Πολιτισμός

Μια «κασετογραφία» στο σπουδαστήριο του… σφυρίγματος

Αχιλλέας Τσαγγαρίδης: Πίστευα και πιστεύω στους Κύπριους δημιουργούς

Από πολύ μικρός τραγουδούσα ό,τι άκουγα. Στο Γυμνάσιο άρχισα να τραγουδώ αόριστα μελωδίες και προσπαθούσα να τις παίξω στην κιθάρα και, όταν δεν τα κατάφερνα, τις σφύριζα και τις ηχογραφούσα σε ένα παλιό κασετόφωνο που είχαμε στο σπίτι για να μην τις ξεχάσω
O Αχιλλέας Τσαγγαρίδης ξέρει καλά τη διαδρομή του. Ξέρει πολύ καλά τι επέλεξε να υπηρετήσει. Ένας ταλαντούχος Κύπριος δημιουργός που αγκαλιάζει το ελληνικό τραγούδι με περισσή αγάπη και πάθος, ένας δημιουργός που ξέρει τι πάει να πει εισβολή και κατοχή, τι πάει να πει πατρίδα, αγνοούμενος και εγκλωβισμένος. Τον συναντήσαμε στη Λευκωσία και ακούσαμε όσα είχε να μας πει...
Είσαι ένας Κύπριος μουσικός και συνθέτης που αγαπά πολύ την πατρίδα του και το δείχνει μέσα από το έργο του. Τι προκαλεί ετούτο τον έρωτα;
Ίσως, γιατί, αντί να τρέχω για την Α ́ τάξη Δημοτικού, έτρεχα να γλυτώσω από τον βάρβαρο Αττίλα. Ίσως, γιατί, μεγαλώνοντας, οι δάσκαλοί μας, μας μάθαιναν τραγούδια για το «Δεν ξεχνώ» και για την Κερύνεια. Ίσως, γιατί οι γονείς μου με ταξίδεψαν όταν ήμουν μικρός από τον Απόστολο Ανδρέα, που θυμάμαι να κοιμάμαι στο μπαλκόνι του μοναστηριού, μέχρι την Πάφο και από την οροσειρά του Τροόδους μέχρι τη Σαλαμίνα και μαγεύτηκα από τις ομορφιές αυτής της πανέμορφης κουκκίδας μέσα στη Μεσόγειο.
Μουσικά... ταξίδια


Μουσικές σπουδές στην Αμερική, μουσικές σπουδές στη Ρωσία. Τι αποκόμισες από αυτές τις δύο χώρες; Τι κράτησες από την κάθε μια σε μουσικό επίπεδο;
Στη Νέα Υόρκη συνειδητοποίησα πόσο μεγάλη αξία έχει η μουσική, ο χορός, το θέατρο. Περπατούσα και άκουγα μουσικές, έβλεπα χορευτές και ηθοποιούς. Στο κάθε μου βήμα ένιωθα τους μουσικούς ήχους και τους ρυθμούς της πόλης. Το κολέγιό μου ήταν καταρτισμένο από σπουδαίους και ταλαντούχους καθηγητές που διέπρεπαν στον καλλιτεχνικό χώρο ολόκληρης της Αμερικής. Έμαθα την ιστορία και τη μουσική της τζαζ και έπαιξα με καταξιωμένους μουσικούς. Δούλεψα και την ελληνική μουσική στις ταβέρνες της Νέας Υόρκης και κατάλαβα πόσο εκτιμούσαν οι Αμερικάνοι και όχι μόνο τη μουσική μας, από Μίκη Θεοδωράκη μέχρι Ζαμπέτα, Τσιτσάνη και Χιώτη.


Έμαθα επίσης τι σημαίνει να αφιερώνεις το κάθε σου λεπτό για τον στόχο σου, όσες δυσκολίες και αν συναντήσεις. Κατάλαβα τότε και ένιωσα τι σημαίνει να είσαι Έλληνας και τι σημαίνει Κύπρος και συμπληρώνω και την πρώτη σου ερώτηση γιατί είμαι ερωτευμένος με τον τόπο μου. Στη Ρωσία, στο μικρό μουσικό μου συναπάντημα ενός έτους, είχα και εκεί εξίσου όμορφες μουσικές στιγμές και μοναδικές εμπειρίες.


Τρέφουν και οι δύο χώρες τον ίδιο σεβασμό για τη μουσική και γενικότερα για τις τέχνες.
Δισκογραφία


Μίλησέ μας για τη δισκογραφία σου. Δίνεις την αίσθηση ότι τα τραγούδια σου έχουν στόχο να δώσουν νόημα στη ζωή. Δίνεις την αίσθηση ότι τα τραγούδια σου θέλουν να μας κάνουν να νιώσουμε αυτό τον τόπο πιο βαθιά...
Από πολύ μικρός τραγουδούσα ό,τι άκουγα. Στο γυμνάσιο άρχισα να τραγουδώ αόριστα μελωδίες και προσπαθούσα να τις παίξω στην κιθάρα και, όταν δεν τα κατάφερνα, τις σφύριζα και τις ηχογραφούσα σε ένα παλιό κασετόφωνο που είχαμε στο σπίτι για να μην τις ξεχάσω. Έτσι ξεκίνησα την «κασετογραφία» μου, αν μπορώ να το ονομάσω έτσι, που μετά τις σπουδές μου μετατράπηκε σε δισκογραφία. Ακολούθως πήρα στα σοβαρά και τη σύνθεση, αφού ένιωσα ότι ήμουν έτοιμος. Άρχισα δειλά να γράφω και στίχους και έκανα τα πρώτα μου τραγούδια. Πριν από είκοσι χρόνια έκανα και το δικό μου στούντιο, ξεκινώντας και δισκογραφικά τις συνεργασίες μου σε Κύπρο και Ελλάδα.
Τι άλλο αγαπάς εκτός από τη μουσική; Περίγραψέ μας μια καθημερινή μέρα σου...


