, με την έναρξη αυτή την εβδομάδα των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ.


Είμαστε φαβορί, δείχνουμε σεβασμό, αποφεύγουμε την υπερβολή της υπερτίμησης των αντιπάλων. Ο ΑΠΟΕΛ ανοίγει τον χορό. Σε ένα μόνο σημείο υστερεί της αντιπάλου του, της Σούντουβα Λιθουανίας. Αφορά στην ετοιμότητα, με την ομάδα της Μαριούπολης να είναι στα μέσα της σεζόν και να μετρά σχεδόν 20 επίσημους αγώνες.


Κατά τα άλλα δείχνει να είναι μία οργανωμένη και σταθερά σε πρόοδο ομάδα. Παρόλα αυτά, από πλευράς ποσότητας, ποιότητας, εμπειρίας, έδρας, ο ΑΠΟΕΛ υπερτερεί σαφώς. Οι Λιθουανοί έτσι κι αλλιώς είναι άκρως μπασκετικοί και από πλευράς ποδοσφαίρου, όταν και εφόσον παράξουν παίκτες επιπέδου, τους στέλνουν άμεσα στο εξωτερικό. Την ίδια ώρα ο ΑΠΟΕΛ, έχει ένα επιπλέον σοβαρό πλεονέκτημα, σε σχέση με άλλες χρονιές, πέραν από τα πλεονεκτήματα που αναφέραμε πιο πάνω.


Ξεκινά με τον προπονητή που τέλειωσε την προηγούμενη χρονιά, έχει διατηρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το υλικό, ενώ έκανε και έγκαιρα αρκετές μετεγγραφές. Πάνω-κάτω ισχύουν τα ίδια και για τον Απόλλωνα σε σχέση με τη δυναμικότητα της Στούμπρας. Πρακτικά το χάντικαπ της ομάδας της Λεμεσού είναι ακόμη πιο μεγάλο, αφού η αντίπαλός τους δείχνει γενικώς υποδεέστερη (καθρέφτης η βαθμολογία) από τη Σούντουβα. Φυσικά, σε δύο 90λεπτα, πολλές φορές η γενική εικόνα των ομάδων μπορεί να ανατραπεί.


Σε αντίθεση πάντως με τον ΑΠΟΕΛ, ο Απόλλων δεν προχώρησε ακόμη σε ενίσχυση. Αλλά έχει βάση από το περσινό ισχυρό ρόστερ. Κάποιοι ίσως να σταθούν στα φιλικά, όπου μέχρι τώρα η ομάδα της Λεμεσού προβλημάτισε, αλλά δεν χρειάζονται υπερβολές. Ναι, και τα φιλικά μπορούν κάποιες φορές να στείλουν μηνύματα, αλλά άλλο φιλικό και άλλο επίσημο. Ειδικά για έμπειρες και ποιοτικές ομάδες, όπως ο Απόλλων.


Για την ανωτερότητα των ομάδων μας, μιλάμε πάντα σε επίπεδο 1ου προκριματικού. Είμαστε σαφώς καλύτεροι από τη μεγάλη πλειονότητα των ομάδων που συμμετέχουν σ ́αυτό το στάδιο. Αλλά, επειδή στην εξίσωση μπαίνει και η Ανόρθωση, καλό θα είναι να θυμόμαστε την έκπληξη, να κοιτάμε πως στον δρόμο υπάρχει κάποια «πεπονόφλουδα».


Η «Κυρία», η ομάδα που άνοιξε πρώτη διάπλατα τους ευρωπαϊκούς δρόμους, το γνωρίζει πολύ καλά. Πλήρωσε το μάρμαρο απέναντι σε ομάδες όπως η Πέτροβατς, η Βάρνταρ, η Ντίλα Γκόρι, βίωσε τον απόλυτο αποκλεισμό από την Γκέφλε (καλή ομάδα αυτή, άλλα όταν πας με σκορ 3-0 στον επαναληπτικό και μένεις εκτός, είναι μεγάλη αποτυχία). Όλα αυτά είναι οδηγός προς αποφυγή για όλους και κυρίως για την Ανόρθωση, που έχει έτσι κι αλλιώς μπόλικα χρόνια να παίξει στην Ευρώπη. Είναι παράλληλα και ένα κίνητρο για την «Κυρία» να συνδυάσει την επιστροφή της με νίκες, προκρίσεις και καλή πορεία.


Απέναντι στη Λάτσι Αλβανίας είναι το απόλυτο φαβορί. Είναι μεγάλη η διαφορά δυναμικότητας και ας έχει κάποιο θέμα ενίσχυσης η «Κυρία». Δεν υπάρχει διαφορά σε επίπεδα ετοιμότητας. Με βάση την ιστορία και κυρίως τη δυναμικότητα και οι τρεις ομάδες μας περνάνε χωρίς προβλήματα, φτάνει να αποδώσουν σε ένα σεβαστό επίπεδο. Το ιδανικό και απόλυτα εφικτό είναι φυσικά να συνδυάσουν την πρόκριση με άλλα πράγματα. Με διπλές νίκες και ουσιαστικό κέρδος στη συνοχή και την ετοιμότητα.