Αγαπώ πολύ τη σύζυγό μου και λατρεύω τα τρία μου παιδιά. Αδυναμία έχω επίσης στη δουλειά μου ως δάσκαλος μουσικής, που το θεωρώ λειτούργημα και έχω την τύχη να διδάσκω σε παιδιά μουσική. Μου αρέσει, επίσης, να συνυπάρχω με καλούς φίλους και να ζω όμορφες στιγμές με ενδιαφέρουσες συζητήσεις.
Συνεργασίες με Κυπρίους


Συνεργάζεσαι με Κύπριους στιχουργούς και ερμηνευτές. Μίλησέ μας για τους ανθρώπους που επέλεξες να συνταξιδεύεις καλλιτεχνικά...


Πάντα πίστευα και ήταν στόχος μου να συνεργάζομαι πιο πολύ με Κύπριους ερμηνευτές και στιχουργούς, διότι πάντα πίστευα και πιστεύω στους Κυπρίους. Καλλιτεχνικά με ενδιέφερε άμεσα οι άνθρωποι που συνεργάζομαι να τρέφουν σεβασμό, εκτίμηση και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν, αλλά και γνώση με ταλέντο.
Ερμηνευτές με τους οποίους ταξίδεψα και ταξιδεύω ακόμα είναι μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Φανής, ο Κούλλης Θεοδώρου, η Χριστίνα Αργύρη, η Μαρία Θεοδότου, ο Ανδρέας Έκτορας, ο Δημήτρης Μεσημέρης, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Χρίστος Δάντης, ο Παντελής Θαλασσινός και πολλοί άλλοι. Μελοποίησα επίσης στίχους του Ανδρέα Παράσχου και πρόσφατα της Ελένης Σιούφτα.
«Άντε να βρεις γυναίκα στα μέτρα της». Ένα υπέροχο τραγούδι. Πες μας όλη την ιστορία του...
Οι στίχοι αυτοί που έγραψε η Ελένη Σιούφτα με συγκίνησαν ιδιαίτερα, που το μελοποίησα αμέσως, ούτε και εγώ κατάλαβα πώς έγινε και μάλλον αυτή είναι η μαγεία της μουσικής όταν παντρεύεται με τον στίχο. Φυσικά, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην εξαιρετική ερμηνεία της Μαρίας Θεοδότου και τη μαγεία των παιδικών φωνών της χορωδίας μου που απογείωσαν το τραγούδι. Ακόμα περισσότερο όταν κάναμε το φιλμάκι με τη Σοφία Τσαγγαρίδου και την ομάδα της και γνώρισα τις οικογένειες και μανάδες των αγνοουμένων, τότε ένιωσα να ζω την ιστορία μέσα στο κάθε μου κύτταρο. Ιδιαίτερα η Χαρίτα Μάντολες, με αυτή την έκφραση να μου εξιστορεί όλα τα γεγονότα με βουρκωμένα μάτια, με έκανε να νιώσω σαν να βρισκόμουν τότε εκεί μαζί της.
Σε προβάλλουν τα κυπριακά ραδιόφωνα; Υποστηρίζουμε τους Κύπριους δημιουργούς μέσα στην Κύπρο;
Δυστυχώς όχι και τόσο όσο περίμενα, όμως, τα καλά τραγούδια ο κόσμος θα τα βρει και θα τα αγαπήσει με τη σημερινή τεχνολογία. Ορισμένοι σταθμοί και περιοδικά έχουν ξεκινήσει να μας υποστηρίζουν, όπως εσύ, αγαπητέ Πόλυ, και σε ευχαριστώ γι’ αυτό.
Πώς αισθάνεσαι όταν ο κόσμος παρακολουθεί τα τραγούδια σου στις συναυλίες σου; Παίρνεις δύναμη να συνεχίσεις;
Είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση που μπορεί να πάρει ένας δημιουργός. Όταν ο κόσμος αγαπήσει τα τραγούδια σου, αυτό αποτελεί την καλύτερη κριτική και σου δίνει τη δύναμη να συνεχίζεις.
Υποστηρίζεις τη φιλανθρωπία... Πες μας τι σημαίνει για σένα φιλανθρωπία.
Η φιλανθρωπία είναι η αξιότερη καλοσύνη στον άνθρωπο, χωρίς να ζητά αντάλλαγμα. Είναι η ομορφιά της ίδιας της ζωής μας.
Με τι θα μας εκπλήξεις σχετικά με τα μελλοντικά σου σχέδια;
Έχω ξεκινήσει ήδη μια παραγωγή με τον εξαιρετικό ερμηνευτή Δημήτρη Φανή, που κρύβει από μόνη της πολλές εκπλήξεις. Υπάρχουν στο μυαλό μου και ορισμένα άλλα, που δεν θα ήταν σωστό να τα ανακοινώσω τώρα, πριν να είμαι σίγουρος.